FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 22. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

SPLIT

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je danas u Splitu da će do kraja srpnja, u skladu s procedurom koju je tražio Ustavni sud Republike Hrvatske, biti pripremljena odluka o kurikulumu zdravstvenog odgoja. "Do kraja mjeseca pripremit ćemo sve potrebne odluke kako bi, u skladu s procedurom koju je tražio Ustavni sud, zdravstveni odgoj opet bio uveden u sve škole 2. rujna sljedeće školske godine", rekao je ministar Jovanović odgovarajući na pitanja novinara. Po tumačenju ministra Jovanovića, "javna rasprava, recenzije i mnoga mišljenja koja su dobili od učeničkih vijeća, nastavničkih vijeća i roditelja pokazuju da je sadržaj kurikuluma zdravstvenog odgoja dobar i primjeren djeci te da osigurava usvajanje informacija koje omogućuju kvalitetniji, zdraviji i bolji život svim generacijama učenika". "Na temelju ovakvog zdravstvenog odgoja jača se i komunikacija djece s roditeljima, pa na taj način jača i obiteljski odgoj", rekao je ministar Jovanović.

SPLIT

Ministar obrazovanja Željko Jovanović i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar obišli su danas gradilište Osnovne škole Pujanke te novoizgrađenu Zdravstvenu školu. "Gradonačelnik Baldasar i ja izrazili smo nezadovoljstvo ritmom dosadašnjih radova na Osnovnoj školi Pujanke jer smo mislili da je stanje bolje prema onome što su nam izvođači (tvrtka Fenix iz Slavonskog Broda) govorili", istaknuo je ministar Jovanović. Izvijestio je kako su se s izvođačima radova danas dogovorili o planu ubrzanog završetka gradnje, tako da se 23. i 24. kolovoza obavi tehnički pregled škole kako bi učenici mogli dolaziti na nastavu od početka nove školske godine 2. rujna. Pritom je istaknuo da je ministarstvo omogućilo financiranje završetka gradnje te osnovne škole te da financiranje završnih radova više nije problem. "Izvođač radova danas je čvrsto obećao da će ispuniti svoje obveze, no ako se to ne dogodi, onda se kao jedino rješenje nameće raskid ugovora", upozorio je Jovanović. Najavio je da će 30. srpnja biti obavljen tehnički pregled novoizgrađene Zdravstvene škole u Splitu, što znači, kako je objasnio, da će biti dovoljno vremena da se do početka sljedeće školske godine uklone mogući nedostatci.

ZAGREB

Predsjednik RH Ivo Josipović primio je danas izaslanstvo Hrvatskoga svjetskog kongresa, u povodu 20. obljetnice rada te neprofitne, nevladine i nestranačke organizacije, koja okuplja i povezuje hrvatske iseljeničke udruge i ustanove izvan domovine, priopćeno je iz Ureda Predsjednika. Predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa Josipovića su upoznali sa svojim dosadašnjim radom i planovima za održavanje Hrvatskih svjetskih igara sljedeće godine. Razgovaralo se i o nekim ključnim iseljeničkim temama te o značaju i ulozi hrvatskog iseljeništva. Čestitajući im obljetnicu, Josipović je članovima Kongresa zahvalio na doprinosu u stvaranju uvjeta za što uspješnije djelovanje iseljeničkih udruga, kao i na svemu što čine za dobrobit hrvatskih iseljenika u svijetu, stoji u priopćenju.

ZADAR

Pošto su Koordinacija židovskih općina, Udruženje „Jadovno 1941.“, Savez antifašističkih boraca i Srpsko narodno vijeće 29. lipnja 2013. postavili spomen-ploču žrtvama Slane i Metajne, u uvali Slani u blizini Novalje ploča je uništena u noći s 18. na 19. srpnja. Policija traga za počiniteljem protiv kojega će biti podnesena kaznena prijava mjerodavnome državnom odvjetništvu. Ploča je u zaštićenom kulturnom području, a razbijena je treći put. Prvi je put postavljena 1975. a uništena 1991. Obnovljena je 2010., no potrajala je tek dva dana. "Zahtijevamo da se počinitelji ovoga kaznenog djela, ali i onih prethodnih, pronađu i procesuiraju u skladu sa zakonima i hrvatskim Ustavom", piše u priopćenju za javnost koje su potpisali predsjednik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus i predsjednik Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac. Sedam desetljeća nakon osnivanja ustaških logora smrti, predstavnici naroda žrtava prisiljeni su još jednom podsjetiti na razmjere zla ustaštva i fašizma koje se danas sustavno negira, umanjuje ili prešućujem, kaže se u priopćenju. "Nedopustivo je da treći put nema reakcije nadležnih", ističu. I Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću pridružila se apelu Srpskoga narodnog vijeća i Koordinacije židovskih općina.

ZAGREB

Goran Krmpotić danas je Saboru uputio zahtjev da ga se razriješi članstva u nadzornom odboru HRT-a, jer ga Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu sumnjiči da je u ime druge osobe otvorio lažnu adresu elektroničke pošte s koje je slao prijeteće poruke sa slikama implicitno seksualnog sadržaja. Iako ističe da to kazneno djelo nije počinio, Krmpotić u obrazloženju zahtjeva za razrješenjem ističe kako to smatra svojom moralnom obvezom, a isto je obrazloženje ponovio i u priopćenju koje je poslao medijima. "U srijedu, 17. srpnja, zaprimio sam poziv na ispitivanje u svojstvu osumnjičenika od strane Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu zbog kaznenog djela iz članka 139. stavak 2. Kaznenog zakona, odlučio sam na današnji dan uputiti u Hrvatski sabor zahtjev za razrješenje na mjesto člana u Nadzornom odboru Hrvatske radiotelevizije. Smatram da je moja dužnost u situaciji u kojoj sam se našao, iako kazneno djelo nisam počinio, maknuti se iz Nadzornog odbora HRT-a i time omogućiti njegovo daljnje normalno funkcioniranje te staviti prioritet na dokazivanje svoje nevinosti i na zaštitu sebe i svoje obitelji", stoji u Krmpotićevu priopćenju. Član NO HRT-a žali se da je žrtva neprekidnog medijskog linča u kojem se, tvrdi, neistinito prikazuju činjenice iz njegova života.

ZAGREB

Iz zagrebačkog proračuna u kolovozu će na račune političkih stranaka, odnosno gradskih zastupnika izabranih s liste grupe birača "sjesti" nešto više od milijun kuna za redovito godišnje financiranje, jednak iznos doznačit će im se i u studenome. Od gotovo tri milijuna kuna, koliko je u gradskom proračunu za 2013. godinu osigurano za redovan rad stranaka i nezavisnih zastupnika, već je podijeljeno oko 872 tisuće kuna, pa je do konca godine za podijeliti (pre) ostalo 2,1 milijun kuna. Taj će se iznos doznačiti u dva navrata - u kolovozu (za srpanj, kolovoz i rujan) te u studenome (za listopad, studeni i prosinac). Iznos na računu ovisit će o broju gradskih zastupnika, odnosno zastupnica - po zastupniku se dobije 40.382 kune, po zastupnici deset posto više, dakle 44.420 kuna. Slijedom toga, listi Milana Bandića, s deset zastupnica i sedam zastupnika, pripast će gotovo trećina navedenog iznosa, točnije nešto manje od 727 tisuća kuna. SDP-u (devet zastupnika i tri zastupnice) ide gotovo pola milijuna kuna, HDZ-u (sedam zastupnika i zastupnica) 327.096 kuna, HSLS-u (četiri zastupnika) 161.529 kuna, HSU-u (zastupnik i dvije zastupnice) 129. 223 kuna, HSS-u (tri zastupnika) 121.146 kuna, HNS-u (dva zastupnika) 80.764 kuna. Po 40.382 kuna dobit će Blok umirovljenici zajedno i HSP-AS.

PULA

Povjerenik pulskoga SDP-a Danijel Ferić ocijenio je danas da je pomoć grada od 35 tisuća kuna za nabavu školskih udžbenika nedostatna, pogotovo za grad koji se, kako je rekao, "hvali socijalnom osjetljivošću", te je zatražio da se smanje sponzorstva i ukine plaćanje savjetovanja u odnosima s javnošću. "Prošle je godine svega 34 učenika imalo pravo na pomoć pri nabavi udžbenika, za što je grad potrošio 35 tisuća kuna. Umag, koji ima znatno manji proračun, izdvaja šest puta više novca za tu namjenu", istaknuo je Danijel Ferić. Dodao je kako analiza prošlogodišnjeg proračuna govori da je za usluge promidžbe i informiranja grad izdvojio 1,093 milijuna kuna, a za sponzorstva 422 tisuće. "Riječ je o milijun i pol kuna za nešto što mislim da ne bi trebalo biti prioritet. Zato je naš prijedlog da se smanje izdatci za sponzorstva te potpuno ukine plaćanje savjetovanja u odnosima s javnošću", zaključio je Ferić. Na današnjoj konferenciji za novinare Ferić je predočio rezulate ankete pulskoga SDP i Foruma mladih na uzorku od 237 ispitanika po kojima "čak 84,4 posto anketiranih Puljana smatra da bi promet na rivi trebao biti dvosmjeran".

SPLIT

Požar koji je danas oko podneva buknuo između Murvice i Bola na Braču lokaliziran je u kasnim poslijepodnevnim satima ali će vatrogasci ostati cijelu noć dežurati na požarištu, izvjestio je zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Bol Nikša Bilobradić. „Vatrogasci nakon lokaliziranja vatrene stihije nastavljaju sanirati rubne dijelove požarišta na kojem je izgorjelo oko 3 hektara makije i borove šume, ali kuće i naselja nisu bila ugrožena, niti je bilo ozlijeđenih vatrogasaca“, rekao je Bilobradić. Dodao je kako je u akciji gašenja ovog požara sudjelovalo 40 vatrogasaca s Brača i kopna te dva kanadera.

ZAGREB

Marija Šola njezini sinovi Sandi i Petar, osumnjičeni u aferi Karlovačka banka, pušteni su danas iz istražnog zatvora u Remetincu da se brane sa slobode, potvrdio je Hini odvjetnik Marije Šole Mate Matić. Šola i sinovi u istražnom su zatvoru proveli više od 100 dana, a iako im je mjera određena do 13. kolovoza, zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, ukinuta je na prijedlog USKOK-a jer su ispitani svi svjedoci za koje je USKOK smatrao da ih treba ispitati, dok će preostali biti ispitani u redovitoj proceduri, bez ikakve žurbe, rekao je Matić Hini. I glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić potvrdio je da je USKOK Županijskom sudu predložio da ih se pusti na slobodu jer su ispitani svi svjedoci i više nije bilo zakonske osnove da ih se zadrži u zatvoru. Marija Šola i njezini sinovi su, s još nekoliko osoba, osumnjičeni u aferi Karlovačka banka, u kojoj ih se tereti za izdavanje kredita bez valjanih osiguranja.

NOVIGRAD

Umaški i novigradski policajci od danas će svakidašnje zadaće obavljati i na biciklima budući da su ti gradovi prvi u Istarskoj županiji poduprli prijedlog policije da nabave bicikle i utemelje biciklističke ophodnje. Gradovi Umag i Novigrad danas su umaškoj policijskoj postaji predali bicikle kojima će policajci koristiti u obavljanju svakidašnjih zadaća u biciklističkim ophodnjama. Donacija grada Novigrada vrijedna je 8131 kunu, a nabavljena su dva bicikla i popratna biciklistička oprema. Grad Umag donirao je jedan bicikl s popratnom biciklističkom opremom vrijednosti 4968 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙