FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 3. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ROSELAND - Privatni sektor u Sjedinjenim Državama otvorio je u lipnju 188.000 novih radnih mjesta, izvijestila je u srijedu privatna agencija za zapošljavanje ADP, čije se izvješće pozorno prati kao pouzdan pokazatelj predstojećih službenih podataka američke vlade. ADP je ujedno blago snizio podatak za svibanj koji sada pokazuje da je u privatnom sektoru otvoreno 134 tisuće novih radnih mjesta, u odnosu na ranije procijenjenih 135 tisuća. Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su za lipanj 160 tisuća novih radnih mjesta. Vlada će objaviti službeno izvješće o zapošljavanju u petak, a tržišta ga nestrpljivo očekuju radi poticajnih mjera središnje banke za gospodarstvo čije bi postupno ukidanje prema guverneru Benu Bernankeu trebalo početi u drugoj polovini ove godine budu li gospodarski pokazatelji, a ponajprije oni i zapošljavanju, ukazivali na stabilan oporavak.

BERLIN - Portugalska politička kriza mogla bi u srijedu zasjeniti sastanak čelnika Europske unije u Berlinu, na kojem će njemačka kancelarka Angela Merkel ugostiti dvadesetak europskih kolega s kojima će razgovarati o tome kako se boriti protiv nezaposlenosti mladih. Kritičari je optužuju da je taj skup, na kojemu neće biti konkretnih odluka, organizirala samo da ublaži sliku o sebi kao o glavnoj zagovornici mjera štednje u Europi, jer je 22. rujna očekuju izbori. Nekoliko stotina prosvjednika okupilo se ispred njezina ureda u središtu Berlina s transparentima na kojima je pisalo: "Europskoj mladeži nije dovoljno Merkeličino prazno puhanje". Procjenjuje se da je u Europi nezaposleno 5,6 milijuna mladih. Portugalsko gospodarstvo u dubokoj je krizi i ondje je najviše nezaposlenih mladih, što baca sjenu na berlinski summit, piše Reuters. Portugalska vlada na rubu je pada nakon što je nekoliko ministara dalo ostavku zbog neslaganja s mjerama štednje koje traže europski partneri poput Njemačke te Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond.

LONDON/NEW YORK - Euro se u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima našao na udaru niza nepovoljnih vijesti, prije svega o političkoj krizi u Portugalu, a u uvjetima pojačane neizvjesnosti ulagači su tražili utočište za kapital u japanskoj valuti. U takvim okolnostima euro se nakratko prema dolaru spustio i do 1,2921 dolara, što je njegova najniža razina od kraja svibnja. Potom se stabilizirao na 1,2979 dolara i gotovo je nepromijenjen u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije. Jedinstvena europska valuta bila je na izrazitijem gubitku prema jenu, oslabivši jedan posto, na 129,24 jena. Na značajnijem gubitku prema jenu je bio i dolar, oslabivši 1,05 posto, na 99,55 jena. Jen je u srijedu ojačao prema drugim vodećim valutama nakon što je politička nestabilnost u Egiptu i Portugalu potaknula ulagače da potraže utočište u japanskoj valuti. Dolar je ipak dio gubitaka uspio nadoknaditi zahvaljujući povoljnim vijestima s američkog tržišta rada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙