FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 23. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati:

SPLIT - Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš danas je u Splitu održala radni sastanak sa županom splitsko-dalmatinskim Zlatkom Ževrnjom i gradonačelnicima Splita Ivom Baldasarom, Kaštela Ivanom Udovičićem, Trogira Antom Stipčićem i Makarske Tonćijem Bilićem na kojemu se raspravljalo o što učinkovitijem rješavanju 80.000 zahtijeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata na području te županije i tih gradova. "Želja nam je da se do kraja 2015. godine riješi glavnina zahtijeva za legalizaciju, a da eventualno 10 do 15 posto tih zahtjeva ostane za rješavanje u 2016. godini", rekla je ministrica Mrak Taritaš nakon sastanka. Upozorila je da se po grubim procjenama desetak posto zahtjeva neće moći legalizirati te objasnila da se tih desetak posto odnosi na zahtjeve za legalizacijom u slučajevima gdje je gradnja počela nakon 21. lipnja 2011. godine. Neće se moći legalizirati ni objekti koji se nalaze u prostorima zaštite prirode, ili u prostorima druge namjene. "Prostor druge namjene znači da se u njemu neće moći legalizirati objekt ako je taj prostor namjenjen za turizam ili javnu namjenu", dodala je ministrica. Po njezinim riječima, zakon je dao mogućnost legalizacije i u obalnom pojasu izvan građevinskog područja uz uvjet da podnositelj zahtjeva za legalizaciju plati sedam puta više. Na novinarski upit o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata u splitskoj park-šumi Marjan, ministrica Mrak Taritaš rekla je da za Marjan postoji mogućnost predlaganja planova sanacije. "Kroz te planove sanacije vidjet će se koje kuće (na Marjanu) možete zadržati i pod kojim kriterijima, a koje ne", rekla ministrica.

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović kazao je da se u suradnji s nadležnim službama "poduzima sve" kao bi se utvrdilo je li u Hrvatskoj završio toksični otpad iz Srbije. "U suradnji s carinom te inspekcijskim službama susjedne države te indicije se provjeravaju i poduzet ćemo sve kako bi se otklonile sumnje da je otpad završio u Hrvatskoj", kazao je Zmajlović odgovarajući na novinarske upite u svom ministarstvu. Priču o opasnom otpadu iz Srbije objavio je srbijanski dnevnik Kurir, a prenijeli hrvatski mediji. Prema tim informacijama iz Srbije je u proteklih godinu i pol dana izašlo oko 2.200 tona toksičnog otpada koji izaziva leukemiju i za koji se sumnja da je umjesto u jednoj kineskoj tvrtki za zbrinjavanje završio negdje drugdje. Srbijanske vlasti istražuju sumnje prema kojima su ogromne količine toksičnih tvari umjesto u Kini, završile negdje u Grčkoj, Rumunjskoj i hrvatskom dijelu Jadrana. U istragu se uključilo i Ministarstvo zaštite okoliša u kojem pojašnjavaju da im je iz Ministarstva zaštite okoliša Republike Srbije potvrđeno da se provodi intenzivna istraga te će i naša inspekcija zaštite okoliša, u suradnji s Carinom i drugim nadležnim tijelima poduzeti odgovarajuće korake. "Ne postoje saznanja gdje je završio taj otpad i je li uopće završio u Hrvatskoj. Inspekcija je na terenu utvrđuje činjenice. Utvrdi li se da je otpad završio u Hrvatskoj tek tada će trebati utvrditi gdje je završio", kazao je Zmajlović.

ZAGREB - Predsjednica HSP dr. Ante Starčevića i zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić skandaloznima i štetnima po Hrvatsku ocijenila je istupe ministra financija Slavka Linića u kojima "mimo svih demokratskih principa" napada suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića. "Nažalost, ponašanjem dotičnog ministra još dominiraju maniri iz prošlog sustava te on očekuje da pravosuđe, ali i privatni kapital, 'plešu' kako su on i aktualna vlada to zamislili", priopćila je Tomašić. Ministru poručuje da nema nikakvo pravo na taj se način osvrtati na rad pravosuđa, niti je to u domeni njegova posla. Tvrdi da "dezorijentiranost ministra Linića i aktualne vlade u prostoru i vremenu" ozbiljno štete i ugledu države. Ovaj posljednji udar na nezavisnost pravosuđa, produbit će krizu u državi i podebljati šanse da se do kraja godine doista nađemo pod političkim i ekonomskim sankcijama Europske unije, tvrdi predsjednica HSP AS-a. Njezina stranka, ističe, u potpunosti podržava domaća pravosudna tijela i najoštrije osuđuje miješanje politike u njihov rad.

PULA - Saborski zastupnik Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli ustvrdio kako Istarska županija mora hitno u rebalans proračuna i u radikalno restrukturiranje s obzirom na to da je "županijski proračunski plan za ovu godinu, težak više od 400 milijuna kuna, nerealan". U prilog tomu kazao je da Županiji nije potrebno toliko agencija i županijskih tvrtki, nije potrebno petnaest odjela, niti gotovo pet milijuna kuna namijenjenih kabinetu župana. "Žalosno je da je županija više novca u jednoj godini potroši na telefone, benzin i vozače nego za što je svojedobno prodano područje Barbariga-Dragonera", naglasio je Kajin dodavši da "ako država reže rashode, onda isto moraju učiniti županije, gradovi i općine, komunalna poduzeća". Osim toga, Kajin drži kako se Istarska županija mora lišiti i svih politički motiviranih projekata te odbaciti sumnjive i neisplative projekte, poput Brijuni rivijere, u koju je dosad, kako je rekao, "upucano 12 milijuna kuna". "Umjesto toga, Županija mora biti spremna, bude li potrebno, pristupiti tihoj sanaciji brodogradilišta Uljanik koje ima milijunske kratkoročne i dugoročne obveze", poručio je Kajin dodavši kako su u Istri gotovo sve investicije vezane uz državni proračun.

DUBROVNIK - Volonteri inicijative "Srđ je naš" danas su počeli prikupljati potpise građana Dubrovnika na zahtjev za sudjelovanje na sjednici Gradskog vijeća grada Dubrovnika koja bi se trebala održati 30. srpnja. Kako je priopćeno iz udruge potpisi će biti predani gradskom vijeću sa zahtjevom za praćenje rasprave o urbanističkom planu uređenja platoa Srđa jer će se ova točka naći na idućoj sjednici gradskoga vijeća. U priopćenju se uz ostalo ističe kako je zakazana sjednica gradskoga vijeća omogućena sklapanjem "nakaradne koalicije HDZ, SDP i HNS koja je nazvana dubrovačkim dogovorom". Taj dogovor je zapravo udruživanje protiv volje građana a motiviran je samo potrebom da se izvrši samovolja investitora na Srđu. U priopćenju se dodaje kako se "dubrovačkim dogovorom" 17 gradskih vijećnika narugalo ne samo preko 10 tisuća građana koji su na referendumu glasali protiv ovog projekta već i svojim biračima koji su im ukazali povjerenje na lokalnim izborima.

ZAGREB - Prvu godinu na 230 preddiplomskih, integriranih i stručnih studija Sveučilišta u Zagrebu upisalo je do sada 11.814 brucoša, što predstavlja popunjenost kvote od 92 posto, izvijestilo je danas vodstvo Sveučilišta na konferenciji za novinare. Ukupni rezultati za preddiplomske studije bit će na razini prošlogodišnjih, čak možda i malo bolji, premda smo u odnosu na druga sveučilišta bitno pooštrili upisne kriterije, kazao je rektor Aleksa Bjeliš i napomenuo da upisni podaci još nisu konačni. Najviše je popunjena kvota za redovite studente, 94 posto, za izvanredne 79 posto, a za stručne studije 77 posto. Za diplomske studije tek je raspisan natječaj za 8.944 mjesta, na kojima se očekuje popunjenost od oko 73 posto. Zbog ugovora s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, studenti na tim studijima neće morati plaćati participaciju, rečeno je na konferenciji za novinare. Sveučilište je osnovalo i Centar za savjetovanje i podršku studentima, kojemu je svrha ohrabriti studente da uspješno studiraju i svladaju akademske obaveze te ih podučiti životnim i poslovnim vještinama kako bi se omogućio razvoj akademskih potencijala, povećala učinkovitost i završnost studiranja i potaknula njihova konkurentnost na tržištu rada.

ZAGREB - Novi kolektivni ugovor kojim se reguliraju materijalna prava i uvjeti rada radnika Bina-Istre za iduće tri godine potpisan je između Bina-Istre upravljanje i održavanje d.o.o. i Nezavisnoga cestarskog sindikata, priopćili su danas potpisnici. Novina u ugovoru, potpisanom u petak 19. srpnja, moguće su uplate poslodavca u treći mirovinski stup, a kako je riječ o neoporezivim uplatama, one za radnika mogu biti znatnije, kaže se u priopćenju. Pregovori su trajali tri mjeseca tijekom kojih su pronađena optimalna i održiva rješenja koja radnicima osiguravaju što bolja primanja, a isto tako i uvjete rada slične onima postignutim kod drugih operatera autocesta u Europi, stoji u priopćenju. Predsjednik Nezavisnoga cestarskog sindikata Mijat Stanić istaknuo je da je kolektivni ugovor rezultat realnih mogućnosti te uloženog truda poslodavca i sindikata.

ZAGREB - Skori popis stanovništva u BiH najvažniji je događaj za Hrvate izvan Hrvatske i o njegovu rezultatu ovisit će položaj Hrvata u susjednoj državi, istaknuto je na današnjoj svečanosti u povodu 20. obljetnice Hrvatskoga svjetskog kongresa (HSK). Popisati treba svakog Hrvata jer - padne li njihov broj ispod deset posto - bit će teža pregovaračka pozicija, upozorio je predstavnik Hrvatskoga sabora Ivo Jelušić. Izrazio je bojazan da će Hrvati biti najveći demografski gubitnici i da će im se broj prepoloviti u odnosu prema 1991. godini, kad su činili 17 posto stanovništva BiH. U BiH nema rješenja ako sva tri naroda ne budu zadovoljna, istaknuo je glasnogovornik HSK fra Šimun Šito Ćorić, koji drži da hrvatska diplomacija može mnogo učiniti na animiranju ljudi. Iseljeništvo podupire osnutak Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske i donošenje zakona o odnosima s Hrvatima izvan Hrvatske. "Time se došlo do nadstranačkog djelovanja", rekla je predstojnica tog ureda i premijerova izaslanica Darija Krstičević. "Nedavnim osnutkom istoimenoga Vladina savjeta napravljen je dodatni korak", istaknula je i za prosinac najavila njegovu prvu sjednicu.

SPLIT - Svjedočenjem sudsko-medicinske vještakinje Marije Definis-Gojanović danas je na splitskom Županijskom sudu nastavljeno suđenje Ediju Mišiću (28) koji se tereti za brutalno ubojstvo meksičke turistkinje Selene Macedo Graciano u kolovozu prošle godine na Marjanu. Vještakinja Definis-Gojanović provela je obdukciju tijela Selene Macedo Graciano na Zavodu za sudsku medicinu KBC Split, te na upit zamjenice županijskog državnog odvjetništva rekla da protek vremena od dana ubojstva do pronalaska mrtvog tijela može utjecati na truležne promjene. "Jasno je da vrijeme utječe na utvrđivanje vanjskih i unutarnjih ozljeda", kazala je vještakinja napomenuvši da je stoga i bila smanjena i mogućnost pronalaženja drugih ozljeda. Žrtvi je, prema svjedočenju vještakinje, nožem presiječen gotovo čitav vrat, a na tijelu su pronađeni i krvni podljevi mišića vrata te ozljede koje je zadobila dok je još bila živa. Podljevi na vratu upućuju na mogućnost gušenja stiskanjem vrata rukama. Vještakinja Definis-Gojanović dodala je da joj je to u 20 godina karijere najdrastičniji slučaj. Suđenje se nastavlja sutra, a presuda bi mogla biti donesena uskoro.

SPLIT - Oko 40 hektara suhe trave i makije izgorjelo je u požaru koji je na četiri mjesta danas oko 11,30 sati buknuo na području između Kaštel Starog i Rudina, doznaje se od vatrogasnog zapovjednika grada Kaštela Milivoja Taslaka. Radi se o vatri koja je buknula na četiri mjesta uz prugu, a između svakog požara bio je razmak od pola do 1,5 kilometara. Tri su požara bila manjeg inteziteta, dok se četvrti nošen vjetrom raširio put Malačke zbog čega su u gašenje bila pozvana dva kanadera, air tractora i helikopter. Sat vremena kasnije vatra je stavljena pod kontrolu, pa su se zračne snage povukle. U gašenju vatre sudjeluje 20 vozila sa 65 gasitelja iz Kaštela, Slatina, Trogira i Solina, te jedna grupa županijskih vatrogasaca-sezonaca. "Iako je požar stavljen pod kontrolu sve snage ostaju da daljnjega na terenu kako bi se vatra u potpunosti ugasila", poručio je zapovjednik Taslak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙