FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Telekomunikacijske i rudarske dionice pritisnule europske burze

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 3. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Europske burze oslabile su u srijedu, pritisnute padom cijena dionica telekomunikacijskih i rudarskih kompanija, koje su izgubile na vrijednosti pod pritiskom nepovoljnih poslovnih prognoza i straha od prijevremenog ukidanja programa monetarnih poticaja u SAD-u .

Londonski FTSE pao je 0,42 posto na 6.463 boda, frankfurtski DAX za 0,18 posto na 7.929 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,49 posto i iznosio 3.786 bodova.

Cijene dionica telekomunikacijske kompanije Vodafone pale su za 2,4 posto nakon što je američki Verizon opovrgnuo da planira podastrijeti zajedničku ponudu s tvrtkom AT&T za britansku kompaniju.

Širi telekomunikacijski sektor oslabio je 1,3 posto nakon upozorenja tvrtke UBS o slabijim od očekivanja prihodima u ovoj godini i daljnjem rezanju dividendi, među ostalim zbog visoke razine duga.

France Telecom, Telecom Italia i TeliaSonera izgubili su na vrijednosti između 0,5 i 3,5 posto.

Na gubitku su bile i rudarske dionice temeljem obnovljene zabrinutosti da bi američka središnja banka mogla prije predviđenog roka ukinuti program kvantitativnog ublažavanja. Eurasian Natural oslabio je tako 5,8 posto, Fresnillo 4,2 posto a Xstrata 2,4 posto.

Pad tržišta ograničile su dionice proizvođača automobila i banaka, koje su dobile na vrijednosti slijedom vala kupovina jer ulagači žele iskoristiti priliku i niže cijene prije objave pojedinosti o restrukturiranju ciparskog financijskog sektora i formiranja nove vlade u Italiji, tumači trgovac pariškog IG-a Michel Ommeganck.

"Čim te informacije budu objavljene, cijene dionica banaka počet će rasti i mogle bi dobiti na vrijednosti 10 do 20 posto u roku od dva do šest tjedana", napominje Ommeganck.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 2,99 posto na 12.362 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙