FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 9. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

SARAJEVO

Poruke o dobrosusjedstvu i prijateljstvu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ističu se u utorak u dnevnim listovima u BiH koji opširno izvještavaju o posjetu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. "Susjedi, partneri i prijatelji", veliki je naslov kojim je na prvoj stranici o razgovorima predsjednika Josipovića i članova Predsjedništva BiH izvjestilo sarajevsko "Oslobođenje". Ovaj list ističe Josipovićevu izjavu kako je Hrvatska opredijeljena podržati BiH na putu ka Europskoj uniji i u tom procesu joj je spremna ponuditi svoje vrhunske stručnjake. Važnim je ocijenjen i poziv hrvatskog predsjednika da se što prije prevladaju trenutačne gospodarske teškoće proistekle iz izlaska Hrvatske iz CEFTA-e kao i potvrda da projekt Pelješkog mosta ni na koji način neće ugroziti prava koja ima BiH. "Dnevni avaz" kao najvažniju ističe Josipovićevu poruku da je dolaskom u BiH nakon ulaska Hrvatske u članstvo EU želio pokazati koliko su mu važni odnosi baš s prvim susjedom.

NEW YORK

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je snage odane sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu i ustanike da polože oružje tijekom svetog muslimanskog mjeseca ramazana, koji počinje u utorak. Ban je poručio da je ramazan jedan od četiri mjeseca u islamskom kalendaru tijekom kojeg bi borbe trebale prestati. "Želio bih stoga, radi sirijskog naroda, pozvati sve strane u Siriji da poštuju vjersku obvezu barem mjesec dana", kaže se u Banovu priopćenju. Ban je također pozvao vladine i oporbene snage da oslobode sve zatočenike.

TOKIO

Sigurnost Japana pod sve je većom prijetnjom "nametljive" Kine i "nepredvidive" Sjeverne Koreje, navodi se u novom izvješću japanske vojske objavljenom u utorak, dok vladajući političari pozivaju na jačanje vojnih snaga kako bi se odgovorilo na te prijetnje. Izvješće, prvo otkako je konzervativni premijer Shinzo Abe preuzeo dužnost, moglo bi izazvati oštru reakciju Kine, s kojom Japan ima dugotrajan teritorijalni spor. "Postoje razna pitanja i destabilizirajući faktori u sigurnosnom okruženju Japana, a neka od njih postaju sve osjetljivija, akutnija i ozbiljnija", navodi se u izvješću. "Kina je pokušala silom promijeniti status quo, što nije sukladno postojećem poretku međunarodnog prava", dodaje se u izvješću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙