FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portugalska kriza i neizvjesnost pritisnule tečaj eura

LONDON/NEW YORK, 3. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro se u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima našao na udaru niza nepovoljnih vijesti, prije svega o političkoj krizi u Portugalu, a u uvjetima pojačane neizvjesnosti ulagači su tražili utočište za kapital u japanskoj valuti.

U takvim okolnostima euro se nakratko prema dolaru spustio i do 1,2921 dolara, što je njegova najniža razina od kraja svibnja. Potom se stabilizirao na 1,2979 dolara i gotovo je nepromijenjen u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije.

Jedinstvena europska valuta bila je na izrazitijem gubitku prema jenu, oslabivši jedan posto, na 129,24 jena.

Na značajnijem gubitku prema jenu je bio i dolar, oslabivši 1,05 posto, na 99,55 jena. Nakratko se bio spustio i do najnižih razina u danu od 99,24 jena.

Jen je u srijedu ojačao prema drugim vodećim valutama nakon što je politička nestabilnost u Egiptu i Portugalu potaknula ulagače da potraže utočište u japanskoj valuti.

Dolar je ipak dio gubitaka uspio nadoknaditi zahvaljujući povoljnim vijestima s američkog tržišta rada. Podaci agencije ADP pokazali su da je u američkom privatnom sektoru u lipnju otvoreno 188 tisuća novih radnih mjesta, što je više nego što se očekivalo. O stabilizaciji tržišta rada svjedoči i podatak o padu broja zahtjeva za naknade za nezaposlene drugi tjedan zaredom.

Takve vijesti dobar su signal pred ključno izvješće američke vlade o zaposlenosti koje će tržište budno pratiti. Dobre vijesti s tržišta rada jačaju izglede za skorije ukidanje programa kvantitativnog ublažavanja nego što se očekivalo.

"Podaci s američkog tržišta rada signaliziraju i da će bolji biti i podaci iz izvješća američke vlade o zaposlenosti. Dodatno to daje težinu poruci o postupnom ukidanju poticajnih monetarnih mjera a to je pozitivno za dolar", kazao je Greg Moore, valutni strateg u tvrtki TD Securities.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙