FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 2. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LUXEMBOURG - Statistički ured Europske unije Eurostat objavio je danas revidirano izvješće o nezaposlenosti u svibnju u eurozoni i u 27 članica EU-a, u kojem su blago naviše revidirane jučer objavljene stope nezaposlenosti za obje zone zbog greške u podacima iz Francuske, za koju je stopa nezaposlenosti za svibanj revidirana naviše za 0,5 postotnih bodova. Ta korekcija rezultirala je revizijom naviše, za 0,1 postotni bod, stope nezaposlenosti i za 17-članu eurozonu i za 27 članica EU-a, dok je trend ostao nepromijenjen. Tako je stopa nezaposlenosti prilagođena za sezonske čimbenike u eurozoni u svibnju iznosila 12,2 posto, nasuprot 12,1 posto u prethodnom mjesecu, a u 27 članica EU-a 11 posto, jednako kao i u mjesecu ranije, objavio je Eurostat. Stope nezaposlenosti znatno su uvećane u odnosu na prošlogodišnji svibanj, kada je u eurozoni iznosila 11,3 posto, a u EU27 10,4 posto. Eurostat procjenjuje da je u ovogodišnjem svibnju u 27 članica EU-a ukupno bilo 26,5 milijuna nezaposlenih osoba, od čega njih 19,3 milijuna u eurozoni.

LJUBLJANA - Prvi prijenosi loših kredita s Nove Ljubljanske banke (NLB) na Društvo za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB), tzv. 'lošu' banku, mogu se očekivati sredinom mjeseca, kad reviziju bilanci NLB-a i njezinog kreditnog portfelja završi revizorska tvrtka Deloitte, objavila je danas Slovenska televizija. To se ne poklapa s očekivanjima slovenske vlade jer je premijerka Alenka Bratušek u petak u Bruxellesu izjavila da će prvi transfer dijela loših kredita, u visini 100 milijuna eura, iz NLB-a na 'lošu' banku biti proveden početkom ovog tjedna i da je riječ o probnom transferu kojim se želi provjeriti funkcioniranje sustava prijenosa potraživanja na 'lošu' banku, zbog čega nije potrebno odobrenje Europske komisije. Slovenski mediji navode da Europska komisija želi nadzirati proces prijenosa loših kredita na 'lošu' banku jer se oni trebaju prenijeti po sniženoj, realnoj tržišnoj cijeni. Uz to, neovisnom revizijom želi se utvrditi pravo stanje u bilancama banaka i visina loših kreditnih plasmana. Ukupna visina loših kredita u svim bankama u Sloveniji najčešće se procjenjuje na 7 milijardi eura. Zakon na temelju kojeg je osnovan DUTB predviđa da bi 'loša' banka djelovala pet godina.

BEČ - Izvršni direktor nacionalizirane austrijske banke Hypo Alpe Adria Gottwald Kranebitter podnio je danas ostavku na svoju dužnost, samo mjesec dana nakon što je isto učinio i predsjednik bančine uprave Johannes Ditz. Kranebitter je podnio ostavku naglašavajući da su javna rasprava o scenarijima gašenja banke i "nediferencirana nagađanja o troškovima" prouzročili "veliku štetu i nažalost u roku od nekoliko tjedana narušili značajan dio rada na sanaciji iz protekle tri godine". To je pogodilo i poslovanje u zdravim dijelovima banke, upozorio je Kranebitter u otvorenom pismu, dodajući da mu je to onemogućilo daljnje obavljanje dužnosti izvršnog direktora. Kranebitterova ostavka se nadovezala na priznanje austrijske ministrice financija Marije Fekter da će Hypou trebati nova injekcija iz austrijskog državnog proračuna. Austrija je rezervirala 700 milijuna eura za Hypovu polugodišnju bilancu, a iznos će po njezinim riječima ovisiti o prihodu od prodaje mreže bančinih ogranaka u jugoistočnoj Europi. Banka je prije mjesec dana ostala i bez predsjednika uprave Johannesa Ditza koji je podnio ostavku zbog neslaganja s prijedlogom preustroja.

FRANKFURT - U Njemačkoj je u lipnju registrirano 4,7 posto manje novih automobila nego u istom mjesecu lani, pokazali su danas objavljeni službeni podaci. Ukupno je u prošlom mjesecu u Njemačkoj registrirano 282.913 novih automobila. Tijekom prvih šest mjeseci ove godine u Njemačkoj je registrirano 1.503.000 novih automobila, što je 8,1 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Cijela europska automobilska industrija je teško pogođena financijskom krizom, a potom i posljedicama dužničke krize u eurozoni. Vodeći njemački proizvođači za sada bolje odolijevaju krizi od mnogih drugih u Europi, ponajprije zahvaljujući izvozu skupljih automobila.

LONDON/NEW YORK - Dolar je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima ojačao prema euru i jenu pod utjecajem dobrih makrogospodarskih podataka iz SAD-a koji podupiru očekivanja o mogućem skorijem smanjenju poticajnih monetarnih mjera. U takvim okolnostima euro je prema dolaru oslabio 0,5 posto i njime se trgovalo po 1,2998 dolara. Dolar je na izrazitijem dobitku bio i prema jenu, ojačavši za 0,74 posto, te se njime trgovalo po 100,38 jena, što je njegova najviša razina od 5. lipnja. Tečaj američke valute danas je dosegnuo najvišu razinu u četiri tjedna prema jenu i najvišu u pet tjedana prema košarici vodećih svjetskih valuta zbog ojačalog optimizma da će najnoviji niz makrogospodarskih podataka iz SAD-a pojačati izglede da američka središnja banka Fed i prije nego što se očekuje počne smanjivati programe poticaja gospodarstvu. (Hina) xggoj yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙