FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 4. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj početkom iduće godine organizirat će u Londonu konferenciju radi privlačenja investicija u regiju, najavio je u četvrtak u Zagrebu predsjednik EBRD-a nakon odvojenih razgovora s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem. "Vodstvo koje je Hrvatska pokazala u privlačenju investicija u regiju, te njezina uloga u okupljanju tih zemalja radi jače gospodarske integracije, kako bi stiglo više stranog ulaganja, veoma su važni", rekao je Suma Chakrabarti. "Zato je nužna investitorska konferencija na visokoj razini, početkom sljedeće godine i nadam se da će Hrvatska na njoj sudjelovati", rekao je. "EBRD je najveći investitor u Hrvatskoj", rekao je Josipović i najavio da će banka "nastaviti investirati, a fokus aktivnosti bit će na malim i srednjim poduzećima". "Dosad je u zadnjih dvadeset godina investirano 2,8 milijarda eura u stopedesetak projekata, ovo je jedno od najsnažnijih partnerstva u regiji", rekao je Chakrabarti. "I ove ćemo godine uložiti 230 milijuna eura u Hrvatskoj". U razgovoru s Milanovićem predsjednik EBRD-a istaknuo je da EBRD želi pomoći u oporavku te važnost hrvatske ekonomije za cijelu regiju.

LJUBLJANA - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i njen slovenski kolega Karl Erjavec u petak će na sastanku u Sloveniji razgovarati o problematici stare devizne štednje u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci Zagreb, a slovenski tisak u četvrtak ponovno upozorava na razlike u stajalištima dviju država o tom pitanju. Ljubljansko "Delo" navodi da na sastanku dvoje ministara u dvorcu Strmol, kojemu će prisustvovati financijski stručnjaci dviju država Zdravko Rogić i France Arhar, treba uskladiti sadržaj pisma kojim će se Pusić i Erjavec obratiti kolegama ministrima u ostalim državama sljednicama bivše SFRJ, te Banci za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu, kako bi se rješenje za staru deviznu štednju tražilo u okviru razgovora o nasljedstvu SFRJ. Erjavec je u srijedu izjavio da je sadržaj takvog zajedničkog pisma praktično već usklađen i da još treba dogovoriti detalje. Ljubljansko "Delo" navodi međutim da su razlike dviju strana o tome očito veće nego što se otkriva u izjavama. Od potpisivanja memoranduma dviju vlada o Ljubljanskoj banci koji predviđa postupak traženje rješenja za deviznu štednju u okviru sukcesije prošla su već četiri mjeseca, a Erjavec je već davao izjave prema kojemu je zajedničko pismo BIS-u i državama sljednicama trebalo biti poslano još u lipnju, podsjeća list.

ZAGREB/LONDON - U njemačkom graditeljskom sektoru u lipnju je zabilježen najizrazitiji rast aktivnosti u posljednjih 15 mjeseci, što signalizira čvrst i ubrzan rast ukupnih aktivnosti toga sektora, objavila je u četvrtak londonska istraživačka tvrtka Markit. Indeks menadžera nabave (PMI) u sektoru graditeljstva, dobiven anketom provedenom među više od 200 poslovnih čelnika toga sektora, u lipnju je uvećan na 54,5 bodova, s 50,6 bodova u svibnju. Na najvišoj je tako razini od ožujka 2012., stoji u priopćenju Markita. Vrijednosti indeksa iznad 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti a one niže na njihov pad. U lipnju su aktivnosti porasle u svim sektorima, od stanogradnje do sektora komercijalnih projekata i civilnog inženjerstva, tumače u Markitu. U cilju podupiranja rasta aktivnosti građevinari su povećali razinu zaposlenosti treći mjesec zaredom, pri čemu je u lipnju zabilježen najbrži tempo otvaranja radnih mjesta u posljednjih godinu dana. Nadalje, anketa je pokazala i umjereni optimizam među poslovnim čelnicima graditeljskog sektora u Njemačkoj. Što se ugovorenih novih poslova tiče, stanje u lipnju ostalo je više-manje nepromijenjeno u odnosu na mjesec ranije.

ŠANGAJ - Kinesko gospodarstvo porast će u drugoj polovini godine 7,6 posto ali rizici povezani s dugom lokalnih tijela uprave, sporijim rastom prihoda središnje vlade i smanjenom izvoznom konkurenošću sve su izraženiji, izvijestio je danas službeni list China Securities Journal. Kineski model ekonomskog rasta i dalje je u osnovi stabilan, ističu autori izvješća iz odjela za ekonomska istraživanja u Državnom informacijskom centru. Inflacija bi tako u cijeloj godini trebala dosegnuti umjerenih 2,5 posto a vlada bi trebala potvrditi ciljane stope rasta i zadržati aktualnu financijsku i monetarnu politiku. Upozoravaju ipak da dug lokalnih tijela uprave predstavlja sve veći rizik za ekonomski oporavak, kao i prekomjerni kapaciteti u industriji, pojačana ulaganja u nekretnine i jačanje domaće valute juana, prijetnja za konkurentnost kineskog izvoza. Stoga bi vlada trebala blago prilagoditi monetarnu i financijsku politiku kako bi podržala rast i istodobno "uklonila otpad".

SEUL - Južna Koreja će zajedno s ostalim zemljama članicama skupine G20 na ministarskom sastaku u drugoj polovini mjeseca tražiti od američke središnje banke pojašnjenje o strategiji ukidanja poticajnih mjera, objavio je danas južnokorejski ministar financija. "Raspravljat će se o tome kako će SAD ukidati poticajne mjere ako se američko gospodarstvo bude oporavljalo, te o mogućim reakcijama financijskih tržišta", kazao je u intervjuu za Reuters ministar Oh-seok. Dodao je da će Južna Koreja između ostalog otvoriti to pitanje i zašto što američko ukidanje monetarnih poticaja zadaje probleme gospodarstvima u nastajanju, što će pak negativno utjecati na američko gospodarstvo u procesu "obrnutog prelijevanja" negativnih posljedica. Ministri financija i čelnici središnjih banaka skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju sastat će se 19. i 20. srpnja u Rusiji. Na Južnu Koreju i ostala azijska gospodarstva u posljednje vrijeme nepovoljno utječe najava američke središnje banke da će krajem ove godine početi smanjivati opsežan program kupovine imovine. Tako prinosi na tržištima obveznica naglo rastu, cijene dionica padaju a azijske valute slabe u odnosu na dolar.

ŠANGAJ - Kineski odjel švicarskog prehrambenog giganta Nestlea snizio je cijene dječje hrane i dojenačkih formula čak 20 posto nakon što je vlada pokrenula istragu o navodnom dogovaranju cijena među stranim kompanijama. Wyeth Nutrition potvrdio je da je kineska vlada pokrenula istragu, o kojoj su izvijestili i državni mediji, i obećao da će "odmah" smanjiti cijene nekih formula u rasponu od šest do 20 posto. Wyeth Nutrition je obećala da u sljedećih godinu dana neće povećavati cijene novih formula a objavila je i da je poboljšala prodajnu politiku kako bi bila sigurna da je u skladu s propisima. Wyeth reagirao na medijska izvješća od utorka da je vlada pokrenula istragu o adaptiranim mliječnim formulama za dojenčad zbog sumnje o povredi ravnopravne tržišne utakmice. Pod povećalom su tako, uz Nestle, i francuski Danone, te Mead Johnson Nutrition, Abbott Laboratories i nizozemski Royal FrieslandCampin, objavili su državni mediji. Kina je daleko najveće svjetsko tržište za adaptirano mlijeko, a nakon skandala iz 2008. sa zagađenim dojenačkim formulama zbog kojih je umrlo šestero a razboljelo se više od 300.000 djece, domaći potrošači zaziru od lokalnih brendova i okreću se stranim proizvodima.

LJUBLJANA - Austrijski medijski koncern Styria u pregovorima je za kupnju slovenskog dnevnog lista "Večer" iz Maribora za koji nudi 2,5 milijuna eura, objavili su u četvrtak slovenski mediji. Ljubljanski list "Dnevnik" navodi da je Styria već izvršila dubinski pregled poslovanja mariborske medijske kuće, na osnovi ugovora po kojemu bi pregovori o kupnji trebali završiti do 19. ovog mjeseca. Vlasnik "Večera" je ljubljansko "Delo", najjača slovenska novinska kuća, koja je inače u vlasništvu Pivovarne Laško (PL). Zbog previsoke koncentracije na tržištu tiskanih medija agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je 2009. izdala odluku da "Delo" mora prodati dionice "Večera", a prijašnji pokušaji prodaje, od kojih su neki ocjenjivani špekulativnima, nisu uspjeli. Styria u Sloveniji izdaje besplatni "Žurnal" i ima četvrtinu dionica ljubljanskog "Dnevnika", a i ranije je iskazivala interes za list "Večer" kako bi ojačala poziciju na slovenskom medijskom tržištu. Novinari "Večera" neovisno od pregovora Styrie s Delom i Pivovarnom Laško nastavljaju s inicijativom o unutarnjem otkupu ponuđenih dionica.

LONDON - Cijene nafte spustile su se u četvrtak na londonskom tržištu s najviših razina u dva tjedna nakon što su egipatske oružane snage svrgnule predsjednika Mohameda Mursija, što je umanjilo zabrinutost za opskrbu s Bliskog istoka. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 82 centa, na 104,94 dolara, nakon što je jučer nakratko dotaknula i 106,03 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 48 centi nižoj cijeni, od 100,76 dolara. Jučer je nakratko poskočila i na 102,18 dolara. Američka tržišta danas ne rade zbog državnog praznika. Analitičari procjenjuju da će cijene nafte i ubuduće podupirati postojeći ili tek mogući poremećaji u opskrbi iz bliskoistočne regije. Osim percipiranih rizika za opskrbu s Bliskog istoka, na naftne tokove utjecao je i stvarni prekid izvoza iz Libije i Iraka, te relativno slaba opskrba ruskom naftom na Mediteranu. Razlika između cijena na američkom i onih na londonskom tržištu ponovo je porasla, na 4,3 dolara, nakon što je jučer naglo pala na samo 3,09 dolara, najnižu razinu od prosinca 2010. Osim zabrinutosti za opskrbu s Bliskog istoka, cijene nafte u SAD-u podupire i snažan pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, najveći u ovo doba godine od 2000.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u četvrtak su snažno ojačali i time nadoknadili većinu gubitaka iz prethodna dva dana trgovanja, poduprti dobitnicima u automobilskom sektoru, uz fokus ulagača na poruke čelnika Marija Draghija. Londonski Ftse indeks u takvom je ozračju poskočio 1,9 posto, na 6.347 bodova, frankfurtski DAX za 0,8 posto, na 7.890 bodova, a pariški CAC za 1,02 posto, na 3.739 bodova. Automobilske dionice bile su najveći današnji dobitnici, predvođene francuskim proizvođačem PSA Peugeot Citroen, čije su dionice poskočile za 7,2 posto. Uzlet njegovih dionica potaknula je vijest da im je Goldman Sachs podigao investicijski rejting. Taj sektor snažno je danas podupro europske burzovne indekse koji su prethodna dva dana slabili zbog aktualne političke krize u Portugalu. Snažan pad dionica na portugalskim tržištima primorao je tamošnje regulatorne vlasti da uvedu privremene zabrane 'short sellinga' za određene dionice. Tržišta pritišću ojačali strahovi od skorog smanjivanja poticajnih monetarnih mjera američkom gospodarstvu, a ulagači fokus usmjeravaju prema današnjem zasjedanju Europske središnje banke (ECB) koja je zadržala ključne kamatne stope na važećoj, rekordno niskoj razini od 0,5 posto.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, no dobici su limitirani zbog mršavog obujma trgovanja i opreza ulagača uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,8 i 1,6 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 1,1 posto, nadoknadivši dio jučerašnjeg 2,4-postotnog gubitka. Uspon cijena dionica djelomice se zahvaljuje korekciji nakon jučerašnjeg oštrog pada, a djelomice jučerašnjem blagom, ali ipak rastu indeksa na Wall Streetu, nakon boljih nego što se očekivalo vijesti s američkog tržišta rada. Jučer je konzultantska tvrtka ADP izvijestila da je u lipnju broj zaposlenih u privatnom sektoru SAD-a porastao za 188.000, znatno više u odnosu na svibanjske 134.000. Prošloga je tjedna, pak, broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao za 5.000, na 343.000.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu u skraćenom radnom danu cijene dionica blago porasle, nakon nesigurnog trgovanja uoči blagdana i izvješća o zaposlenosti u SAD-u. Dow Jones ojačao je 56 bodova, ili 0,38 posto, na 14.988 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,08 posto, na 1.615 bodova, a Nasdaq indeks 0,30 posto, na 3.443 boda. Obujam trgovanja bio je mršav jer se radilo samo četiri sata i jer su mnogi već odsutni zbog Dana nezavisnosti u četvrtak, dok su cijene dionica osjetno oscilirale između pozitivnog i negativnog područja. Tržište nisu usmjerili ni novi makroekonomski podaci, neki bolji a neki slabiji od očekivanja. Ohrabrio je podatak konzultantske tvrtke ADP da je u lipnju broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 188.000, znatno iznad svibanjske 134.000. Prošloga je tjedna, pak, broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao za 5.000, na 343.000. Istodobno razočarava podatak Instituta za menadžere nabave prema kojemu je indeks uslužne aktivnosti u lipnju pao s 53,7 na 52,2 boda, najnižu razinu od veljače 2010. Uz to, trgovinski deficit SAD-a znatno je porastao zbog pada izvoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙