FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američko gospodarstvo i dalje treba poticaje središnje banke - guverner

WASHINGTON, 11. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Predsjednik američke središnje banke (Fed) Ben Bernanke u srijedu je poručio da je američkom gospodarstvu i dalje potrebna popustljiva monetarna politika, zbog slabog stanja na tržištu rada i preniske inflacije.

Tržište rada i dalje je preslabo a stopa inflacije suviše niska da bismo bili zadovoljni, kazao je Bernanke u jučerašnjem govoru na skupu ekonomista u Cambridgeu.

Ujedno je upozorio kako tek treba vidjeti puni učinak oštrih rezova državne potrošnje koje je vlada u Washingtonu započela u ožujku. Sve to naglašava potrebu zadržavanja vrlo popustljive monetarne politike, kazao je čelnik Feda.

"Na strani kako zapošljavanja tako i inflacije ukazuje se potreba za popustljivijom monetarnom politikom", kazao je Bernanke, odgovarajući na pitanja sudionika jučerašnjeg skupa.

"Štoviše, drugi dio makroekonomske politike - fiskalna politika, sada je u stvari prilično restriktivna. Mislim da na temelju toga možete samo zaključiti da američkom gospodarstvu u doglednoj budućnosti treba vrlo blaga monetarna politika", poručio je.

Njegove poruke izrečene su samo nekoliko sati nakon objave zapisnika s posljednjeg sastanka Fedova Odbora za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), koji navodi na zaključak da će središnja banka ubrzati s postupnim smanjenjem programa kupovina obveznica, mjesečne vrijednosti 85 milijardi dolara.

U zapisniku stoji da se otprilike polovina dužnosnika FOMC-a zalaže za potpuno ukidanje tzv. kvantitativnog ublažavanja do kraja ove godine, dakle pola godine prije no što je naveo Bernanke u razgovoru s novinarima po završetku sastanka u Cambridgeu.

Kada se sve uzme u obzir, iz američke središnje banke i dalje stižu nejasne poruke, barem što se tiče točnog vremenskog okvira za početak postupnog smanjenja kvantitativnog ublažavanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙