FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštar pad zaliha u SAD-u podigao naftna tržišta

LONDON, 10. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte u srijedu su porasle s obje strane Atlantika, poduprte oštrim padom zaliha u najvećem svjetskom naftnom potrošaču SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 32 centa, na 108,13 dolara. Na američkom tržištu poskočila je za 1,26 dolara, na 104,79 dolara, a nakratko je dosegnula i najvišu razinu u 14 mjeseci, od 104,87 dolara.

Američki institut za naftu (API) objavio je jučer da su zalihe sirove nafte u SAD-u pale u prošlom tjednu gotovo devet milijuna barela. Očekivalo se njihovo smanjenje za 3,3 milijuna barela. Analitičari pritom podsjećaju da je pad zaliha uobičajen na vrhuncu ljetne sezone vožnje, naglašavajući da su prognoze globalne potražnje i dalje slabe.

Značajniji uzlet cijena nafte zauzdala je zabrinutost zbog slabljenja kineskog gospodarstva, koje su naglasili loši lipanjski trgovinski podaci, pokazavši neočekivano pad kineskog izvoza i uvoza.

"Dok potražnja za naftom u Sjedinjenim Državama po svemu sudeći oživljava, aktualni podaci iz Kine najavljuju usporavanje potražnje", stoji u bilješci Commerzbanka.

Kineski uvoz sirove nafte smanjio se u prvoj polovici godine za 1,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"Očekuje da Kina neće dosegnuti osam posto rasta iz prošle godine i da bi ove godine mogla porasti 7,8 posto. Usporavanje tog gospodarstva postaje ozbiljnim problemom", procjenjuje se u izvješću JBC Energy Marketa.

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je u utorak svoju prognozu globalnog rasta po peti put od početka prošle godine, i to zbog usporavanja gospodarstava u nastajanju i recesije koja pogađa Europu, što također ograničava rast cijena nafte.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 104,06 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙