FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ispod 108 dolara

LONDON, 12. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 108 dolara za barel budući da su zabrinutost za kinesku potražnju i prognoza veće proizvodnje u zemljama izvan OPEC-a neutralizirali utjecaj nižih zaliha u SAD-u i strah od poremećaja u opskrbi zbog napetosti u Egiptu.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 107,79 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo također po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje, od 104,71 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,82 dolara.

Kineski ministar financija signalizirao je danas da je Peking spreman tolerirati gospodarski rast u drugoj polovici godine znatno ispod sedam posto, a njegova se izjava može smatrati najtrezvenijim komentarom usporavanja kineskog gospodarstva među visokim kineskim dužnosnicima.

Njegov se istup nadovezao na upozorenje iz Kine o "tmurnim" izgledima za trgovinu nakon iznenadnog pada u lipanjskom izvozu i dodatno je potpirio zabrinutost da drugi po veličini svjetski naftni potrošač neće više predstavljati podršku nafti kao u posljednjem desetljeću.

Cijene je pritisnula i prognoza Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će opskrba izvan članica OPEC-a u sljedećoj godini rasti najbržim tempom u više desetljeća.

Potporu naftnim tržištima pružila su pak bolja očekivanja za SAD, s obzirom na nagli pad naftnih zaliha u prošlom tjednu, i neprekinuta zabrinutost za opskrbu s Bliskog istoka zbog sukoba u Egiptu.

Američki podaci pokazali su srijedu najveći pad zaliha u dvotjednom razdoblju otkada su se počeli pratiti ti podaci dok je proizvodnja u rafinerijama bila na najvećoj razini u pet godina.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 104,81 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙