FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak europskih dionica uoči sastanka G20

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 18. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u četvrtak u oskudnoj trgovini uoči sastanka skupine G20 jer ulagači očekuju da će financijski čelnici potvrditi da su spremni i dalje opskrbljivati tržišta jeftinom likvidnošću kako bi poduprli gospodarski rast.

Londonski FTSE porastao je 0,45 posto na 6.272 boda, frankfurtski DAX za 0,45 posto na 7.536 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,78 posto i iznosio 3.627 bodova.

Volumen trgovanja bio je relativno slab uoči sastanka skupine G20, za koji analitičari tvrde da bi mogao dati potporu tržištu ako političari potvrde da su spremni nastaviti s monetarnim poticajima, koji su glavni pokretač rasta na tržištu dionica.

Raspoloženje je dodatno poduprla izjava jednog dužnosnika Europske središnje banke (ECB) o mogućem dodatnom spuštanju ključnih kamatnih stopa u eurozoni.

"Stvari izgledaju puno bolje nego u protekla četiri dana, tržišta u Europi stabilizirala su se nakon izjava iz ECB-a koje su potaknule nade o sniženju ključnih kamatnih stopa", konstatirala je analitičarka Gekko Marketsa Anita Paluch.

"Dobije li tržište još neku dobru vijest, primjerice sa sastanka G20, mislim da ćemo imati rast cijena", dodaje Ian Huggard iz tvrtke NCB Stockbrokers.

Među današnjim dobitnicima na tržištu izdvajao se GlaxoSmithKline, koji je dobio na vrijednosti 4,2 posto, nakon što je savjetodavno povjerenstvo preporučilo Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) da odobri njegovu eksperimentalnu terapiju za liječenje oštećenja na plućima povezanih s pušenjem, razvijenu u suradnji s Theravanceom.

Neke su vijesti iz kompanija ipak razočarale, pa je finski proizvođač mobilnih telefona Nokia oslabio čak 9,6 posto nakon što je izvijestio o velikom padu prihoda. Francuska ugostiteljska grupa Sodexo i švicarski prehrambeni div Nestle također su izgubili na vrijednosti nakon objave poslovnih rezultata.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 1,22 posto, na 13.220 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙