FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar blizu najviših razina u posljednje tri godine prema vodećim valutama

LONDON/NEW YORK, 9. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na međunarodnim deviznim tržištima zadržao blizu najviših razina u tri godine prema vodećim valutama jer se očekuje da bi američka središnja banka uskoro mogla početi smanjivati monetarne poticaje.

U takvim okolnostima euro je skliznuo 0,2 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,2839 dolara. Drži se zasad iznad najniže razine u sedam tjedana od 1,2806 dolara, na koju se spustio na kraju prošlog tjedna.

Dolar je u istom postotku ojačao i prema jenu, na 101,14 jena.

Na najvećem je dobitku američka novčanica danas ipak bila prema britanskoj funti, nakon što su slabiji od očekivanih podaci iz britanskog gospodarstva spustili funtu na najniže razine u četiri mjeseca. Funta je tako oslabila 0,8 posto prema dolaru i njome se trgovalo po 1,4832 dolara, što je njezina najniža razina od sredine ožujka.

Prošlotjedne ohrabrujuće vijesti s američkog tržišta rada ojačale su očekivanja da bi Fed uskoro mogao smanjiti poticaje. S druge strane, očekuje se da će i Europska središnja banka (ECB) i britanska središnja banka BoE dodatno ublažiti monetarnu politiku.

Što se tiče japanske središnje banke, očekuje se da će nastaviti s agresivnim poticajnim mjerama.

Ulagače na dolar ohrabruju očekivanja da bi Fed već u rujnu mogao početi smanjivati poticaje. U fokusu će stoga biti sutrašnja objava zabilješki s prošlog sastanka Feda.

"Zabilješke s prošlog zasjedanja Feda ulagači će pomno proučiti u potrazi za najmanjim signalom kada bi poticajne mjere mogle biti smanjene", kazao je Ian Stannard, čelnik europskog odjela valutne strategije u Morgan Stanleyu.

Jedinstvena europska valuta blagu je podršku dobila od vijesti da je Grčkoj odobrena isplata nove tranše kredita. Analitičari ipak smatraju da će ostati pod pritiskom budući da je ECB spremna zadržati kamatne stope na rekordno niskim razinama kroz dulje vremensko razdoblje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙