FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak tečaja dolara prema jenu; euro oslabio

LONDON/NEW YORK, 12. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na međunarodnim deviznim tržištima bio na dobitku prema jenu nakon većih rasprodaja dan ranije, a odskočio je i s najniže razine u tri i pol mjeseca prema euru, dok ulagači nastoje odgonetnuti daljnje poteze središnjih banaka.

Euro je u takvom ozračju oslabio 0,24 posto prema dolaru, na 1,3280 dolara. Time se spustio s najviše razine u tri i pol mjeseca od 1,3317 dolara.

Dolar je ojačao i prema jenu, i to za 0,7 posto te se njime trgovalo po 96,70 jena. Dan ranije dolar je prema jenu oslabio čak tri posto, što je njegov najveći dnevni gubitak u protekle tri godine.

Tečaj dolar danas je uspio nadoknaditi dio gubitaka prema jenu zabilježenih u valu rasprodaja dan ranije, no njegov uzlet mogao bi izgubiti zamah dođe li do daljnjeg slabljenja tržišta dionica, napominju trgovci.

Zbog neizvjesnosti oko toga hoće li američka središnja banka smanjiti monetarne poticaje gospodarstvu u drugoj polovini godine, ojačali su prodajni pritisci na dolar na početku trgovine na europskim tržištima, no trgovci kažu da su ulagači potom kupovali dolar dok mu je tečaj bio na nižim razinama jer američko je gospodarstvo ionako u boljem stanju od gospodarstva eurozone i Japana.

Globalna tržišta dionica jučer su također zabilježila veće rasprodaje, pod pritiskom očekivanja da bi Fed mogao započeti sa smanjivanjem programa kupovina obveznica u drugom dijelu godine. To je ulagače okrenulo ulaganjima u sigurna utočišta poput dolara i jena, premda od te dvije valute u uvjetima većih tržišnih previranja ulagači ipak daju prednost japanskoj valuti.

"Gospodarski podaci iz SAD-a u drugom tromjesečju nešto su slabiji i čini se da to prigušuje želju ulagača da povećavaju ulaganja u dolar unatoč njegovu statusu sigurnog utočišta", kazala je Jane Foley, viša valutna analitičarka u Rabobanci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙