FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD mora pažljivo tempirati promjenu monetarne politike – Južna Koreja

SEUL, 16. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Južna Koreja najavila je danas da će na ovotjednom sastanku skupine G20 u Moskvi zatražiti od Sjedinjenih Država da vode računa o tome kako će promjena njihove monetarne politike utjecati na svjetsko gospodarstvo.

Pitanja koja otvara američko "ukidanje nekonvencionalnih mjera monetarne politike" bit će razmotrena na sastanku ministara financija i guvernera središnjih banaka skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 koji će biti održan od srijede do petka, stoji u priopćenju južnokorejskog ministarstva strategije i financija.

"SAD mora pažljivo odrediti vremenski okvir, brzinu i metodu izlazne strateprije, vodeći računa ne samo o vlastitoj situaciji nego i o tome kako njihovi potezi utječu na svijet", ističe se u priopćenju južnokorejskog ministarstva.

Južna Koreja i ostale zemlje strahuju od naglog odljeva kapitala nakon što SAD počne smanjivati opsežan program kupnje obveznica i time potakne rast kamata širom svijeta.

Valute mnogih gospodarstava u nastajanju, uključujući Južnu Koreju, naglo su oslabile prošlog mjeseca a njihova financijska tržišta zabilježila oštar pad nakon što su dužnosnici američke središnje banke svojim izjavama potaknuli spekulacije da će Fed uskoro početi ukidati poticajne mjere.

Iz južnokorejskog ministarstva financija poručili su da bi SAD ubuduće trebao nedvosmisleno izvještavati tržišta o smjeru svoje monetarne politike kako bi se minimalizirala neizvjesnost.

Južnokorejski ministar financija Hyun Oh-seok sastat će se 20. srpnja s američkim kolegom Jackom Lewom dok rokovi sastanaka južnokorejskog guvernera Kima Chonga-sooa nisu objavljeni.

Iz Seula poručuju da će također inzistirati na reformama u gospodarstvima poput eurozone i Japana, čiji su dužnosnici posegnuli za tiskanjem novca kako bi ekspanzivnom monetarnom politikom potaknuli održivi rast.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙