FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarske dionice poduprle europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 15. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su bili u blagom plusu, poduprti rudarskim dionicama nakon što su kineski podaci o rastu umirili strahove od snažnog usporavanja koje bi moglo pogoditi rast globalnog gospodarstva.

Londonski Ftse indeks pritom je ojačao 0,38 posto, na 6.569 bodova, frankfurtski DAX 0,14 posto, na 8.224 boda, a pariški CAC za 0,34 posto, popevši se na 3.868 bodova.

Rudarske dionice ojačale su u prosjeku za 0,5 posto nakon što je objavljen podatak o rastu kineskog gospodarstva od 7,5 posto u drugom tromjesečju. Tempo rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva očekivan je, a čak i brži no što su pojedini ulagači strahovali.

"Iako je kineski rast i dalje ispod osam posto, što se u određenom trenutku smatralo minimalno prihvatljivim, ukazuje na stabilizaciju gospodarstva i to bi moglo pružiti podršku tržištima dionica", kazao je strateg Dan Morris u tvrtki J.P. Morgan Asset Management.

Od pojedinačnih sektora dobitnika izdvaja se još bankarski. Najveći pojedinačni dobitnik bio je tako njemački zajmodavac Commerzbank, sa skokom cijene dionica od 3,9 posto, nakon medijskih napisa proteklog vikenda da je tamošnji ministar financija Wolfgang Schaeuble razgovarao s UBS-om o opciji da ta švicarska banka kupi preostali udio njemačke države u Commerzbanci.

Ojačala je i dionica švedske banke SEB, za tri posto, nakon što je izvijestila o operativnoj dobiti u drugom tromjesečju koja je bila bolja nego što su tržišta očekivala.

Dobitnici su zabilježeni i u tehnološkom sektoru, kojem su podršku pružile vijesti o spajanjima. Pritom su dionice Invensysa ojačale 0,4 posto nakon izvješća da bi mu General Electric mogao pristupiti s ponudom teškom 5,3 milijarde dolara, čime bi se pokrenulo nadmetanje s francuskom tvrtkom Schneider Electric za tu britansku tehnološku kompaniju.

Tokijska burza danas nije radila zbog blagdana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙