FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 6. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

KAIRO

U blizini kairskog trga Tahrir u petak navečer izbili su sukobi između pristalica i protivnika svrgnutoga predsjednika Mohameda Morsija, izvijestio je France presse. Čula se pucnjava, a na mostu koji vodi do trga Tahrir sukobljene strane bacale su molotovljeve koktele i kamenje. Ozlijeđeni su prebačeni u najbližu bolnicu. Islamisti su u petak pokrenuli prosvjed protiv, kako su kazali, "policijske države i državnoga vojnog udara" tijekom kojega je uhićeno nekoliko čelnih ljudi Muslimanskog bratstva. Ranije u petak u sukobima i pucnjavi između Mursijevih pristalica i protivnika ubijene su tri osobe.

LJUBLJANA

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u petak da očekuje kako će se problem prenesene devizne štednje hrvatskih državljana u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci Zagreb riješiti pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu, preko posrednika koji će Sloveniji i Hrvatskom predložiti rješenje. "Očekujem da će pod okriljem baselske banke biti imenovan medijator koji će predložiti rješenje", rekao je Erjavec u petak na večer za emisiju "Odmevi" Slovenske televizije. Erjavec i potpredsjednica hrvatske vlade, te ministrica za vanjske i europske poslove Vesna Pusić u petak su uskladili i potpisali pismo kojim BIS mole da se pod njegovim okriljem započnu pregovori za rješenje pitanja prenesene štrednje deviznih štediša nekadašnje Ljubljanske banke u Hrvatskoj, a prema baselskoj banci dvije će strane zastupati financijski stručnjaci Zdravko Rogić i France Arhar. "Važno je da taj problem s Hrvatskom skinemo sa stola", rekao je Erjavec.

BAGDAD

Najmanje je 15 osoba ubijeno, a 32 su ranjene u petak navečer u napadu automobilom bombom blizu šijitskoga okupljališta u Bagdadu, izvijestila je policija. Napadač samoubojica raznio se nedaleko od šijitskoga centra Huseinijah Ali Baša u kojemu se šijitski muslimani okupljaju na molitvama i raznim vjerskim svečanostima, rekli su sigurnosni izbori. Centar je smješten u četvrti Graiat na sjeveru glavnoga grada u kojemu živi većinsko šijitsko stanovništvo. Od početka tjedna u Iraku je ubijeno 159 ljudi, većinom šijita.

BUDIMPEŠTA

Sud u Debrecenu na istoku Mađarske nepravomoćno je u petak osudio bivšeg ministra zaduženog za tajne službe Gyorgya Szilvasya i bivšeg ravnatelja ureda za nacionalnu sigurnost Lajosa Galambosa na po dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog špijunaže. Sandor Laborc, također bivši ravnatelj ureda za nacionalnu sigurnost, osuđen je uvjetno na godinu dana zatvora zbog špijunaže i sudioništva. Poslovni čovjek Laszlo P., vlasnik zaštitarske tvrtke s vezama u Rusiji, oslobođen je svih optužbi za subverzivno djelovanje. Mađarski internetski portal Index objavio je u srpnju 2011. da se optužnica za špijunažu temeljila na hakiranju središnjeg informatičkog sustava vlade i vladinih agencija dok su osuđeni bili na čelu tajnih službi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙