FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbog neizvjesnosti jen i dalje na dobitku; euro oslabio prema dolaru

LONDON/NEW YORK, 14. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas na međunarodnim deviznim tržištima oslabio prema dolaru, pod utjecajem neizvjesnosti u vezi zadržavanja poticajnih monetarnih mjera, što je povoljno ozračje za valute koje ulagači smatraju sigurnim utočištima, poput jena i dolara.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru oslabio gotovo 0,5 posto, na 1,3314 dolara. Na izrazitijem gubitku, od gotovo jedan posto, bio je prema jenu, te se njime trgovalo po 126,35 jena.

Dolar je oslabio 0,2 posto prema jenu i njime se trgovalo po 95,17 jena.

Jen je i danas nastavio uzlet prema dolaru i na putu je da zabilježi najveći tjedni dobitak od početka 2010. nakon što su nastavljena previranja na tržištima dionica ponovno ulagače okrenula ulaganjima u japansku valutu, u kojoj traže sigurnu luku za svoj kapital u neizvjesnim vremenima.

Pa ipak, i dolar je bio na dobitku prema drugim vodećim svjetskim valutama, jer su ulagači tražili utočište u likvidnim valutama, budući da ne popuštaju neizvjesnosti oko toga koliko će još dugo središnje banke zadržati monetarne poticaje gospodarstvu.

Čelnik valutne analize u Commerzbanku Ulrich Leuchtmann smatra da dolar ipak neće značajnije jačati prema jenu prije nego se bude razjasnila situacija po pitanju vremenskog okvira u kojima će središnje banke poticajnim mjerama podupirati gospodarstva.

"Zazor ulagača od rizika koji uočavamo ponajprije je rezultat neizvjesnosti koje muče tržišta u pogledu monetarne politike u budućnosti. To je dobar razlog da ulagači budu na oprezu po pitanju rizične imovine i da se okrenu sigurnim utočištima poput jena", kazao je Leuchtmann.

Najnoviji krug tržišnih previranja započeo je kada su ulagači počeli brinuti da bi američka središnja banka Fed u drugoj polovini godine mogla početi smanjivati programe poticajnih mjera.

U fokusu tržišta bit će sastanak Feda koji se održava od 18. do 19 lipnja. Ulagači očekuju da će Fedov čelnik Ben Bernanke dati dodatna pojašnjenja u vezi monetarnih poticaja.

Nekolicina ih očekuje da će Bernanke poručiti ulagačima da će Fed nastaviti s labavom monetarnom politikom i da neće žuriti s pooštravanjem monetarne politike, barem ne zasad.

"Idući tjedan tržišta bi se trebala pripremiti za izjave Bernankea koji će pokušati stišati bojazni ulagača", kazao je Alan Ruskin, strateg u Deutsche Banku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙