FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura poduprle dobre vijesti iz Grčke i Portugala

LONDON/NEW YORK, 8. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima zbog naznaka da bi Grčkoj mogla biti odobrena isplata nove tranše kredita i vijesti o poboljšanju političke situacije u Portugalu.

Euro je u u takvim okolnostima ojačao 0,3 posto, na 1,2863 dolara.

Dolar je oslabio i prema jenu, i to za 0,15 posto, na 101,02 jena. Ranije je nakratko dosegnuo najvišu razinu u posljednjih mjesec i pol dana, od 101,54 jena.

Jedinstvenu europsku valutu poduprle su vijesti iz Grčke koja će vjerojatno postići dogovor s međunarodnim zajmodavcima nakon najnovije ocjene reformi uvjetovanih u sklopu međunarodnog paketa pomoći i osigurati isplatu nove tranše.

Vjetar u leđa stigao je i iz Portugala, nakon umirujućih vijesti da je u posljednji tren postignut politički dogovor u Lisabonu, čime je izbjegnut pad tamošnje koalicijske vlade.

Analitičari ipak ne očekuju izrazitije jačanje eura prema dolaru, s obzirom na nedavno obećanje čelnika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija da će kamatne stope u eurozoni ostati niske kroz dulje vremensko razdoblje.

Uzlet dolara, nakon što je danas dosegnuo novu najvišu razinu prema drugim vodećim valutama u posljednje tri godine, ipak je zaustavljen jer su ulagači odlučili ubilježiti dobit od njegova najnovijeg uzleta, dok nastoje odgonetnuti kada će američka središnja banka Fed početi smanjivati poticajne mjere.

Analitičari kažu da su aktualni gubici dolara privremeni i da će se nastaviti njegov uzlazni trend, budući se čini da bi Fed mogao početi smanjivati poticaje već u rujnu, ako se situacija u gospodarstvu bude i dalje poboljšavala.

"Uzlet dolara u prošlom tjednu bio je posebno snažan, mislim da je tempo jačanja bio pretjeran, tako da je njegov aktualni uzmak normalna pojava", naglašava Ulrich Leuchtmann, čelnik valutne analize u banci Commerzbank. "Tržišta su sada pozicionirana za ostvarivanje dobiti nakon takvih kretanja, ali ovdje je riječ jednostavno o predahu".

Tržišta će fokus preusmjeriti zabilješkama s posljednjeg Fedovog sastanka, čija se objava očekuje u srijedu, a svaka nova naznaka zaoštravanja monetarne politike mogla bi biti poticajna za dolar, smatraju analitičari.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙