FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 28. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Odabir projekta Transjadranskog cjevovoda (TAP) za dopremanje plina iz Kaspijskog mora u Europu znači da veća ponuda plina vjerojatno neće rezultirati i jačim pritiskom na cijene tog energenta u Europi, procjenjuje agencija Fitch. Konzorcij Shah Deniz potvrdio je danas da je za dopremu plina iz Kaspijskog mora u Europu odabrao projekt TAP, koji je time pobijedio konkurentski Nabucco West. Konzorcij TAP čine švicarski Axpo, norveški Statoil i njemački E.ON dok je Nabucco projekt austrijskog OMV-a, mađarskog MOL-a, bugarskog Bulgargaza, rumunjskog Transgaza i turskog Botasa. U Fitchu ocjenjuju da je odbijeni projekt Nabucco mogao umjereno utjecati na cijene zbog većeg planiranog kapaciteta, od 23 milijarde prostornih metara plina godišnje ako se uključi mogući plin iz Rumunjske. TAP će imati godišnji kapacitet od 10 milijardi prostornih metara plina, što odgovara oko dva posto potrošnje plina u Europi i vjerojatno neće biti dovoljno da utječe na cijene u regiji, ističu u Fitchu. U agenciji ipak upozoravaju na druge faktore koji bi mogli pomoći sniziti cijene plina u Europi, uključujući efekte prelijevanja procvata vađenja plina iz škriljca u Sjedinjenim Državama, fokus na obnovljivim izvorima energije i slabe izglede za gospodarski rast u Europi.

BRUXELLES - Belgijski operater plinovoda Fluxys vjerojatno će do kolovoza kupiti udio u Transjadranskom cjevovodu (TAP), kazao je u petak izvršni direktor TAP-a Kjetil Tungland. "British Petroleum, SOCAR i Total imaju opcije za ulazak u vlasničku strukturu TAP-a a do kolovoza najvjerojatnije će im se pridružiti Fluxys", kazao je Tungland u telefonskom razgovoru za Reuters. BP, SOCAR i Total također mogu realizirati opcije u idućih mjesec dana. Aktualni su dioničari TAP-a, prema podacima s njegove internetske stranice, švicarski Axpo i norveški Statoil (po 42,5 posto) i njemački E.ON (15 posto). Izvršni direktor Fluxysa Walter Peeraer ističe da je cilj "što prije" sklopiti tu transakciju. "Partnerstvo u TAP-u odlično bi se uklapalo u našu strategiju povezivanja tržišta radi sigurnije opskrbe i likvidnosti tržišta u Europi", kazao je Peeraer u elektronskoj poruci za Reuters. Fluxys je vlasnik plinskih mreža u šest europskih zemalja a ovog su mjeseca najavili kupnju udjela u TAP-u bude li njegova trasa odabrana za dopremu plina u Europu. Konzorcij Shah Deniz koji razvija plinska polja u Kaspijskom moru potvrdio je danas da je izabrao upravo TAP za posao dopreme.

PARIZ - Francuski su potrošači više trošili u svibnju usprkos strahu od nezaposlenosti, pokazali su u petak objavljeni podaci državnog statističkog ureda. Potrošnja kućanstava porasla je u svibnju 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, izvijestio je INSEE. Kao glavni razlog navode oporavak potrošnje na hranu, za 1,4 posto, čime je donekle ublažen njezin 3,4-postotni pad u travnju. Potrošnja kućanstava tradicionalni je pokretač 2.000 milijardi eura vrijednog francuskog gospodarstva koje već mjesecima posrće zbog nesklonosti potrošača kupnji u uvjetima spiralnog povećanja nezaposlenosti. Povjerenje potrošača spustilo se pak u lipnju na rekordno nisku razinu zbog očekivanja da će nezaposlenost nastaviti rasti i u predstojećim mjesecima. Zajedno s poboljšanjem industrijske proizvodnje i pojačanim povjerenjem privatnog sektora, veća potrošnja kućanstava povećava izglede da će drugo po veličini gospodarstvo eurozone u drugom tromjesečju ipak zabilježiti skromni rast ili bar stagnaciju, nakon što je u prvom tromjesečju kliznulo u kratku, plitku recesiju.

LONDON - Dolar je u petak ponovo oslabio prema euru u nervoznoj trgovini na međunarodnim tržištima valuta nakon što su dužnosnici američke središnje banke prigušili očekivanja o skorašnjem ukidanju monetarnih poticaja za gospodarstvo. Euro je prema dolaru ojačao 0,3 posto, na 1,3070 dolara. Zelena je novčanica ujedno poskočila prema jenu, čak 0,8 posto, pa se njome trgovalo po 99,10 jena. Veliki fondovi obično prilagođavaju investicijske portfelje na kraju mjeseca i tromjesečja pa su njihove transakcije i zahtjevi za zatvaranjem pozicija dominirali današnjom trgovinom. Dolar je prema euru blago oslabio pod utjecajem izjava dužnosnika američkog Feda koji su jučer nastojali prigušiti očekivanja o ukidanju monetarnih poticaja za gospodarstvo. Analitičari ipak upozoravaju da bi pojačana strahovanja za posrnulo gospodarstvo eurozone, nasuprot relativnom optimizmu u pogledu američkog gospodarstva, mogla zakočiti euro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙