FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 26. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Američko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju osjetno manje nego što se dosada procjenjivalo, objavila je američka vlada, čiji najnoviji podaci otkrivaju tek umjereni rast osobne potrošnje, slaba poslovna ulaganja i pad izvoza. U razdoblju od siječnja do ožujka je bruto domaći proizvod SAD-a porastao za 1,8 posto na godišnjoj razini, objavilo je vlada u konačnoj procjeni. Time je snizila dosadašnju procjenu o 2,4-postotnom rastu. U posljednja tri mjeseca prošle godine gospodarstvo je poraslo samo 0,4 posto. Pojedinosti izvješća mogle bi dovesti u pitanje prilično optimističnu prošlotjednu ocjenu središnje banke o stanju u gospodarstvu. Guverner Feda Ben Bernanke kazao je prošlog tjedna da će banka u drugoj polovini godine vjerojatno početi smanjivati program poticaja za gospodarstvo i obustaviti ga u 2014. Po najnovijim podacima ministarstva trgovine, osobna je potrošnja u prva tri ovogodišnja mjeseca porasla 2,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, u odnosu na prethodno prognoziranih 3,4 posto. Izvoz je prema najnovijim podacima pao za 1,1 posto, vjerojatno zbog usporavanja svjetskog gospodarstva, i negativno je utjecao na BDP, smanjivši ga za 0,15 postotnog boda.

SARAJEVO - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u srijedu je usvojilo informaciju državnog Ravnateljstva za europske integracije o tijeku pregovora radi zaključivanja protokola uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između Europske unije s jedne i BiH s druge strane kako bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Konstatirano je kako se stupanjem na snagu ugovora o pristupanju EU na Hrvatsku prestaje primjenjivati Sporazum o slobodnoj trgovini u središnjoj Europi (CEFTA), a istodobno nastaje obveza primjene na Hrvatsku Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između EU i BiH. Ravnateljstvo za europske integracije dobilo je obvezu Predsjedništvu BiH žurno uputi prijedlog o usvajanju odluku o proširivanju primjene Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima na Republiku Hrvatsku, počevši od 1. srpnja. Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH istodobno je dana uputa da po donošenju odluke Predsjedništva BiH Upravi za neizravno oporezivanje BiH žurno uputi obavijest da se od 1. srpnja 2013. Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između EU i BiH primjenjuje i na uvoz roba podrijetlom iz Hrvatske.

BEČ/ZAGREB - Konzorcij Nabucco West, koji se natjecao za gradnju plinovoda kojim bi se azerbajdžanski plin dopremao u Europu, nije odabran za taj posao, priopćila je austrijska energetska tvrtka OMV, voditelj projekta. Konzorcij Shah Deniz II "nije odabrao projekt Nabucco West", priopćio je OMV, navodeći kao razlog više cijene plina u južnoj Europi. "Nabucco projekt za nas je gotov", kazao je izvršni direktor OMV-a Gerhard Roiss na izvanrednoj konferenciji za novinare u Beču. Konzorcij Shah Deniz II razvija plinska polja u Kaspijskom moru, a predvodi ga britanski div British Petroleum. Za posao dopreme plina u Europu natjecali su se projekt Nabucco West na čelu s austrijskom OMV-om i Transjadranski plinovod (TAP) koji predvode norveški Statoil, švicarski Axpo i njemački E.ON Ruhrgas. Na Hinin upit, u TAP-u nisu željeli komentirati priopćenje austrijske kompanije prije petka kada bi konzorcij Shah Deniz II trebao objaviti službenu odluku o odabiru projekta plinovoda. U osvrtu na tvrdnju OMV-a da su presudile više cijene plina u Grčkoj i Italiji, podsjećaju da je komercijalnost bio jedan od kriterija kojima se konzorcij Shah Deniz po vlastitim navodima planirao rukovoditi pri odabiru projekta. Podsjećaju da je TAP-ova trasa oko 400 kilometara kraća od one Nabucca West.

LONDON - Euro se u srijedu spustio na najnižu razinu prema dolaru u tri tjedna na međunarodnim tržištima valuta nakon što je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi istaknuo rizike po gospodarski rast u eurozoni i najavio nastavak blage monetarne politike u regiji. Euro je oslabio prema dolaru 0,3 posto, na 1,3046 dolara. Dolar je pak dosegnuo najvišu razinu u tri tjedna prema košarici valuta, od 82,909 bodova, poduprt uglavnom tastom vrijedosti prema jedinstvenoj europskoj valuti. Prema jenu oslabio je 0,4 posto, na 97,44 jena. U fokusu tržišta bio je ECB nakon što je bančin predsjednik Mario Draghi danas izjavio da će gospodarski oporavak u eurozoni biti postupan, ali krhak, što je u skladu s njegovom jučerašnjom izjavom da banka nije ni blizu odustajanju od blage monetarne politike. Euro je tokom dana tek nakratko ojačao prema dolaru nakon što su konačni podaci američkog ministarstva trgovine pokazali da je najveće svjetsko gospodarstvo u prva tri ovogodišnja mjeseca poraslo 1,8 a ne 2,4 posto kao što je dosada prognozirano, zbog umjerene osobne potrošnje i pada izvoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙