FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Draghijeve izjave pritisnule tečaj eura

LONDON, 4. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima nakratko pao na najnižu razinu prema dolaru u pet tjedana, pritisnut izjavama čelnika Europske središnje banke (ECB) da bi kamatne stope mogle biti snižene zbog prisutnih rizika u gospodarstvu.

Euro je u takvim okolnostima oslabio jedan posto prema dolaru, na 1,2883 dolara. Potom se stabilizirao na 1,2901 dolara, što znači da je na gubitku od 0,8 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije.

Dolar je ojačao i prema jenu, za oko 0,17 posto, i njime se trgovalo po 100,06 jena.

U jasnim smjernicama tržištima ECB-ov predsjednik Mario Draghi na današnjoj je tiskovnoj konferenciji kazao da će kamatne stope ostati na postojećim ili nižim razinama kroz dulje vremensko razdoblje.

Na redovnom mjesečnom zasjedanju ECB je zadržao ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,5 posto, kao što je i bilo očekivano. Zadržana je i nulta kamatna stopa na depozite banaka u središnjoj banci.

To svjedoči o sve dubljem jazu između monetarne politike u eurozoni i u SAD-u, tumače trgovci i procjenjuju da će to dovesti do pada tečaja eura na 1,28 dolara i ispod te razine.

U oštroj suprotnosti prema ECB-u koji razmatra mogućnost smanjenja kamatnih stopa, američka središnja banka (Fed) signalizirala je spremnost za postupno smanjivanje programa poticaja u idućih nekoliko mjeseci. To će poduprijeti tečaj dolara, prognoziraju trgovci.

"Ovakvi komentari Draghija nedvojbeno su negativni za euro i svjedočit ćemo njegovu padu na 1,28 dolara i ispod te razine u idućih nekoliko dana", kazao je Chris Turner, čelnik valutne strategije u banci ING.

Dok je euro oštro pao prema dolaru i jenu, prema britanskoj je funti ojačao, dosegnuvši najvišu razinu u dva i pol mjeseca od 86,34 penija. U takvim se okolnostima funta spustila i na najnižu razinu u mjesec dana prema dolaru, na 1,5060 dolara.

Slabljenje funte uslijedilo je nakon što je britanska središnja banka Bank of England po završetku današnjeg redovnog mjesečnog sastanka na kojem nije mijenjana monetarna politika, tržištima poručila da ih brine rast prinosa na obveznice.

Obujam trgovine na deviznim tržištima bio je slab zbog državnog praznika u SAD-u zbog čega su tamošnja tržišta zatvorena. Neki su ulagači bili neskloni poduzimanju većih transakcija pred sutrašnju objavu ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u, čiji bi podaci, budu li snažni, mogli poduprijeti dolar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙