FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao prema dolaru nakon ohrabrujućih gospodarskih pokazatelja

LONDON/NEW YORK, 1. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak ojačao na međunarodnim tržištima prema dolaru nakon što su najnoviji podaci iz gospodarstva eurozone pokazali da su se aktivnosti u tamošnjim tvornicama u lipnju stabilizirale.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao 0,2 posto, na 1,3031 dolar. Time je odskočio s 1,29845 dolara, najniže razine od početka lipnja, na koju se spustio prošlog tjedna.

Jedinstvena europska valuta ojačala je i 0,8 posto prema jenu i njome se trgovalo po 129,90 jena. Ranije je nakratko dosegnula i najvišu razinu u posljednja tri tjedna od 130,07 jena.

Dolar je prema jenu ojačao gotovo 0,5 posto, na 99,74 jena, i na najvišim je razinama u protekla gotovo četiri tjedna.

Od vijesti iz gospodarstva eurozone izdvaja se indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru, koji je u lipnju zabilježio najvišu razinu u proteklih 16 mjeseci, što ukazuje na popuštanje krize u tome sektoru. Španjolska i Italija su također pokazale znakove poboljšanja.

"Tečaj eura prema dolaru dosad se držao stabilno, no očekujemo da će se spustiti na niže razine u idućih približno mjesec dana", kazala je Elsa Lignos, valutna analitičarka u tvrtki RBC.

Ključno će ipak biti američko izvješće o zaposlenosti koje će biti objavljeno u petak. Snažni podaci poduprijet će dolar, jer će potpiriti spekulacije da bi moglo u skorije vrijeme doći do smanjenja programa kupovina obveznica, tumače analitičari.

Rastući prinosi i poboljšano stanje u američkom gospodarstvu omogućavaju američkoj valuti veliku prednost u odnosu na euro i jen.

Dolar je danas zabilježio najvišu razinu u gotovo četiri tjedana prema jenu i očekuje se da će dalje jačati zbog očekivanja da će američka središnja banka Fed početi smanjivati poticajne mjere, čak i ako ostale središnje banke budu održavale popustljivu monetarnu politiku.

Suprotno Fedu, Europska središnja banka (ECB) vjerojatno će na ovotjednom redovnom mjesečnom zasjedanju naglasiti da gospodarstvo eurozone i dalje treba pomoć.

Jen su, s druge strane, pritiskala očekivanja daljnjeg agresivnog ublažavanja monetarne politike u Japanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙