FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar ojačao prema drugim vodećim valutama nakon Fedove poruke

LONDON/NEW YORK, 20. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima ojačao prema drugim vodećim valutama i na putu je daljnjih dobitaka, nakon što je američka središnja banka Fed signalizirala da bi mogla do kraja godine početi smanjivati monetarne poticaje gospodarstvu.

Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,72 posto, na 1,3198 dolara. Slabljenju jedinstvene europske valute pridonijelo je i najnovije izvješće londonske tvrtke Markit o aktivnostima proizvodnog i uslužnog sektora koje, premda ukazuje na blago poboljšanje u lipnju, ipak sugerira da ne treba očekivati skori oporavak u gospodarstvu eurozone.

Dolar je poskočio 1,4 posto prema jenu i njime se trgovalo po 97,80 jena. Ranije je nakratko dosegnuo 98,29 jena, što je njegova najviša razina u posljednjih više od tjedan dana.

Po završetku budno praćenog redovnog bančinog mjesečnog zasjedanja, čelnik Feda Ben Bernanke u srijedu je tržištima poručio da će Fed vjerojatno dokinuti program kupovina obveznica do sredine iduće godine.

Analitičari kažu da bi novi uzlet dolara mogao značiti kraj otpornosti eura kojoj smo svjedočili u posljednje vrijeme i rezultirati potencijalnim spuštanjem tečaja jedinstvene valute ispod 1,3 dolara, zbog neizvjesnosti vezanih uz mogućnost daljnjeg smanjenja ključnih kamatnih stopa u eurozoni.

"Sada se stječe dojam da je dolar dobio na privlačnosti. Rast američkog gospodarstva i dalje je najuvjerljiviji u skupini četiriju vodećih gospodarstava svijeta G4 (SAD, eurozona, Japan i Velika Britanija)", kazao je Valentin Marinov, valutni strateg u Citiju.

"Euro bi se mogao spustiti na oko 1,3 dolara pred sastanak Europske središnje banke 4. srpnja", dodao je.

Pojedini analitičari prognoziraju da će se dolar ponovno vratiti iznad 100 jena jer su prognoze monetarne politike u SAD-u u suprotnosti s agresivnim ublažavanjem monetarne politike u Japanu.

Današnje kretanje tečaja dolara odskakalo je od obrasca posljednjih tjedana, kada je nerijetko dolar slabio u odnosu na jen u tandemu s cijenama dionica. Danas je pak skočio dok su burzovni indeksi u Europi bili na izrazitijem gubitku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙