FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potražnja za povoljnijim rudarskim i bankovnim dionicama podržala rast europskih burzovnih indeksa

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 19. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi stabilizirali su se u petak nakon višednevnog pada koji je potaknula zabrinutost za svjetski gospodarski rast a najveći su dobitnici bile sada povoljnije dionice banaka i rudarskih kompanija.

Londonski FTSE porastao je 0,49 posto na 6.274 boda, frankfurtski DAX stagnirao na 7.471 bod, dok je pariški CAC bio u plusu 1,06 posto i iznosio 3.637 bodova.

"Tržišta se se oporavila nakon višednevnih rasprodaja, uključujući i prekomjerne prodaje rudarskih dionica, što je potaknulo lov na jeftine dionice", kazao je Jawaid Afsar, trgovac iz tvrtke SecurEquity.

Upozorio je, međutim, da bi se konsolidacija mogla nastaviti a indeksi kliznuti i do 10 posto u odnosu na najviše razine u ožujku.

Rudarske dionice porasle su danas, potpomognute između ostalog objavom Rio Tinta dioničarima da bilježi veliki interes za imovinom koju je odlučio ponuditi na prodaju.

Rudarske dionice oslabile su u ovoj godini više od 20 posto uslijed pada prodaje i zabrinutosti za potražnju iz Kine, najvećeg svjetskog potrošača metala.

Banke su se također oporavile, ojačavši u prosjeku 2,2 posto.

U proteklih tjedan dana europske dionice oslabile su tri posto zbog pojačane zabrinutosti da najnoviji gospodarski podaci ukazuju na slabljenje globalnog gospodarskog oporavka, što bi moglo pogoditi poslovne rezultate kompanija. To je europske dionice udaljilo od višegodišnjih najviših razina iz ožujka.

Poslovni rezulatati kompanija također su bili u fokusu. Nakon njihove objave britanska inženjerska tvrtka IMI izgubila je na vrijednosti 1,5 posto, a njezin konkurent Spectris 12,9 posto. Njemački SAP oslabio je 3,2 posto a RWE 7,8 posto nakon što je jučer upozorio da će u ovoj godini za njih biti "gotovo nemoguće" zadržati dosadašnju razinu zarade.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,7 posto, na 13.316 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙