FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 24. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ZAGREB - Španjolska vlada odlučila je da će uvesti prijelazna ograničenja za hrvatske radnike nakon ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja, doznaje se u ponedjeljak iz španjolskog veleposlanstva u Zagrebu. Takva odluka donijeta je zbog visoke nezaposlenosti u Španjolskoj, koja iznosi 27 posto u općoj populaciji, odnosno 52 posto među mladima. Španjolska je sedma zemlja EU-a koja je objavila ograničenja hrvatskim radnicima nakon Njemačke, Nizozemske, Austrije, Velike Britanije, Slovenije i Belgije. Dosad je deset zemalja potvrdilo da neće uvoditi ograničenja - Švedska, Rumunjska, Mađarska, Irska, Slovačka, Češka, Danska, Finska, Estonija i Litva, a ostale još nisu donijele konačnu odluku. U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prijelaznog razdoblja, u kojemu države članice EU-a mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli "2+3+2", što znači da početno ograničenje za pristup tržištu rada od dvije godine države članice mogu nakon revizije produljiti za još tri godine te uz opravdan razlog za dodatne dvije godine.

LONDON/ZAGREB - Istraživanje Svjetske banke o uvjetima poslovanja u pojedinim zemljama mora vladama služiti tek kao informacija za donošenje boljih odluka i ne smije propisivati rješenja, upozorilo je danas neovisno tijelo koje je banka osnovala kako bi ispitalo metodologiju izrade utjecajnog godišnjeg izvješća. Ukazujući na mogućnost pogrešnog tumačenja godišnjeg izvješća SB-a o uvjetima poslovanja "Doing Business", panel, čije su formiranje prošle godine inicirali bančin predsjednik Jim Yong Kim i ministar Južnoafričke Republike za planiranje Trevor Manuel, upozorio je da se ono ne bi smjelo tumačiti kao univerzalni recept za ekonomski razvoj. Smanjena regulativna opterećenja ne rezultiraju nužno bržim ekonomskim razvojem i snažnijim rastom, upozorio je panel. "Empirijski dokazi o rezultatima koje donose izmjene poslovne regulative, navedeni u izvješću, pružaju u najbolju ruku mješovitu sliku i sugestivni su", ističu. Banka ocjenjuje 185 zemalja na osnovu 10 kriterija, uključujući osnivanje poduzeća, postupak izdavanja građevinske dozvole, dobivanje kredita, zaštitu ulagača, plaćanje poreza, te na temelju tih kriterija izrađuje indekse i rangira zemlje prema uvjetima poslovanja. Pozicija na ljestvici može snažno utjecati na vlade i njihovu politiku. Panel je upozorio da bi banka trebala prestati izračunavati ukupni plasman pojedinih zemalja jer može navesti na pogrešne zaključke. Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim i američko ministarstvo financija zagovornici su sastavljanja takve ljestvice, tvrdi Reuters, dok se Kina prema nekoliko izvora koje agencija citira zalaže za njezino ukidanje, tvrdeći da Svjetska banka ne bi trebala rangirati svoje članice.

LONDON - Dolar je danas ojačao prema košarici ključnih valuta na međunarodnim tržištima, približivši se najvišoj razini u dva tjedna zahvaljujući očekivanjima da će američka središnja banka u drugoj polovini godine smanjiti monetarne poticaje za gospodarstvo. Indeks dolara prema košarici šest ključnih svjetskih valuta ojačao je 0,3 posto, na 82,584 bodova, nakratko se približivši i najvišoj vrijednosti od 5. lipnja od 82,742 boda. Zelena je novčanica ojačala prema euru blagih 0,1 posto, na 1,3105 dolara. Nakratko je dosegnula i 1,3078 dolara u odnosu na euro. Na istom je postotnom dobitku dolar bio i prema jenu, te se njime trgovalo po 97,97 jena. Nakratko je poskočio i na 98,72 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙