FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 23. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati

VUKOVAR - Ni iz drugog pokušaja nije konstituirano Gradsko vijeće Vukovara jer se vijećnici danas, kao ni prvi put, nisu mogli usuglasiti u vezi s izborom članova mandantnog povjerenstva. Članove za mandatno povjerenstvo predložili su klubovi vijećnika HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića, koji u Gradskome vijeću imaju 12 vijećnika, ali pošto je devet vijećnika SDP-a i troje SDSS-a glasovalo protiv, prijedlog nije dobio potrebnu većinu glasova, te Gradsko vijeće nije konstituirano. "Prije nego se sazove treća konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća, potrebno je postići politički dogovor između strana koje participiraju u Vijeću. Bez toga neće ići", izjavio je novinarima nakon sjednice vijećnik SDP-a u vukovarskom Gradskom vijeću Goran Bošnjak. Vijećnik SDP-a i predsjednik vukovarske organizacije te stranke Željko Pinjuh potvrdio je novinarima da su razgovori o konstituiranju Gradskog vijeća Vukovara vođeni prije današnje sjednice Vijeća te da je postignut određeni napredak. "Nismo se složili oko nekih detalja, ali vjerujem da smo kao vijećnici odgovorni te da novi izbori neće biti potrebni", kazao je Pinjuh ne otkrivajući koji su klubovi vijećnika međusobno pregovarali. Vijećnik HDZ-a Ivan Penava ustvrdio je kako očito nekomu odgovara da se vukovarsko Gradsko vijeće ne konstituira te da se ide u nove izbore. Nova konstituirajuća sjednica vukovarskog Gradskog vijeća, sukladno zakonu, mora se sazvati u sljedećih 30 dana. Bude li i ona neuspješna, u roku od 90 dana moraju se održati ponovljeni izbori za Gradsko vijeće.

ZAGREB - Tijekom postupanja u sudskim postupcima u povodu prijedloga za sklapanje predstečajnih nagodbi, sudac Kolakušić ističe da je stekao osobno uvjerenje da pojedine odredbe tog Zakona i njihova primjena u konkretnim predmetima predstavljaju povredu Ustava RH i drugih zakona na štetu vjerovnika, državnog proračuna RH, a time i svih građana RH, dok pojedinim vjerovnicima omogućuju povoljnije uvjete ostvarivanja njihovih potraživanja. Kako navodi, zahtjev za ocjenu ustavnosti je pred dovršetkom te će uskoro biti predan Ustavnom sudu RH. Kolakušić ističe da je ocjenu ustavnosti pojedinog zakona potrebno promatrati kroz oblike njegove primjene u konkretnim sudskim predmetima, te njegovu refleksiju na prava građana i pravnih osoba. Temeljem osobnog iskustva predviđao je određene negativne posljedice tog Zakona, ali ističe da je razmjere zloupotrebe Zakona uistinu bilo teško predvidjeti, te da su uočeni tek u radu na predmetima. Slijedom toga nije mogao ranije utvrditi neustavnost odredbi Zakona, niti podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti. U vezi s jučerašnjom izjavom ministra Slavka Linića da je u ranijem tijeku postupka pred Financijskom agencijom pribavljeno 15.000 stranica spisa, a da je on kao sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, samo trebao donijeti rješenje kojim potvrđuje predstečajnu nagodbu, sudac Kolakušić ocjenjuje da to vjerojatno najbolje govori o suspektnoj ustavnosti zakona koji hrvatskim sucima oduzima pravo da budu suci i primjenjuju propise RH, po principu "vidim, a ne smijem vidjeti". U vezi pak s navodima da je imao više od 100 dana za postupanje u predmetu predstečajne nagodbe Dalekovoda d.d., sudac Kolakušić ističe da je prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe podnesen 26. travnja 2013., odnosno preuranjeno, jer je rješenje o prihvaćanju plana steklo svojstvo izvršnosti tek 31. svibnja 2013., te da prijedlog nije sadržavao temeljni dokument za postupanje po istom. Kako tvrdi Kolakušić, nedostajao je sadržaj teksta predstečajne nagodbe koji je dužnik želio sklopiti s vjerovnicima. Predlagatelj, Dalekovod je sadržaj prijedloga predstečajne nagodbe dostavio 3. srpnja nakon što je na to pozvan rješenjem. Sadržaj prijedloga ima 1950 stranica teksta, no utvrđeno je da ima nedostatke pa je predlagatelj ponovno rješenjem pozvan da dostavi ispravljeni prijedlog i očituje se o određenim dijelovima prijedloga nagodbe. Ispravljeni prijedlog dostavljen je 16. srpnja 2013. te je od zaprimanja potpunog prijedloga za meritorno postupanje imao 5 umjesto spomenutih 100 dana, navodi Kolakušić.

ZAGREB - Udruga hrvatskih sudaca (UHS) danas je kao nedopustivu i neciviliziranu osudila izjavu ministra financija Slavka Linića koji je kazao da je zgrožen odlukom suca zagrebačkog Trgovačkog suda da zaustavi predstečajnu nagodbu u tvrtki Dalekovod radi ocjene ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. "Nedopustivo je i necivilizirano te posve suprotno svakom kanonu funkcioniranja demokratskog društva da se ministar s pozicije moći, bez zadrške, obruši na suca koji je autonomno donio određenu odluku u konkretnom predmetu koji mu je dodijeljen u rad", navodi se u priopćenju UHS-a koje su potpisali predsjednik udruge Đuro Sessa i predsjednica ogranka na zagrebačkom Trgovačkom sudu Vesna Sremac Šoštar. Naglašavaju da se odluke sudaca mogu preispitivati samo u konkretnom predmetu i samo u za to predviđenoj proceduri te ističu da "govornica izvršne vlasti sigurno nije mjesto gdje se zbog nezadovoljstva nekom odlukom može napadati dužnosnik sudbene vlasti kao jedne od tri ravnopravne državne vlasti". Osim što je izjavio da je zgrožen odlukom suca Mislava Kolakušića ministar Linić je kazao da kako takva odluka pokazuje kolika je pravna nesigurnost u Hrvatskoj, jer su mnogi suci već prihvatili nagodbe u drugim slučajevima. No, ministar pravosuđa Orsat Miljenić smatra da u ovom slučaju nije riječ o pritisku na pravosuđe. Kazao je da Hrvatska ima profesionalne suce koji donose odluke te da se svaka odluka može komentirati ukoliko se ne prijeđe mjera. I predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin izjavio je za HRT da izvršna vlast koja je donijela određeni zakon ima pravo vjerovati da je taj zakon ustavan. "S druge strane sudac je iskoristio dopušteno pravno sredstvo. Svako je tu obavio svoj dio posla. Ako dođe do zahtjeva, a po svoj prilici će doći - Ustavni sud će donijeti pravorijek", izjavio je Hrvatin za HRT.

ZAGREB - Odluka suca Trgovačkog suda u Zagrebu Mislava Kolakušića o zastajanju predstečajne nagodbe u slučaju Dalekovoda zbog izražene namjere za podnošenjem zahtjeva za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi mogla bi imati dalekosežne posljedice ne samo za Dalekovod već i za niz drugih tvrtki i radnike koji rade u njima, upozorava današnjim priopćenjem predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel. Među tvrtkama u kojima djeluje SSSH i udruženi sindikati, njih 103, u kojima je zaposleno 16.625 radnika, ima problema u poslovanju. Radnicima se ne isplaćuju plaće i do 14 mjeseci, ne uplaćuju doprinosi, računi su u blokadi... U cijeloj priči ispaštaju ponajviše radnici, koji su najmanje krivi za stanja u kojima se nalaze te tvrtke, podsjećaju u SSSH. U slučaju rušenja ili blokade postupka predstečajne nagodbe ruši se cjelokupni sustav ozdravljenja tvrtki, budući da nastupa stečaj koji uslijed paralelno provedenih promjena Stečajnog zakona praktički znači prestanak poslovanja i kraj. Eventualne probleme u provedbi Zakona potrebno je rješavati u hodu kad već sam zakonski prijedlog nije bio dobro pripremljen, ali ne treba dovoditi u pitanje mehanizam koji može spasiti mnoga radna mjesta i koji predstavlja jednu od rijetkih konkretnih mjera usmjerenih na spas hrvatske ekonomije, zaključuje Mladen Novosel. I za predsjednika Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozrena Matijaševića postupak suca Trgovačkog suda u Zagrebu na ružan način dovodi u pitanje pravnu sigurnost, gospodarske tokove i brojne napore poduzeća, radnika i vjerovnika poduzete temeljem odredbi toga zakona, a u cilju saniranja nelikvidnosti i stvaranja temelja za normalizaciju hrvatskog gospodarstva. Matijašević današnjim priopćenjem podsjeća kako su u HUS-u pri donošenju toga zakona bili među njegovim protivnicima, tvrdeći još 14. kolovoza prošle godine da Ministarstvo financija kao njegov predlagač, lošim zakonom nastoji iskorijeniti loše navike u zaobilaženju procedure i ciljeva stečajnog postupka.

ZAGREB - Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) najavila je za sutra prosvjed bivših radnika TŽV Gredelj u stečaju pred tvrtkom jer se žale da im stečajni upravitelj ne odgovara na prijedlog za isplatom. Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš i predsjednik Samostalnog sindikata radnika TŽV Gredelj Željko Starčević kazali su da su do sada u Gredelju održana četiri odbora vjerovnika i da prema javno dostupnim podacima Gredelj posluje s dobitkom, pa pitaju kada će djelomično namiriti vjerovnike prvog isplatnog reda reda, a to su radnici. Također, žale se da kao zastupnici radnika predložili prodaju tri neoperativne nekretnine, ali ni na to nemaju nikakvog odgovora. Na pitanje da komentira vijesti o narudžbi 44 vlaka, Jakuš odgovara da se tim brojem operiralo još u vrijeme HDZ-ove Vlade, i da je danas pod tržišnim pravilima EU teško unaprijed govoriti da će konzorcij Grdelj-Končar dobiti taj natječaj. U studenome prošle godine Gredelj je otišao u stečaj te je od 1460 radnika njih 460 završilo na burzi. Prema podatcima tvrtke, u srpnju je u Gredelju bilo 983 zaposlenika. Poslovni prihodi TŽV Gredelj od siječnja do svibnja ove godine iznosili su 116 milijuna kuna, rashodi 107 milijuna kuna, dok dobit u ovoj godini iznosi gotovo 9 milijuna kuna.

VARAŽDIN - Oko 100.000 tona baliranog otpada smještenih na južnom ulazu u Varaždinu više nisu ekološka bomba već su postali ekološka katastrofa nakon što su oko bala nastale bare u kojima se nakuplja otpadna voda, ustvrdio je na aktualnom satu današnje sjednice Gradskog vijeća nezavisni vijećnik i profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Robert Podolnjak dok gradonačelnik Goran Habuš tvrdi kako opasnosti od zagađenja nema. Podolnjak je na sjednicu donio uzorak vode iz bara s odlagališta pojašnjavajući da otpadne vode više ne odlaze u zemlju te da one već sada predstavljaju ozbiljnu opasnost za zdravlje ljudi te životinja koje piju vodu s tih bara. Podoljnak tvrdi da privremeno odlagalište otpada nema ni jednu karakteristiku potrebnu za deponij odnosno odlagalište otpada te da područje treba hitno sanirati. Da u ovom trenutku nema opasnosti od zagađenja podzemnih voda ustvrdili su gradonačelnik Goran Habuš te pročelnik za komunalnu djelatnost Vlado Vlašić koji kaže da prema posljednjem ispitivanju kvalitete vode od travnja ove godine nema nikakvih pokazatelja da odlaganje otpada na tom području utječe na kvalitetu vode.

ŠIBENIK - Lokaliziran je požar na vodičkom području, na predjelu Kovča koji je buknuo jučer oko 12 sati, izvijestio je šibensko-kninski Centar 112. Požar otvorenog prostora zahvatio je travu i nisko raslinje na površini 150 hektara, a šibenska policija u svom je današnjem izviješću navela da je prilikom gašenja lakše ozlijeđen vatrogasac iz JVP Šibenik, 27-godišnjak iz Danila. Vatru su gasili vatrogasci Javnih vatrogasnih postrojbi Šibenik i Vodice te pripadnici DVD-a Vodice, Zaton, Šibenik, Pirovac, Tisno, Zablaće, Brodarica – Krapanj, Murter, Grebaštica, Rogoznica, Sv.Juraj – Kistanje i DIP Šibenik. Sve do noći jučer su u gašenju sudjelovale i zračne snage, jedan kanader i tri air tractora, no povučene su zbog mraka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙