FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nada da će ECB sniziti kamate poduprla europske burze

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 24. travnja 2013. (Hina/Reuters) Europske dionice porasle su u srijedu nakon što je oslabljena poslovna klima u Njemačkoj potaknula očekivanja da bi Europska središnja banka (ECB) idućeg tjedna mogla sniziti ključne kamatne stope u eurozoni.

Indeks Londonske burze FTSE porastao je 0,29 posto, na 6.424 boda, frankfurtski DAX za 0,67 posto, na 7.709 bodova, a na približno istom postotnom dobitku bio je i pariški CAC, dosegnuvši 3.807 bodova.

Labava monetarna politika bila je glavni pokretač rasta cijena dionica u ovoj godini.

"To je nešto na što se moramo naviknuti – da likvidnost potiskuje u drugi plan zabrinutost za rast", kazao je Ian Richards iz tvrtke Exane BNP Paribas. "To je nedvojbeno dominantni pokretač cijena dionica danas - i jučer - a možda i u idućem tromjesečju", kazao je.

Indeks poslovne klime u Njemačkoj koji izrađuje institut Ifo pao je u travnju drugi mjesec zaredom, pokazujući da najveće europsko gospodarstvo ima teškoća s prevladavanjem slabosti s kraja prošle godine s obzirom na slabost u eurozoni i na kineskim izvoznim tržištima.

ECB će se sastati idućeg tjedna a nagađa se da će ih niz slabih gospodarskih podataka i prigušena inflacija potaknuti da dodatno snize kamatne stope.

Chris Beauchamp, tržišni analitičar tvrtke IG Index, upozorava ipak da usprkos nadi da će kamate biti snižene prevladava stav da taj potez "neće istinski potaknuti europsko gospodarstvo".

Dionice su danas poduprla i poslovna izvješća kompanija, potaknuvši rast vrijednosti dionice britanskog osiguravatelja Standard Lifea za 6,8 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 2,32 posto na 13.843 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙