FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 8. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

RIJEKA - Crikveničko hotelsko-turističko poduzeće Jadran d.d. u stečaju u pripremu turističke sezone i uređenje objekata ulaže oko sedam milijuna kuna, a i ove godine očekuje prihod od oko 60 milijuna kuna i pozitivno poslovanje, izjavila je danas za Hinu stečajna upraviteljica Marija Ružić. Pripreme za sezonu teku dobro, kao i booking, a uz oko 130 zaposlenih na određeno vrijeme, tijekom sezone zaposlit će se još oko 270 ljudi, kazala je stečajna upraviteljica ističući da se i ove godine ulaže u uređenje objekata kako bi se sačuvala vrijednost stečajne mase i omogućilo da objekti budu prihvatljivi za prihvat gostiju. Navela je da prihodi pokrivaju sve troškove tvrtke u stečaju te da je u prva tri mjeseca ove godine ostvareno nekoliko postotaka više noćenja nego u istom razdoblju lani. Stečajna upraviteljica Marija Ružić kazala je i da je izrada stečajnog plana Jadrana pri kraju te da će nacrt stečajnog plana u početku sljedećeg tjedna predati stečajnom sucu na Trgovačkom sudu u Rijeci. Jadran je u stečaju od polovice 2010. godine. Dio imovine je prodan, a sada ta tvrtka ima osam hotela, dva autokampa i jedno turističko naselje, odnosno 2500 postelja u čvrstim objektima te 1700 mjesta u autokampovima.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) prihvatila je prijedlog Hrvatske radio televizije (HRT) o mjerama i uvjetima za otklanjanje negativnih učinaka i ponovnu uspostavu tržišnog natjecanja na tržištu pružanja medijskih usluga televizijskog emitiranja programa nacionalne pokrivenosti i time obustavila postupak utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja protiv HRT-a, objavljeno je danas iz Agencije. Agencija je postupak pokrenula sredinom prošle godine na inicijativu tvrtke Digi satelitska televizija, i to zbog sumnje u nepravedne prodajne cijene za reemitiranje programa HRT-a operatorima koji prenose televizijske programe krajnjim potrošačima uz plaćanje naknade (pay tv), bez obzira na platformu koju koriste (kabelski, IPTV ili satelit). HRT je tijekom postupka samoinicijativno ponudio izmijeniti cijene reemitiranja i spustiti ih na razinu koja je prihvatljiva za sve operatore, što je Agencija i prihvatila. Prema modelu koji je prihvaćen, HRT mora donijeti Opće uvjete reemitiranja svog programa na 'pay TV' platformama. Cijena za reemitiranje sadržaja s kojima HRT slobodno raspolaže vrijedit će za svaki oblik reemitiranja, bez obzira na platformu na kojoj 'pay TV' operatori reemitiraju programe. Ove godine ta će cijena iznositi 0,289 eura po pretplatniku i po kanalu godišnje, a u nju nisu uračunate naknade za kolektivno ostvarivanje prava od strane drugih nositelja autorskog i srodnih prava. U ponudi HRT-a će biti svi programi HRT-a, a svi će operatori ostvariti pravo na reemitiranje programa HTV 4 bez naknade za razdoblje od godinu dana, počevši od 1. siječnja 2013.

ZAGREB - Tripartitno izaslanstvo Republike Hrvatske, predvođeno ministrom rada i mirovinskoga sustava Mirandom Mrsićem, sudjeluje na 9. regionalnom sastanku Međunarodne organizacije rada koji se za europsku regiju održava u Oslu od 8. do 11. travnja, priopćeno je iz Ministarstva rada i mirovinskoga sustava. Središnja tema sastanka je razmjena iskustva o odgovorima na krizu, a raspravljat će se i o mogućnostima za poticanje rasta i zaposlenosti u regiji, modernizaciji sustava socijalne sigurnosti, utjecaju socijalnog dijaloga te primjeni radnog zakonodavstva, navode iz resornog ministarstva. Sastanku prisustvuju predstavnici socijalnih partnera i vlada iz 51 zemlje Europe i centralne Azije, od kojih su 32 zemlje predstavljene na razini ministara. Hrvatska predstavnica poslodavaca Lidija Horvatić izabrana je za članicu Odbora za akreditacije, dok će predstavnica radnika Marija Hanževački sudjelovati u raspravi o zapošljavanju mladih. Ministar Mrsić sudjelovat će u tematskoj raspravi "Kako ublažiti posljedice financijske krize?". U sastavu hrvatskog izaslanstva su Lidija Horvatić i Biserka Sladović (HUP), Marija Hanževački (NHS), Dijana Šobota (SSSH), ministar Mrsić i pomoćnik ministra Marko Krištof.

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) i ove godine nastavlja već opće poznate nacionalne akcije Kupujmo hrvatsko i Vrijedne ruke, koje će se održati u 21 gradu širom Hrvatske, počet će u petak, 19. travnja, u Zagrebu, a završiti 14. rujna u Čakovcu, izvijestili su iz HGK. HGK akcijom Kupujmo hrvatsko, koja je provodi od 1997. godine, nastoji promovirati hrvatske kvalitetne proizvode, poglavito nosioce prestižnih znakova "Hrvatska kvaliteta" i "Izvorno hrvatsko", a s ciljem osvješćivanja važnosti kupovine takvih proizvoda kako bi se pridonijelo povećanju ukupne konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, ali i očuvanju nacionalnog identiteta. Posljednje tri godine se u sklopu Kupujmo hrvatsko održava i akcija Vrijedne ruke koja nastoji promovirati domaće proizvode i proizvođače vrijednih ruku koji svojim radom, znanjem i umijećem pridonose razvoju različitosti hrvatskoga gospodarstva, a istodobno ostvaruju dobrobit za sebe i svoju obitelj. Prošle godine je u akcijama Kupujmo hrvatsko i Vrijedne ruke sudjelovalo gotovo 700 proizvođača, a ove godine se u HGK nadaju još većem odazivu.

ZAGREB - Švedski časopis "Nya Allt Resor" svrstao je hrvatske otoke Hvar i Brač među 17 najpopularnijih otoka Mediterana posvetivši im i veliku pažnju u svom travanjskom izdanju, izvijestili su danas iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ). Taj švedski časopis mjesečno ima više od 800 tisuća čitatelja koji će u travanjskom broju, u sklopu reportaže pod naslovom "Na krstarenju u Hrvatskoj", moći pročitati zapažanja autorica Elisabet Axas i Lottie Molund na krstarenje od Splita do Hvara. Hrvatski Jadran u toj reportaži one označavaju najčišćem na cijelom Mediteranu, a kao posebne atrakcije hrvatskih otoka navode rt Zlatni Rat na Braču i lokalnu vinariju u Bolu u kojoj se može degustirati plavac mali. Među ostalih 17 najpopularnijih otoka Mediterana za Šveđane, po pisanju švedskog časopisa, su još španjolska Ibiza, Menorca i Mallorca, talijanska Sardinija, Elba, Lampedusa, Ponza i Sicilija, francuska Korzika, kao i Malta, Cipar te grčki otoci Kreta, Santorini, Kos i Rhodos.

ZAGREB - Redovni promet Zagrebačke burze danas je iznosio tek 7,2 milijuna kuna, milijunski promet imala je samo dionica HT-a, a dionički su indeksi dan završi s različitim predznacima, Crobex je ojačao 0,10 posto, dok je specijalizirani Crobex10 oslabio za 0,23 posto. Tako je Crobex trgovanje završio na 1.976,18 bodova, a Crobex10 na 1.097,24 boda. Na listi milijunaša našla se samo dionica HT-a s prometom od 1,3 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,69 posto, na 214,51 kunu. Po prometu od 631,2 tisuće kuna slijedi dionica Valamar Adria Holdinga kojoj je cijena smanjena za 0,35 posto, na 141 kunu. Za 419,6 tisuća kuna protrgovano je dionica Ericssona Nikole Tesle čija je cijena porasla 0,39 posto, na 1.540 kuna. Dionica Jamnice prikupila je 315 tisuća kuna prometa, a cijena te dionice je pala 0,02 posto, na 52.500 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙