FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 23. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas kako i prihodna i rashodna strana proračuna pod kontrolom te kako za sada nema razloga za rebalans proračuna. Do rasta rashoda i deficita u razdoblju siječanj-sredina travnja došlo je zbog dogovora s resornim ministarstvima da se ubrza dinamika plaćanja subvencija poljoprivredi i brodogradnji te nekih obveza prema lokalnim jedinicama, izjavio je Linić novinarima u Ministarstvu financija. Po podacima Ministarstva financija, prihodi proračuna od siječnja do sredine travnja (15. travnja) iznosili su ukupno 29,5 milijardi kuna, što je 0,3 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su rashodi istodobno porasli za 4,8 posto, na 37,9 milijardi kuna. Tako je deficit proračuna u tom razdoblju iznosio 8,4 milijarde kuna, dok je u isto vrijeme lani bio 6,5 milijardi kuna. Dogovoreno je dinamički brže plaćanje subvencija poljoprivredi i brodogradnji i nekih obveza prema lokalnim jedinicama kako bi pomogli te gospodarske grane, jer se nama lakše zadužiti i po povoljnijim uvjetima, uz kamatne stope za kratkoročno zaduženje od 1 do 1,5 posto, rekao je Linić. U isto vrijeme povećanje ukupnih rashoda u odnosu na plan proračuna za ovu godinu ne očekujemo, kazao je. Proračunom za ovu godinu planiran je deficit od 10,2 milijarde kuna, ili oko 3 posto BDP-a.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić pokušava skrenuti pažnju javnosti s problema u proračunu, ocijenile su danas bivša premijerka Jadranka Kosor i bivša ministrica financija Martina Dalić, komentirajući informaciju iz Ministarstva financija da bi Eurostat uskoro mogao izići s podacima o proračunskom deficitu u Hrvatskoj koji bi za 2011. godinu mogao umjesto 14 milijardi kuna biti nešto iznad 20 milijardi kuna. "Vjerojatno je to stvar panike zbog problema u proračunu, što apsolutno razumijem. Svi se moramo zabrinuti, ali ne bi bilo dobro svaljivati neke terete na druge", rekla je Kosor novinarima u Saboru. "Što i kako se ministarstvo dogovaralo s Eurostatom, to mi u ovom trenutku ne znamo. Opasno je tvrditi da je neka vlada nešto sakrila i nešto pomela pod tepih. To apsolutno ne stoji i to nije točno", rekla je Kosor. Martina Dalić ocijenila je, pak, da je "zabrinjavajuće što ministar činjenicu da javnost ne poznaje razlike u statističkim metodologijama pokušava iskoristiti za skretanje pažnje s problema koje ima s proračunom, koji očigledno puca na sve strane". "U dokumentu Europske komisije možemo vidjeti da je po metodologiji Eurostata deficit bio veći u 2011., ali isto tako i u 2012. Na isti način možemo pitati zašto je Eurostatu u 2012. deficit bio veći 4 milijarde od onoga što nam je ministar u prezentaciji rebalansa proračuna za 2013. pokazao", kazala je Dalić, ističući da Eurostat za 2013. predviđa deficit od 5 posto, što je više od 17 milijardi kuna, iako je u proračunu predviđen deficit od 10 milijardi.

SPLIT/SOLIN - Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je danas kako su najave sindikalnih prosvjeda u svibnju izraz demokracije, a manjak proračunskih sredstava signal da treba poduzeti "nove aktivnosti" za otvaranje radnih mjesta. "Sindikati, naravno, vode borbu za bolji standard, u okviru toga su i prosvjedi, to je sve izraz demokracije i nemam što drugo dodati", rekao je Josipović danas u Svetom Kaju kod Solina odgovarajući na upit kako komentira najave sindikata da će organizirati niz prosvjeda koji će početi 1. svibnja u Zagrebu. A na upit je li manjak proračunskih sredstava u prva četiri mjesecva ove godine znak da je ekonomska i porezna politika Vlade promašena, Josipović je rekao "ne" dodajući da treba vidjeti koji su sve uzroci. "Ali očito je prvi glavni razlog pad proizvodnje, a što je sve razlog pada proizvodnje o tome se može razgovarati. To je signal da trebamo poduzeti nove akcije, nove aktivnosti (....), to smo svi skupa puno puta ponovili, dakle otvoriti radna mjesta, investicije; novi pogoni i novi rad", kazao je Josipović.

ZAGREB - Ukupne tražbine vjerovnika Diokija utvrđena su na današnjem ročištu unutar postupka predstečajne nagodbe u iznosu od 858,2 milijuna kuna, a za Dina Petrokemiju u iznosu od 1,94 milijarde kuna. Najveći Diokijevi vjerovnici su banke, Ina, HEP i radnici. Banke, među kojima su Hypo banka, Zagrebačka banka, HBOR, Banka Kovanica i Karlovačka banka, izjasnile su se kao razlučni vjerovnici koji imaju pravo odvojenog namirenja potraživanja. Ročište za Dina Petrokemiju, kao i za Dioki, proteklo je rutinski i bez većih intervencija vjerovnika. Na idućem ročištu vjerovnici bi se trebali izjašnjavati o planu restrukturiranja, koji će se, kako je najavljeno, oslanjati na iskazani interes Crodux plina za preuzimanje Diokija i Dine. Prema Croduxovom planu, Dioki i Dina trebali bi do 2017. godine podmiriti sve obveze, ali bi se vjerovnici trebali odreći znatnog dijela potraživanja.

ZAGREB - Financijska agencija (Fina) do kraja prošlog tjedna zaprimila je ukupno 3.951 zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe, ti su dužnici prijavili obveze u iznosu od 36,7 milijardi kuna, a ukupno zapošljavaju 30.811 ljudi. Ti su najnoviji podaci o predstečajnim nagodbama kao i podaci o provedbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom izneseni danas u Ministarstvu financija. Od ukupnog broja zahtjeva za pokretanjem predstečajnih nagodbi nagodbenim vijećima dosad su dodijeljena 1.842 predmeta od čega je otvoreno 588 postupaka, a u preostalima je zatražena dopuna dokumentacije. Odbijen je 2.001 predmet jer u roku nije dostavljena dopunjena dokumentacija, a na zahtjev dužnika obustavljena su 74 predmeta. Po podacima Ministarstva, do početka ovog tjedna u sustav fiskalizacije ušlo je ukupno 44.199 obveznika. Inspektori Porezne uprave su od početka godine do 22. travnja obavili ukupno 13.092 nadzora u primjeni Zakona, a utvrdili su 657 nepravilnosti koje se uglavnom odnose na ugostitelje. Dio obveznika otklonio je nepravilnosti, ali njih 192 nije pa im je zabranjen daljnji rad, odnosno zapečaćeni prostori, a među njima su uglavnom ugostitelji, trgovci, pekarnice. Prekršajnim nalozima izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od 1,4 milijuna kuna od čega je naplaćeno 477,8 tisuća kuna.

ZAGREB - S ulaskom u EU velike promjene očekuju Carinsku upravu, jer carinska služba Hrvatske postaje dio jedinstvene carinske službe EU, a uz novi organizaciji ustroj tu službu očekuju i novi poslovi, posebice u području nadzora, izjavio je danas pomoćnik ministra financija i ravnatelj Carinske uprave Zlatko Grabar. Osim klasičnog suzbijanja krijumčarenja, carinici će sve više na teren i obavljati nadzor neregistriranih djelatnosti, sprečavati sve oblike nedozvoljene i protuzakonite trgovine, nadzirati unos, iznošenje, prekogranični promet te drugo kretanje i raspolaganje otpadom, nadzirati kretanje prometa ribe i drugih morskih i vodenih organizama, nadzor nad općom sigurnosti proizvoda, itd. U nadležnosti Carinske uprave su i trošarine i posebni porezi, a po riječima čelnog čovjeka te uprave u nadzoru nekih trgovačkih centara u određenom je broju utvrđeno i da imaju alkoholna pića bez markica ili cigarete s krivim markicama. U Ministarstvu financija danas je predstavljen i novi organizacijski ustroj temeljem prijedloga novog zakona o Carinskoj službi, a prema kojem bi se broj temeljnih organizacijskih jedinica Carinske uprave sa sadašnjih 211 smanjio bi se na samo 33.

ZAGREB - Istarski ruralni turizam "Stancija 1904" nacionalni je pobjednik izbora za Europsku destinaciju izvrsnosti-EDEN za 2012./2013., izvijestili su danas iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) koja u Hrvatskoj operativno provodi taj izbor. "Stancija 1904" pobjednikom EDEN-a proglašena je danas u Višnjici, nedaleko Virovitice, gdje su se predstavljali i ostali finalisti u tom izboru, gradovi Daruvar, Varaždin i Čakovec te Terme Jezerčica i Terme Tuhelj. Ovogodišnja tema izbora EDEN na EU razini je "Pristupačan turizam" ili turizam dostupan svima bez obzira na spol, dob, invalidnost i drugo. Projekt Europske komisije EDEN na razini EU-a provodi se od 2006. kao izbor europskih destinacija izvrsnosti, a nacionalni pobjednici ulaze u izbor za nagradu EDEN (European Destinations of Excellence) koju Europska komisija dodjeljuje u jesen tekuće godine.

ZAGREB - Građevinski radovi u Hrvatskoj u veljači ove godine su prema kalendarski prilagođenim indeksima bili veći za 1,3 posto u odnosu na veljaču 2012. godine, dok desezonirani indeksi na mjesečnoj razini pokazuju rast građevinskih radova u veljači u odnosu na siječanj za 0,5 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS). Godišnje stope promjena izračunate iz kalendarski prilagođenih indeksa pokazuju da je u ovogodišnjoj veljači u odnosu na drugi mjesec prošle godine, pad građevinskih aktivnosti na zgradama iznosio 5,2 posto, a na ostalim građevinama porastao je za 18,9 posto.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze danas su nakon jučerašnjeg porasta izgubili na vrijednosti, Crobex je smanjen za 0,39 posto, na 1.950,91 bod, a Crobex10 za 0,44 posto, na 1.092,14 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 11,6 milijuna kuna, a samo je dionica HT-a prešla promet od milijun kuna. Dionica HT imala je promet od 1,1 milijun kuna, a cijena joj je pala za 0,23 posto, na 214,50 kuna. Dionica Jadran kapitala ostvarila je 761 tisuću kuna prometa, uz rast cijene za 7,53 posto na 17 kuna. Inina je dionica uz pad cijene za 1,75 posto, na 4.251,02 kune, zabilježila promet od 588 tisuća kuna. Pad cijene od 2,61 posto, na 4,10 kuna, imala je dionica Ingre ostvarivši promet od 429,1 tisuću kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙