FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta dionica ohrabrila očekivanja nastavka poticajnih mjera u SAD-u

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 27. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice blago su porasle u četvrtak nakon što su novi podaci naveli ulagače na zaključak da bi američka središnja banka mogla još neko vrijeme zadržati stimulativne mjere za gospodarstvo.

Londonski FTSE porastao je 0,47 posto na 6.191 bod, frankfurtski DAX za 0,22 posto na 7.957 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,19 posto i iznosio 3.732 boda.

Raspoloženje na tržištu popravilo se preko noći nakon što je iznenađujuće oštra revizija naniže američkog gospodarskog rasta u prvom ovogodišnjem tromjesječju prigušila strah među ulagačima da bi Fed uskoro mogao smanjiti program kupovine obveznica.

Dobitnike na tržištima predvodio je rudarski sektor, koji je u prosjeku ojačao 1,2 posto.

Europske burze stabilizirale su se prvi puta u ovom tjednu, nakon dvodnevnog oštrog rasta i prošlotjednog oštrog pada koji su potaknuli signali iz Feda o rezanju poticaja.

"Dobre vijesti iz SAD-a u pravilu potiču prodaje jer ih ulagači smatraju najavom Fedova smanjenja poticaja, a ako imamo razočaravajuće podatke poput onih od jučer, tada ulagači kažu 'OK, onda to još neće napraviti'", rekao je Tobias Blattner, ekonomist tvrtke Daiwa Securities.

"Takvim ćemo oscilacijama, nažalost, svjedočiti i sljedećih nekoliko mjeseci", dodaje.

Dužnosnici Europske središnje banke (ECB) kazali su pak da su spremni, za razliku od američke središnje banke, sniziti ključne kamatne stope ako to bude potrebno.

ECB-ovi podaci pokazali su danas da se kreditiranje tvrtki eurozone dodatno smanjilo u svibnju budući da je dugotrajna recesija ponovo prigušila apetit za ulaganjima i potrošnjom.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 2,96 posto, na 13.213 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙