FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obrabrujući gospodarski pokazatelji poduprli cijene nafte

LONDON, 1. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na londonskom tržištu iznad razine od 102 dolara za barel, poduprte ohrabrujućim pokazateljima iz Europe i službenim kineskim podacima o industrijskoj proizvodnji.

Na londonskom tržištu cijena barela oscilirala je danas izmeđžu 101,63 i 103,11 dolara da bi se stabilizirala na 102,67 dolara, u plusu 51 cent u odnosu na završetak prošlotjedne trgovine. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 44 centa višoj cijeni, od 97,00 dolara.

Ključni pokazatelj industrijske proizvodnje u eurozoni signalizirao je danas stabilizaciju gospodarstva regije i naznačio njegov mogući rast u ovom tromjesečju, potpirujući nadu u oporavak potražnje za naftom u Europi.

Pozorno praćeni indeks menadžera nabave (PMI) za industrijski sektor eurozone, koji izrađuje tvrtka Markit, dosegnuo je u lipnju najvišu razinu u 16 mjeseci, od 48,8 bodova. Vrijednosti indeksa niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti a one više njihov rast.

Optimizam zbog europskih podataka malo su 'ohladili' azijski podaci. Tako su indeksi menadžera nabave za Kinu i Indiju, koje izrađuje banka HSBC, pokazali znakove hlađenja aktivnosti u dva velika azijska gospodarstva. Ipak, kineski službeni indeks koji izrađuje državni statistički ured bio je nešto bolji nego što se očekivalo.

"Danas su porasle cijene gotovo svih roba zahvaljujući podacima iz industrije. Gotovo se može opipati olakšanje što kineski službeni PMI nije pao ispod razine od 50 bodova, kao što su se neki pribojavali", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Tržišta ujedno nervozno iščekuju signale iz američke središnje banke o budućnosti njezina programa kupovine obveznica. Guverner Feda Ben Bernanke nedavno je najavio da će banka već ove godine početi smanjivati mjesečne iznose kojima podupire gospodarstvo ako se njegov rast bude stabilizirao. Analitičari ističu da je taj program dosada bio potpora tržištima, uključujući ona robna.

Stoga se nestrpljivo očekuje izvješće američke vlade o zapošljavanju u lipnju koje će biti objavljeno u petak i bit će važna smjernica za Fed u odlučivanju o programu poticaja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 100,78 dolara, što znači da je bila 41 cent viša nego prethodnog trgovinskog dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙