FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 8. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BERLIN - Njemačka industrijska proizvodnja smanjila se u svibnju jedan posto u odnosu na prethodni mjesec, pritisnuta ponajprije neočekivanim padom aktivnosti u građevinskom sektoru, izvijestilo je danas ministarstvo gospodarstva i tehnologije. Podatak za travanj ujedno je revidiran naviše i sada pokazuje rast proizvodnje na mjesečnoj razini za dva posto, u odnosu na prvotno procijenjenih 1,8 posto. Nakon duge i oštre zime građevinski sektor snažno se oporavio u travnju, uz rast aktivnosti od 8,3 posto, da bi u svibnju ponovo zabilježio pad, za 2,6 posto. Snažno se smanjila i proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 4,9 posto, te investicijskih dobara, za 2,3 posto, pokazuju podaci ministarstva. "Nakon mjestimice značajnog povećanja u protekim mjesecima industrijska je proizvodnja u svibnju blago oslabila, ali trend i dalje ukazuje na rast", ističe se u priopćenju ministarstva. Na godišnjoj je razini njemačka industrijska proizvodnja u svibnju pala također jedan posto. U travnju porasla je 0,9 posto.

LONDON - Iako bankari u većini zemalja članica Europske unije danas prolaze stroge provjere prije preuzimanja važnih dužnosti, razlike među pojedinim zemljama i dalje su značajne, utvrdio je Reuters u opsežnom istraživanju. Reuters je istraživanje proveo u 23 članice EU kako bi utvrdilo na koji način njihovi regulatori provjeravaju ispunjavaju li bankari uvjete za odgovorne dužnosti u kreditnim institucijama. Time su, između ostalog, željeli utvrditi koliko će teška biti zadaća uspostave bankovne unije u EU. "Središnje banke u Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Italiji i Rumunjskoj nisu odgovorile na upite Reutersa", napominje se. Istraživanje je utvrdilo da je najveća razlika u dubini provjera - u pojedinim zemljama provjeravaju se tek najviši menadžeri i direktori dok u drugima zahvaćaju i trgovce i ostale zaposlene koji su u prilici da donose rizične poslovne odluke. Teoretski, viši bankovni čelnik koji ne zadovolji kriterije provjere pa ne može raditi u bankovnoj industriji jedne zemlje može preuzeti sličan posao u drugoj zemlji ako su njezine provjere blaže ili ne obuhvaćaju njegovu upravljačku razinu, dodaju u Reutersu. Velika Britanija ima najveću industriju financijskih usluga u EU i podvrgava provjeri sve na "kontrolnim" funkcijama.

DAKA - Vodeći svjetski modni lanci, među kojima prevladavaju oni iz Europe, objavili su u ponedjeljak da će u idućih devet mjeseci inspekciji omogućiti pristup svojim pogonima u Bangladešu prema pravno obvezujućem sporazumu sa sindikatima. Poticaj za sklapanje takvog sporazuma bila je industrijska katastrofa u Rana Plazi gdje je u travnju ove godine u urušavanju zgrade s radionicama modnih lanaca stradalo čak 1.129 ljudi. Većinom europski lanci trgovina odjećom, uključujući Inditex, H&M, Primark, Benetton, Metro, Carrefour, Marks and Spencer, Tesco i Esprit, ali i američki PVH i Abercrombie & Fitch, istaknuli su također da će jamčiti popravke i renovaciju ako inspektori utvrde da njihove tvornice nisu u skladu sa sigurnosnim standardima. Njihovi američki pandani, poput Walmarta, Gapa and JC Penneya, objavili su da teže alternativnom, neobvezujućem sporazumu a odgovaraući prijedlog namjeravaju predstaviti do kraj srpnja. "Početne inspekcije u svakoj tvornici bit će završene najkasnije za devet mjeseci i po potrebi bit će izrađeni planovi za revonacije i popravke", stoji u priopćenju koordinacijskog odbora skupine od 70 modnih lanaca.

LONDON/NEW YORK - Euro je danas ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima zbog naznaka da bi Grčkoj mogla biti odobrena isplata nove tranše kredita i vijesti o poboljšanju političke situacije u Portugalu. Euro je u u takvim okolnostima ojačao 0,3 posto, na 1,2863 dolara. Dolar je oslabio i prema jenu, i to za 0,15 posto, na 101,02 jena. Ranije je nakratko dosegnuo najvišu razinu u posljednjih mjesec i pol dana, od 101,54 jena. Jedinstvenu europsku valutu poduprle su vijesti iz Grčke koja će vjerojatno postići dogovor s međunarodnim zajmodavcima nakon najnovije ocjene reformi uvjetovanih u sklopu međunarodnog paketa pomoći i osigurati isplatu nove tranše. Analitičari ipak ne očekuju izrazitije jačanje eura prema dolaru, s obzirom na nedavno obećanje čelnika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija da će kamatne stope u eurozoni ostati niske kroz dulje vremensko razdoblje. Uzlet dolara, nakon što je danas dosegnuo novu najvišu razinu prema drugim vodećim valutama u posljednje tri godine, ipak je zaustavljen jer su ulagači odlučili ubilježiti dobit od njegova najnovijeg uzleta. Analitičari kažu da su aktualni gubici dolara privremeni i da će se nastaviti njegov uzlazni trend, budući se čini da bi Fed mogao početi smanjivati poticaje već u rujnu, ako se situacija u gospodarstvu bude i dalje poboljšavala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙