FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 9. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Visoki predstavnici Sjedinjenih Država i Europske unije započeli su u ponedjeljak u Washingtonu pregovore o povijesnom sporazumu o slobodnoj trgovini, unatoč europskoj zabrinutosti zbog informacija o američkom špijuniranju u Europi što je prijetilo odgodom početka pregovora nakon gotovo dvije godine priprema. Američki predstavnik za trgovinu Michael Froman na početku je pregovora ukazao na gospodarske prednosti što bi ih sporazum trebao donijeti ne samo SAD-u i EU-u, nego i globalnom sustavu trgovine. "Imamo šansu upotpuniti jedan od najvećih saveza svih vremena isto tako uvjerljivim gospodarskim odnosima", rekao je pred dvama izaslanstvima na početku pregovora u Washingtonu.

BRUXELLES - Ministri financija 17 zemalja članica eurozone dogovorili su u ponedjeljak u Bruxellesu da se Grčkoj u sljedećih nekoliko tjedana isplate četiri milijarde eura u okviru programa financijske pomoći toj zemlji. Od tog iznosa, 2,5 milijardi osigurat će se iz europskog kriznog fonda, a 1,5 milijardi iz europskih središnjih banaka. S iznosom koji će isplatiti Međunarodni monetarni fond, ukupni iznos ove tranše dosegnut će 6,8 milijardi eura. EU bi trebao u listopadu odobriti još milijardu eura, a MMF dodatnih 1,8 milijardi, pod uvjetom da Grčka ispuni određene obveze koje je preuzela.

KAIRO - Prijelazni egipatski predsjednik Adli Mansur ukazom je u ponedjeljak navečer odredio da će se parlamentarni izbori održati u sljedećih šest mjeseci, priopćila je državna televizija. Kroz petnaest dana bi se trebao oformiti odbor koji će imati dva mjeseca da predstavi predsjedniku izmjene ustava. Potom će kroz mjesec dana amandmani biti stavljeni na referendum, a zatim se u sljedeća dva mjeseca trebaju održati parlamentarni izbori. Predsjednički izbori bit će sazvani čim se konstituira parlament, kaže dekret.

DUBLIN - Irski vrhovni sud u ponedjeljak je zbog nepravilnosti u postupku odbacio američki uhidbeni zahtjev protiv bivšeg savjetnika američke obavještajne službe Edwarda Snowdena u slučaju da on sleti na irsko tlo. Sudac Colm Mac Eochaidh izjavio je da je bio prisiljen odbaciti zahtjev koji je u petak predalo američko veleposlanstvo u Dublinu, jer nije precizirano gdje su počinjeni prekršaji koji se stavljaju na teret Edwardu Snowdenu.

LA PAZ - Trojica veleposlanika i jedan konzul pozvani su u ponedjeljak u ministarstvo vanjskih poslova u La Pazu kako bi objasnili prošlotjedno odbijanje četiriju europskih zemalja za nadlijetanje njihovih teritorija zrakoplovu bolivijskog predsjednika Eva Moralesa. "Bolivijska vlada pozvala je veleposlanike Španjolske, Francuske, Italije i konzula Portugala kako bi objasnili što se dogodilo s predsjedničkim zrakoplovom prošlog utorka", rekla je ministrica komunikacija Amanda Davila na konferenciji za novinare.

Vlada očekuje iskreno i jasno objašnjenje tih zemlja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙