FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 27. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Potražnja za novim hrvatskim euroobveznicama na američkom tržištu bila je višestruko veća od ponude pa su prinosi na 10-godišnje euroobveznice u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara na donjoj razini očekivanoga raspona. Nakon što je u utorak završenom plasman izdanja, cijena nove hrvatske obveznice određena je na 99,054 posto nominalnog iznosa, a nosi kupon od 5,5 posto. "Desetogodišnje izdanje, kojim će država prikupiti 1,5 milijardi dolara, izdano je uz prosječan prinos od 5,625 posto i kupon od 5,5 posto, što je na donjoj granici raspona ponuda. Ponude su višestruko premašivale iznos koji je u konačnici prihvaćen", navode analitičari Raiffeisenbank Austria. Potražnja za obveznicama bila je, prema neslužbenim informacijama, pet puta veća od ponude, što je omogućilo niži prinos u odnosu na preliminarnu cijenu od 5,875 posto. "Možemo reći da je ovo uspješno izdanje, s obzirom na ciparsku krizu i nedavno smanjenje kreditnog rejtinga Hrvatske od strane Moody'sa. Dobro je i to što na ovo izdanje nismo platili posebnu premiju, što je dosad znao biti slučaj", kaže Hrvoje Stojić, voditelj odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke, dodajući da je cijena novog izdanja u trgovanju već porasla 150 baznih bodova.

ZAGREB - Predstavnici Ministarstva poduzetništva i obrta (MINPO), Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te Hrvatske agencije za poticanje malog poduzetništva (HAMAG Invest) potpisali su danas memorandum o suradnji temeljem kojeg će se subvencionirati konzultantske usluge mikro, malim i srednjim poduzetnicima u izradi projekata iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša. Memorandum je predviđeno sufinanciranje projekata u iznosu od 1,2 milijuna kuna, osiguranih iz hrvatskog državnog proračuna te još 1,5 milijuna kuna od strane EBRD-a. Prvi natječaj za korištenje ovih potpora bit će objavljen krajem ovog tjedna, a poduzetnici koji zadovolje uvjete iz natječaja moće će dobiti do 75 posto bespovratnih sredstava za troškove prijavljenih konzultantskih usluga, u maksimalnom iznosu od 70 tisuća kuna. Potpore su namijenjene, primjerice, konzultantskim uslugama za projekte elektrana na biomasu, sunčane elektrane, uvođenje sustava upravljanja okolišem HR EN ISO 14000, pripreme za energetske preglede, sukladnost s europskom direktivom o prevenciji i kontroli zagađenja i sl.

ZAGREB - Njemački auto klub ADAC u svom magazinu Motorwelt kao destinaciju za gradski i kulturni turizam među pet odabranih ciljeva uvrstio je Dubrovnik, a među osam destinacija za ovo proljeće uvrštena je i Istra, izvijestili su uz Hrvatske turističke zajednice. U izdanju za veljaču Motorwelt u rubrici za putovanja svojim je čitateljima kao destinaciju za gradski i kulturni turizam među pet odabranih ciljeva preporučio i Dubrovnik. Dubrovnik je kao gradska destinacija preporučen zbog ugodne klime i bogate kulturne ponude. U istoj rubrici u izdanju Motorwelta za travanj redakcija je preporučila automobilistima osam destinacija za ovo proljeće, među koje je uvrštena i Istra. Istra se ističe kao gastronomska destinacija te se preporuča posjet raznim istarskim znamenitostima poput pulske Arene, Huma, Motovuna i starogradske jezgre Rovinja.

ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla i najveći telekom operater u Bosni i Hercegovini BH Telecom potpisali su ugovor o modernizaciji paketske jezgrene mreže BH Telekoma vrijedan 10 milijuna kuna, izvijestio je Ericsson Nikole Tesla putem Zagrebačke burze. U obavijesti se prenosi zadovoljstvo čelnika dviju kompanija, koje su, kako se navodi, jedna drugu prepoznale kao pouzdane partnere. Tako je BH Telekom Ericssonu Nikoli Tesli dodijelio priznanje 'Partner godine', a novi ugovor predstavlja izraz povjerenja u stručnost zaposlenika Ericssona Nikole Tesle i Ericssonovo tehnološko liderstvo, ističu u BH Telekomu.

ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze danas oscilira između pozitivnog i negativnog područja, jer su zbog nedostatka značajnijih pozitivnih vijesti investitori neodlučni u kojem smjeru dalje krenuti. Oko 12,00 sati Crobex je bio u blagom minusu od 0,02 posto, na 2.005 bodova, a Crobex10 u blagom plusu od 0,01 posto na 1.109 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je oko 4 milijuna kuna. Najlikvidnija je do podne bila dionica Podravke, s 585.000 kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,69 posto, na 287 kuna. Promet iznad pola milijuna kuna još je ostvaren i povlaštenom dionicom Adrisa, uz rast cijene, za 0,67 posto, na 296 kuna. Po skoku cijene među likvidnijim izdanjima ističe se dionica Dalekovoda, za 4,48 posto na 48,02 kuna. Po padu cijene, pak, izdvaja se dionica Privredne banke Zagreb, za 7 posto, na 550 kuna.

ZAGREB - Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na jučerašnju tečajnicu, kuna je oslabila prema svim važnijim svjetskim valutama, a najmanje je pritom povećan tečaj eura, za tek 0,01 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,587699 kuna. Prema jučerašnjoj tečajnici tečaj švicarskog franka povećan je za 0,22 posto, na 6,228615 kuna po srednjem tečaju, a britanske funte za 0,20 posto te srednji tečaj funte iznosi 8,965732 kune. Za najvećih 0,63 posto porastao je tečaj američkog dolara pa srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,931597 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙