FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar oslabio prema euru i jenu nakon Bernankeova istupa

LONDON/NEW YORK, 11. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je danas oslabio prema euru i jenu na međunarodnim deviznim tržištima nakon što je predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke dao naslutiti da do smanjenja poticajnih mjera možda neće doći tako brzo kao što se očekivalo.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru nakratko dosegnuo najvišu razinu u tri tjedna od 1,32085 dolara. Potom se stabilizirao na 1,3063 dolara, što znači da je na dobitku 0,66 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije.

Dolar se prema jenu nakratko spustio i do 98,20 jena, što je njegova najniža razina u posljednja dva tjedna. Njime se potom trgovalo po 98,74 jena, što znači da je na gubitku oko 0,9 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Bernanke je jučer kazao da će Fed nastaviti provoditi popustljivu monetarnu politike budući da je inflacija ostala niska, a i stanje na tržištu rada je i dalje slabo.

Zapisnik s posljednjeg sastanka Fedova Odbora za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) pokazao je da polovina bančinih dužnosnika podupire ukidanje programa poticaja do kraja godine.

Općenito su tržišni sudionici bili mišljenja da će Fed u rujnu početi smanjivati program kupovina obveznica, težak 85 milijardi dolara mjesečno, a u potpunosti ga ukinuti do kraja godine. Nakon objave zapisnika s Fedova sastanka i Bernankeovog jučerašnjeg istupa tržišta su ipak manje uvjerena u to.

Analitičari smatraju da će u duljem roku dolar ipak ojačati jer je stajalište Feda o postupnom smanjenju poticaja, paralelno poboljšanju stanja u gospodarstvu, u suprotnosti s ostalim vodećim središnjim bankama koje su očigledno spremne i dalje provoditi popustljivu monetarnu politiku.

"Današnje reakcije tržišta bile su pretjerane. Mislim i dalje da će se uzlet dolara nastaviti, premda sporijim tempom obzirom na najnoviji istup Bernankea", kazao je Adam Myers, viši valutni strateg u banci Credit Agricole.

Dolar je dodatno oslabio prema euru nakon što je objavljeno da je u prošlom tjednu uvećan broj zahtjeva za naknadama za nezaposlene u SAD-u.

Gubitke dolara prema jenu intenzivirala je pak vijest da japanska središnja banka nije mijenjala monetarnu politiku, a objavila je i najoptimističnije ocjene stanja u gospodarstvu u posljednje dvije i pol godine. Analitičari smatraju da će pad tečaja dolara prema jenu ipak biti kratkog daha.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙