FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bankovne i rudarske dionice poduprle europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 17. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su bili u manjem plusu, nadoknadivši gubitke iz prijepodnevnog trgovanja, ponajprije zahvaljujući jačanju financijskih i rudarskih dionica.

Pritom je londonski Ftse indeks bio na manjem dobitku, popevši se 0,08 posto, na 6.561 bod, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,23 posto, na 8.220 bodova a pariški CAC za 0,44 posto, na 3.868 bodova.

Najveći dobitnici zabilježeni su u sektoru banaka, u kojem su u prosjeku dionice ojačale za 0,5 posto. Vjetar u leđa pružili su im rezultati poslovanja bankovnog diva Bank of America, koji su bili bolji no što su tržišta očekivala.

Na izrazitijem dobitku bile su i rudarske dionice, uz prosječan rast cijena od 2,2 posto, nakon što je div te industrije BHP Billiton izvijestio o rastu proizvodnje željezne rude na rekordnu razinu.

Zahvaljujući tim sektorima burzovni su indeksi uspjeli nadoknaditi gubitke iz jutarnje oprezne trgovine, kada se u fokusu ulagača ponovno našla budućnost poticajnih mjera središnjih banaka, od onih američkog Feda do onih drugih vodećih središnjih banaka, koje su pružale snažnu podršku dionicama.

Uzlet dionica počeo je posustajati u protekla dva mjeseca zbog očekivanja da će Fed s vremenom početi smanjivati takve mjere zbog učestalih naznaka gospodarskog oporavka, a sličnu poruku poslala je danas i britanska središnja banka BoE.

Zapisnik s posljednjeg sastanka BoE-a, prvi otkako je na dužnost stupio novi guverner Mark Carney, pokazao je da su svi dužnosnici glasali protiv produljenja primjene bančinog programa kupovina obveznica, poznatijeg pod nazivom "kvantitativno ublažavanje".

Indeks Tokijske burze Nikkei bio je danas u neznatnom plusu, od 0,11 posto, završivši trgovanje na 14.615 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙