FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura prema dolaru bez većih promjena; dolar u plusu prema jenu

LONDON/NEW YORK, 10. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Tečaj eura prema dolaru danas je na međunarodnim deviznim tržištima blago oscilirao između pozitivnog i negativnog područja, pod utjecajem raznih čimbenika, uključujući stabilizaciju tržišta dionica i poboljšane prognoze za kreditni rejting SAD-a.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3208 dolara, što znači da je gotovo nepromijenjen u usporedbi s prethodnim trgovanjem.

Jedinstvena europska valuta ojačala je pak oko 1,2 posto prema jenu, na 130,57 jena.

I dolar je ojačao prema jenu, i to za 1,33 posto, te se njime trgovalo po 98,8 jena. Time je za oko četiri posto na dobitku u odnosu na 94,98 jena, najnižu razinu od 4. travnja, na koju se spustio u petak.

Američkom dolaru dodatni vjetar u leđa prema jenu i prema euru pružila je vijest iz agencije za kreditne rejtinge Standard & Poor's o podignutoj prognozi za kreditni rejting SAD-a iz negativne u stabilnu. Postojeći rejting AA+ ostaje nepromijenjen, objavila je agencija.

"Izmijenjena prognoza za rejting dobra je vijest za dolar. To je novi u nizu znakova da svjedočimo široj stabilizaciji i poboljšanju gospodarstva, a s vremenom se i državna fiskalna pozicija poboljšava, premda sporim tempom", kazao je Omer Esiner, glavni valutni analitičar u tvrtki Commonwealth Foreign Exchange.

Dolaru je poticaj za jačanje prema jenu i drugim vodećim valutama pružila stabilizacija tržišta dionica i nastavak trenda od kraja prošlog tjedna kada su zelenu novčanicu katapultirali ohrabrujući podaci s američkog tržišta rada.

Dolaru su tako podršku danas dali snažan skok tokijskog dioničkog indeksa Nikkeija od gotovo pet posto, nakon što je naviše revidiran rast japanskog gospodarstva u prvom tromjesečju. U vrijeme jačanja japanskih dionica jen obično gubi na vrijednosti.

Analitičari prognoziraju da bi izgledno smanjenje monetarnih poticajnih mjera u SAD-u u idućim mjesecima također moglo pružati podršku dolaru, ali napominju da bi neizvjesnost oko toga kada će se to dogoditi mogla rezultirati određenom promjenjivošću njegova tečaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙