FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bernankeov istup ohrabrio ulagače na europskim tržištima dionica

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 11. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica dosegnula su u četvrtak najvišu razinu u pet tjedana, predvođena cikličkim dionicama, nakon što je guverner američke središnje banke potvrdio da u kratkoročnoj perspektivi neće smanjivati poticajne mjere za gospodarstvo.

Najviše je danas porastao indeks Frankfurtske burze DAX, za 1,3 posto, na 8.168 bodova. Pariški CAC bio je u plusu jedan posto i iznosio je 3.879 bodova dok je londonski Ftse ojačao 0,7 posto, na 6.548 bodova.

Guverner američkog Feda Ben Bernanke na jučerašnjoj je konferenciji u Cambridgeu izjavio da će "izrazito poticajne mjere biti potrebne i u doglednoj budućnosti". Njegove su riječi potaknule apetit na rizičnom imovinom, poput dionica, koji je prvotno prigušio zapisnik s nedavnog Fedova sastanka, pokazavši da je polovina čelnika bila za skoro ukidanje poticajnih mjera.

"Bernanke se vrtoglavom brzinom prebacio s argumenata u prilog strožoj monetarnoj politici na one koji ističu potrebu za nastavljenim poticajima. Zbrka nije baš dobra stvar ali na dulji rok jednostavno ste prisiljeni biti optimističniji u pogledu dionica no što ste bili dosad", ističe Dan Reed iz Beaufort Securitiesa.

"Možda (američki guverner) pokušava ublažiti oprez koji je u prvi mah potaknuo ali mora više voditi računa o dosljednosti svojih javnih istupa", dodaje Reed.

Bernankeov istup potaknuo je danas apetit ulagača za dionicama proizvođača sirovina, koji su tako bili na prosječnom dobitku od 3,7 posto. Pritom su proizvođači plemenitih metala crpili dodatnu potporu iz više cijene zlata koje ulagači kupuju kao zaštitu od slabijeg dolara.

Tako je proizvođač plemenitih metala Fresnillo poskočio 9,6 posto, nakon što je od početka lipnja, kada je Fed potpirio zabrinutost signalima o skorašnjem ukidanju programa poticajnih mjera, ukupno oslabio čak 23 posto. Randgold je danas bio na dobitku 5,4 posto.

Među pojedinim europskim tržištima izdvajao se Portugal, čiji je vodeći dionički indeks oslabio 1,6 posto nakon što je predsjednik Anibal Cavaco Silva odbacio plan kojim se trebala premostiti podjela u vladi. To je povećalo izglede za raspisivanje prijevremenih izbora.

Indeks Tokijske burze zaključio je trgovinu u plusu 0,4 posto, na 14.472 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙