FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

G20 će tražiti pojašnjenje o ukidanju poticajnih mjera u SAD-u

SEUL, 4. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Južna Koreja će zajedno s ostalim zemljama članicama skupine G20 na ministarskom sastaku u drugoj polovini mjeseca tražiti od američke središnje banke pojašnjenje o strategiji ukidanja poticajnih mjera, objavio je danas južnokorejski ministar financija.

"Raspravljat će se o tome kako će SAD ukidati poticajne mjere ako se američko gospodarstvo bude oporavljalo, te o mogućim reakcijama financijskih tržišta", kazao je u intervjuu za Reuters ministar Oh-seok.

Dodao je da će Južna Koreja između ostalog otvoriti to pitanje i zašto što američko ukidanje monetarnih poticaja zadaje probleme gospodarstvima u nastajanju, što će pak negativno utjecati na američko gospodarstvo u procesu "obrnutog prelijevanja" negativnih posljedica.

Ministri financija i čelnici središnjih banaka skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju sastat će se 19. i 20. srpnja u Rusiji.

Na Južnu Koreju i ostala azijska gospodarstva u posljednje vrijeme nepovoljno utječe najava američke središnje banke da će krajem ove godine početi smanjivati opsežan program kupovine imovine. Tako prinosi na tržištima obveznica naglo rastu, cijene dionica padaju a azijske valute slabe u odnosu na dolar.

Iako južnokorejski dužnosnici ističu da su temeljni gospodarski pokazatelji dobri i zemlja ne bilježi pojačani odljev kapitala zbog straha od ukidanja poticajnih mjera u SAD-u, zabrinjava ih kumulativni učinak takvih mjera, poduprt faktorima poput japanske agresivne politke tiskanja novca.

"Kao i na prošlom sastanku kada se raspravljalo o prelijevanju posljedica na ostala gospodarstva, i sada se razmatra mogućnost upućivanja poruke na razini G20 da pri kreiranju monetarne politike treba voditi računa o stanju u svjetskom gospodarstvu i da se tu politiku može i treba prilagođavati na temelju tog stanju", kazao je Hyun.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙