FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 27. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

DUBLIN - Irsko gospodarstvo ponovo je kliznulo u recesiju, izvijestio je danas državni ured za statistiku, čije preliminarne procjene pokazuju da se pad aktivnosti nastavio i na početku ove godine. Izvozno orijentirano irsko gospodarstvo poraslo je u prošloj godini za slabih 0,2 posto, a ne za 0,9 posto kao što su dosada procjenjivali u statističkom uredu. Revidirani podaci pokazuju da su se aktivnosti u gospodarstvu smanjile u četvrtom tromjesečju za 0,2 posto, nakon što su u prethodna tri mjeseca pale za jedan posto. To znači da je Irska ponovo u recesiji. Kao razlog posustajanja oporavka u drugoj polovini prošle godine u uredu navode slabljenje aktivnosti u većini ostalih zemalja eurozone. Preliminarne procjene ujedno su pokazale da se irski BDP smanjio i u prva tri mjeseca ove godine, i to po stopi od 0,6 posto, zbog smanjenog izvoza i slabije osobne potrošnje. Vlada u ovoj godini cilja stopu rasta od 1,5 posto. Irska se u ograničenom opsegu vratila na tržišta obveznica i spada među malobrojne zemlje koje su uspjele ostvariti kakav-takav rast atkvinsoti. No, njezini proračunski deficit spada među najviše u Europi i po važećim procjenama Europske komisije iznosio je u prošloj godini 7,6 posto. Stoga se zemlja suočava sa sve većim rezovima potrošnje i povećanjima poreza.

LONDON/PARIZ - Obitelj utemeljitelja francuskog proizvođača automobila PSA Peugeot Citroen spremni su odreći se kontrole nad posrnulom kompanijom kako bi obnovili pregovore o povezivanju s američkim General Motorsom, naveo je izvor.Nakon neuspjelih pregovora s mogućim ulagačima, uključujući kineskog partnera Dongfenga, obitelj Peugeot odlučila je zajedno s izvršnim direktorom kompanije Philippeom Varinom razgovarati s GM-om o spajanju, navode izvori. GM je vlasnik sedam posto udjela u kompaniji a obitelj Peugeot spada među tri preživjele automobilske dinastije u Europi. "GM je u slučaju Opela suočen s istim problemom prekomjernih kapaciteta i to je razlog zašto ih PSA pokušava uvjeriti u prednosti udruživanja", kazao je jedan od izvora koji je želio ostati anoniman, budući da su pregovori povjerljivog karaktera. "Obitelj Peugeot pristala bi odreći se kontrole, tako da to više nije problem", dodao je. Obitelj Peugeot osnovala je kompaniju 1810. koja je u to vrijeme proizvodila mlince za kavu. Imaju 25,4 posto udjela i 38,1 posto glasačkih prava u grupi koja se bori za opstanak.

MADRID - Španjolska je izgubila izravan utjecaj zrakoplovnoj grupi International Airlines Group (IAG) u sklopu njezina kontroverznog restrukturiranja, nakon što je nacionalizirana Bankia prodala udio u toj zrakoplovnoj tvrtki za 675 milijuna eura. Prošle je godine španjolska država pritekla u pomoć Bankiji s 24 milijarde eura da bi banka danas prodala 12 posto udjela u IAG-u u sklopu plana oporavka dogovorenog s vladom i Europskom unijom. International Airlines Group (IAG) osnovan je 2011. spajanjem British Airwaysa i španjolske Iberije. Gubici španjolske zrakoplovne kompanije potaknuli su IAG na restrukturiranje Iberije koje je uključivalo i otpuštanje na tisuće radnika, izazvavši prosvjede u zemlji gdje je nezaposleno više od četvrtine radne snage. Zbog prodaje udjela španjolska vlada izgubit će preko Bankije mjesto u upravi IAG-a. Međutim, određene mjere zaštite poslovanje Iberije, koje su uvedene prilikom udruživanja i uključuju, između ostalog, rute na kojima može letjeti, ostat će na snazi do 2016. Kupci Bankijina udjela nisu poznati.

LONDON - Dolar je u četvrtak ojačao prema jenu na međunarodnim tržištima valuta dok je prema euru bio tek na neznatnom gubitku nakon ohrabrujućih podataka s američkog tržišta nekretnina. Dolar je tako poskočio prema jenu 0,6 posto, na 98,36 jena. Prema euru bio je na neznatnom gubitku, od 0,1 posto, stabiliziravši se na 1,3019 dolara. Nakratko je dosegnuo i 1,3002 dolara za euro. "Procjenjujemo da će dolar i dalje jačati dok bi euro trebao slabiti s obzirom na nedavne prilično obeshrabrujuće izjave dužnosnika Europske središnje banke (ECB)", ističe Tim Levinson iz ING-a. Tako je predsjednik ECB-a Mario Draghi u ponedjeljak izjavio da ukupni gospodarski izgledi u eurozoni i dalje jamče blagu monetarnu politiku, a izlaz je još uvijek daleko.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙