FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam u vezi američkog gospodarstva snažno podupro europske dionice

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 8. srpnja 2013. (Hina/Reuters/AFP) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su snažno poskočili zbog ojačalog optimizma ulagača u vezi oporavka američkog gospodarstva, temeljenog na novim gospodarskim pokazateljima.

Najveći dobitnik bio je frankfurtski DAX, koji je poskočio gotovo 2,5 posto, na 7.997 bodova. Na dobitku od gotovo dva posto bio je pariški CAC, ojačavši na 3.828 bodova, dok je londonski Ftse bio u plusu 1,08 posto i iznosio je 6.444 boda.

Za optimizam u vezi oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva, kažu trgovci, zaslužno je najnovije izvješće s američkog tržišta rada. Ono je u petak pokazalo 195 tisuća novih radnih mjesta u lipnju, čime su osjetno premašena tržišna očekivanja rasta zaposlenosti za oko 166 tisuća.

Ulagače su, dodaju trgovci, ohrabrile i vijesti iz Portugala da je u posljednjem trenu postignut politički dogovor u Lisabonu i time izbjegnut pad koalicijske vlade. Indeks Lisabonske burze PSI 20 skočio je 1,85 posto, na 5.507 bodova.

Pozitivnom ozračju pridonose i naznake da će Grčkoj biti odobrena isplata nove tranše kredita iz međunarodnog paketa EU-a i MMF-a.

Od pojedinačnih dobitnika isticao se njemački inženjerski div Siemens, sa skokom cijene dionica od pet posto nakon što je izvijestio o izdvajanju kompanije za rasvjetna tijela Osram Licht.

Ojačala je i dionica britanskog bankarskog diva Lloydsa, i to za 2,7 posto, nakon napisa da strani investitiori razmišljaju o kupovini do polovine udjela britanske države u toj banci.

Europski burzovni indeksi u petak su oštro pali zbog ojačalih očekivanja da će američka središnja banka Fed započeti s postupnim ukidanjem golemih poticajnih mjera nakon što su najnoviji podaci s tržišta rada bili snažniji nego što se očekivalo.

Na Wall Streetu je pak isto izvješće potaknulo uzlet indeksa budući da je ojačalo povjerenje ulagača u pogledu oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva.

"Dionice su u Europi danas poskočile uz podršku uzleta američkih burzi u kasnijem dijelu trgovanja u petak, jer su ulagače ohrabrili snažni podaci o zaposlenosti. Reakcije na izvješće bile su dramatične; dionice na obje strane Atlantika prvo su u petak ojačale a nedugo zatim oslabile, jer su podaci potpirili strahove ulagača da bi Fed sada mogao imati razlog da započne sa smanjenjem poticaja prije nego što su tržišta očekivala", kazao je analitičar tvrtke ETX Capital Ishaq Siddiqi.

Indeks Tokijske burze oslabio je 1,4 posto, na 14.109 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙