FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobre vijesti iz SAD-a podigle europska tržišta dionica

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 9. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Rudarske dionice podigle su danas europska tržišta dionica, poduprte solidnim poslovnim izvješćem američkog proizvođača aluminija Alcoe koji je ponovo privukao ulagače u taj sektor.

Indeks Londonske burze Ftse porastao je 0,8 posto, na 6.501 bod, frankfurtski DAX 0,9 posto, na 8.037 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,6 posto i iznosio je 3.846 bodova.

Najveći je dobitnik danas bio sektor osnovnih resursa, koji je u prosjeku dobio na vrijednosti 1,9 posto nakon što je Alcoa otvorila sezonu objave poslovnih izvješća u Sjedinjenim Državama neočekivano velikom prilagođenom dobiti u drugom tromjesečju. Prognozirali su također veću potražnju za aluminijem.

Sektor se tako danas oporavio, pri čemu je prva polovina ove godine za njih bila loša zbog zabrinutosti za potražnju u Kini, vodećem potrošaču metala u svijetu.

"S obzirom na to da je sektor osnovnih resursa dosada bio pod snažnim pritiskom... sve što iole ublaži situaciju bit će više nego dobrodošlo", zaključuje Ian Richards iz Exane BNP Paribasa.

Među pojedinačnim dobitnicima izdvajala se francuska komunalna kompanija EDF, nakon što je francuska vlada odobrila 5-postotno povećanje cijena električne energije u kolovozu ove i dodatno 5-postotno povećanje u kolovozu iduće godine.

Tako se nastavlja dobro raspoloženje na europskim tržištima dionica, koja je uznemirila najava američke središnje banke da će u slučaju održivog oporavka gospodarstva smanjiti monetarne poticaje. Ulagače je smirilo snažno zapošljavanje u SAD-u u lipnju jer su ocijenili da američko gospodarstvo može to podnijeti.

Indeks Tokijske burze zaključio je trgovanje u plusu 2,6 posto, na 14.472 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙