FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar stabilan prema drugim vodećim valutama uoči Fedovog priopćenja

LONDON/NEW YORK, 19. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je u srijedu na međunarodnim tržištima ostao stabilan prema vodećim svjetskim valutama, dok je većina ulagača bila na oprezu, čekajući da američka središnja banka Fed kaže koliko još dugo namjerava provoditi vrlo popustljivu monetarnu politiku.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3394 dolara, što znači da je gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje. Drži se tako neznatno ispod najviše razine u četiri mjeseca od 1,3416 dolara, koliko je dosegnuo u utorak.

Dolar je prema jenu bio na manjem gubitku, od 0,3 posto, i njime se trgovalo po 95,02 jena. Zadržao se tako iznad 93,75 jena, najniže razine od 4. travnja.

Spekulacije da će američka središnja banka početi smanjivati paket poticajnih monetarnih mjera prije kraja godine potaknule su nedavnu rasprodaju dionica na globalnim tržištima i rezultirale oscilacijama na drugim tržištima. U takvim okolnostima dolar je bio na izrazitijem gubitku u odnosu na jen.

Analitičari i upravitelji fondova kazali su da bi dolar i rizičnija imovina i valute mogli imati koristi ako čelnik Feda Ben Bernanke uspije stišati nervozu na tržištima.

Dužnosnici Feda vjerojatno će objaviti da će nastaviti s mjesečnim kupovinama obveznicama u iznosu 85 milijardi dolara, ali će ostaviti mogućnost postupnog smanjenja toga programa u drugoj polovini godine ako se poboljša stanje na američkom tržištu rada, napominju.

"Bit će to težak zadatak za Fed," kazao je Ian Gunner, portfelj menadžer u tvrtki Altana Hard Currency Fund. "Smanjenje programa poticaja im je u planu, no istodobno će pokušati pojasniti da je riječ o procesu čije odvijanje ovisi o tome kakvi će biti pokazatelji iz gospodarstva".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙