FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Automobilske dionice snažno poduprle europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 4. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su snažno ojačali i time nadoknadili većinu gubitaka iz prethodna dva dana trgovanja, poduprti dobitnicima u automobilskom sektoru, uz fokus ulagača na poruke čelnika Marija Draghija.

Londonski Ftse indeks u takvom je ozračju poskočio 1,9 posto, na 6.347 bodova, frankfurtski DAX za 0,8 posto, na 7.890 bodova, a pariški CAC za 1,02 posto, na 3.739 bodova.

Automobilske dionice bile su najveći današnji dobitnici, predvođene francuskim proizvođačem PSA Peugeot Citroen, čije su dionice poskočile za 7,2 posto. Uzlet njegovih dionica potaknula je vijest da im je Goldman Sachs podigao investicijski rejting.

Taj sektor snažno je danas podupro europske burzovne indekse koji su prethodna dva dana slabili zbog aktualne političke krize u Portugalu. Snažan pad dionica na portugalskim tržištima primorao je tamošnje regulatorne vlasti da uvedu privremene zabrane 'short sellinga' za određene dionice.

U vrijeme dok tržišta pritišću ojačali strahovi od skorog smanjivanja poticajnih monetarnih mjera američkom gospodarstvu, ulagači će fokus preusmjeriti današnjem zasjedanju Europske središnje banke (ECB) u želji da čuju ohrabrujuće riječi od njezina čelnika Marija Draghija.

ECB je danas zadržao ključne kamatne stope na važećoj, rekordno niskoj razini od 0,5 posto.

Priličnu nervozu među europske ulagače ovih su dana unijele vijesti o političkoj krizi i nemirima u Egiptu, kao i obnovljene zabrinutosti u vezi dugova u Grčkoj i u Portugalu.

Analitičari u banci Credit Suisse smatraju ipak da je Europa sada snažnija nego što je bila u vrijeme prijašnjih kriza.

"Tržišta više ne brinu razmjeri prezaduženosti na periferiji i zanemarila su odustajanje od pojedinih reformi u bankovnom sektoru. No, mišljenja smo da je prilično malo vjerojatno da će aktualna epizoda ići u smjeru eskalacije straha, poput onih ranijih, u vezi s mogućim izlaskom Grčke iz eurozone", stoji u bilješci analitičara te banke.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,26 posto, na 14.018 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙