FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Monetarni poticaji i akvizicije poduprli europska tržišta dionica

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 12. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica ponovo su porasla u petak zahvaljujući poticajnim mjerama središnjih banaka za gospodarstva ali i aktivnostima spajanja i akvizicija.

Najveći je dobitnik i danas bio indeks Frankfurtske burze DAX, koji je ojačao 0,9 posto, na 8.231 bod. Londonski Ftse bio je u plusu 0,4 posto i iznosio je 6.567 bodova a pariški CAC 0,3 posto, dosegnuvši 3.881 bod.

Tržišta dionica crpila su ovog tjedna potporu iz signala iz američke središnje banke da možda ipak neće previše žuriti s postupnim ukidanjem poticajnih mjera kao što su se ulagači pribojavali. Time se Fed uskladio s porukama Europske središnje banke i britanske središnje Bank of England (BoE).

"Situacija je takva da ulagači ne mogu izgubiti - ako ekonomski pokazatelji počnu pokazivati poboljšanje, mjere kvantitativnog ublažavanja monetarne politike bit će postupno ublažene, ne bude li tako, i dalje će se održavati visoka razina likvidnosti", tumači Chris Bates iz Smith and Williamsona.

Dodatnu su potporu tržištu pružile vijesti o spajanjima i preuzimanjima. Tako je kompanija za industrijsku automatizaciju Invensys poskočila 15,4 posto nakon što je francuski Schneider Electric objavio da pregovara o njezinoj kupovini za 3,3 milijarde funti.

Švedski Match dobio je na vrijednosti 2,5 posto nakon što su mediji izvijestili da bi četvrti po veličini proizvođač cigareta u svijetu Imperial Tobacco mogao ponuditi 350 švedskih kruna za njegovu dionicu.

Među dobitnicima izdvajale su se i europske banke nakon neočekivano dobrih poslovnih rezultata američke investicijske banke JP Morgan u drugom tromjesečju.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,2 posto, na 14.506 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙