FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 24. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

SPLIT

Županijski sud u Splitu objavit će sutra u 13 sati nepravomoćnu presudu Ediju Mišiću kojemu se sudi za teško ubojstvo meksičke turistkinje Selene Macedo Graciano (31) u kolovozu prošle godine u Park šumi Marjan. Tužiteljstvo je zatražilo maksimalnu 40-godišnju zatvorsku kaznu za 28-godišnjeg Mišića, dok njegova obrana smatra da ga treba osloboditi ili mu barem ublažiti optužnicu. Tužiteljica Julijana Stipišić je u svojim završnim riječima od suda zatražila da Mišića kazni najvećom predviđenom zatvorskom kaznom jer je počinio teško ubojstvo na osobito okrutan način. Uz to je zatražila i da mu se produlji istražni zatvor jer se radi o opasnoj osobi koja bi mogla ponoviti kazneno djelo. Ustvrdila je i da do sada nije naišla na takav težak i monstruozni zločin. "Ne samo u Splitu ili u našoj županiji već i u cijeloj Hrvatskoj. Nitko nikada nije strankinji ovako gotovo odrubio glavu", zaključila je tužiteljica. Branitelj optuženog Mišića splitski odvjetnik Frane Gorjanc zatražio je da sud oslobodi njegova branjenika. No, odluči li sud da je počinio kazneno djelo za koje ga se tereti smatra da bi se trebalo raditi o "običnom" ubojstvu za koje je zapriječena znatno manja kazna od najviše 15 godina. "Moj je branjenik neosuđivana osoba pa molim sud da to uzme u obzir i pusti ga iz istražnog zatvora", rekao je Gorjanc. Optuženi Edi Mišić, baš kao i pri završetku dokaznog postupka kada je rekao da nije kriv, ni danas nije ništa želio govoriti. Tek je sudskom vijeću kazao da ostaje pri svemu što je izjavio njegov branitelj.

ZAGREB

Definiranje temeljnih smjernica za rješavanje otvorenih pitanja bit će prioritet na kojemu će tijekom sljedećih tjedana raditi članovi crkvenoga dijela Mješovitog povjerenstva za povrat imovine Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije (HBK), priopćio je danas Tiskovni ured HBK. Kako se navodi, sastanak crkvenih članova toga mješovitog povjerenstva održan je jučer u zgradi HBK pod predsjedanjem zagrebačkoga nadbiskupa i predsjednika Biskupske komisije za odnose s državom kardinala Josipa Bozanića. Ističe se da je cilj susreta bio ustanoviti što je do sada učinjeno u radu Mješovitog povjerenstva Vlade RH i HBK. te odrediti prioritete za daljnje kontakte s državnom stranom povjerenstva i definiranje mogućih tema sljedećih susreta. Na sastanku su bili supredsjedatelj Povjerenstva msgr. Fabijan Svalina, generalni tajnik HBK msgr. Enco Rodinis, msgr. Ivan Hren, vlč. Ivica Žuljević, predstavnik redovnika fr. Kristijan Dragan Rajič, Zvjezdana Znidarčić i Nikola Matijević.

ZAGREB

Caritas Zagrebačke nadbiskupije u povodu početka nove školske godine akciju organizira opremanja prvašića iz socijalno ugroženih obitelji, a vrhunac akcije je događaj "Susret solidarnosti" 24. kolovoza u prostorijama župe Uzvišenja Svetoga Križa u Novom Zagrebu, kada će se djeci uručiti prigodni darovi, izvijestio je danas Caritas Zagrebačke nadbiskupije. Zagrebački Caritas, koji tu akciju provodi četvrtu godinu zaredom u suradnji s darovateljima, pozvao je dvadesetak župa u Zagrebačkoj nadbiskupiji da predlože po pet socijalno ugroženih obitelji koje će ove školske godine imati polaznika prvog razreda, a koje će dobiti darove. Po riječima ravnateljice Caritasa Jelene Lončar, ove godine u akciju se želi uključiti aktivnije župne caritase s područja grada Zagreba i bliže okolice s kojima godinama ostvaruju dobru suradnju. U godini u kojoj obilježavamo 80 godina postojanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije na taj način želimo učvrstiti i produbiti suradnju nadbiskupijskog i župnih caritasa, a na dobrobit siromašnih obitelji o kojima zajednički skrbimo, ustvrdila je.

ZAGREB

Ministarstvo pomorstva izvijestilo je danas da je kod Zlarina uspješno obavljena akcija spašavanja ozlijeđene osobe s jedrilice na kojoj je plovila austrijska posada. "Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) jučer je u 13.35 sati zaprimila 'Medico' poziv s privatne jedrilice 'Shangri la', dužine 12 metara, na kojoj je plovila austrijska posada u blizini otoka Zlarina", stoji u priopćenju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Po dobivenim informacijama, kažu u ministarstvu, ozlijeđena je ženska osoba pri padu na plovilu, uslijed čega je moguće zadobila ozljede u predjelu abdomena. Brod „Šibenik“ je preuzeo ozlijeđenu i ona je predana ekipi Hitne medicinske pomoći u Šibeniku.

ZAGREB

Izbor nagrađivanih kratkih filmova sa Zagreb Film Festivala, program "Najbolje od Kockica", prikazat će se u okviru programa Sarajevo Film Festivala Guests Present, na 19. izdanju tog festivala koje će se održati od 16. do 24. kolovoza. Prikazivanje hrvatskih kratkometražnih filmova novih autora u Sarajevu dio je suradnje dvaju regionalna filmska festivala, kojoj je cilj osnažiti regionalnu platformu za promociju novih autora. Prikazat će se pobjednički filmovi programa "Kockica" - "Terarij" Hane Jušić (nagrada Zlatna kolica 2012.), "Babysitter", Ivana Sikavice (Posebno priznanje 2012.), "Komba" Tina Žanića (nagrada Zlatna kolica 2011.) te "Onda vidim Tanju" Jurja Lerotića (nagrada Zlatna kolica 2010.).

Suradnja sarajevskog i zagrebačkog festivala nastavlja se u listopadu na Zagreb Film Festivalu, kada će se prikazati filmovi nastali u okviru projekta "Sarajevo grad filma 2013.", putem kojega dva festivala nastoje promicati nove filmske autore i regionalno filmsko stvaralaštvo.

SPLIT

Gotovo 200 kilograma raznih droga otkrio je u svom šestogodišnjem radnom vijeku vjerojatno jedan od boljih službenih policijskih pasa u Hrvatskoj – belgijski ovčar Pik koji je zbog svojih vještina dilerima na splitskom području postao prava noćna mora. Njegov vodič, s kojim živi i radi, policijski djelatnik Odjela za droge Ivica Tolić, kaže da je Pik oštenjen u lipnju 2005. i da je na obuku došao iz uzgajivačnice iz Stubičkih Toplica. "Na obuku je u Policijsku akademiju u Zagrebu otišao u svibnju 2007. Zajedno smo bili na obuci šest mjeseci gdje sam se obučavao za vodiča. U studenom 2007. Pik je dobio licencu te naučio usvajanje mirisa, pretragu vozila, otvorenih i zatvorenih prostora, torbu i poslušnost", rekao je Tolić. Svoj prvi teren Pik je odradio petnaestak dana nakon dolaska s akademije u Split kada je u Stobreču otkrio 1.339 grama heroina zakopanog pod zemljom. Na Pikovim rezultatima pozavidjeli bi mu i neki ljudi od struke: u šest godina svoje policijske karijere pronašao je 35 kilograma heroina, 150 kilograma marihuane, više od kilograma kokaina, 4,5 kilograma speeda, 1500 tableta extazy te kilogram hašiša.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙