FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 27. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović na današnjem je sastanku s predsjednicima pet sindikalnih središnjica obećao sindikalcima da će organizirati sastanak predstavnika Vlade, poslodavaca i sindikata na kojem bi se trebao postići dogovor o unapređenju socijalnog dijaloga u Hrvatskoj. Josipović, kojem su se sindikalni čelnici požalili da Vlada izbjegava socijalni dijalog, obećao je da će nastojati organizirati sastanak u Uredu predsjednika na kojem bi tri socijalna partnera pokušala oživjeti socijalni dijalog, rekao je Hini predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević. Sindikati već duže vrijeme zamjeraju Vladi Zorana Milanovića da odluke koje utječu na materijalni i socijalni položaj hrvatskog radništva donosi jednostrano, bez konzultacija sa socijalnim partnerima. Osim toga, zbog utvrđivanja reprezentativnosti sindikata i poslodavaca već neko vrijeme ne funkcionira ni Gospodarsko-socijalno vijeće, koje vjerojatno neće početi ponovno raditi ni u idućih mjesec dana. Sindikalni čelnici pozdravili su preporuke predsjednika Josipovića za olakšanje dužničke krize građana, te su mu predložili da sazove sjednicu Vlade na kojoj bi zatražio realizaciju predloženih mjera. No, Josipović nije prihvatio taj prijedlog, kaže Matijašević. Umjesto toga, najavio je da će, slično kao i u slučaju mjera za olakšanje dužničke krize, predstaviti zakonske prijedloge za smanjenje brojnih administrativnih i drugih prepreka za ulaganje u Hrvatsku.

VARAŽDIN - Zaposlenici Coninga d.d. podnijeli su zahtjev za pokretanje stečaja tvrtke pri Trgovačkom sudu u Varaždinu, potvrdio je za Hinu sindikalni povjerenik zaposlenika Srećko Vidaček. Kao razlog podnošenja zahtjeva za pokretanja stečaja Vidaček navodi neisplatu plaća, ističući kako je dug tvrtke s osnova osam neisplaćenih plaća narastao na 12 milijuna kuna. Vidaček je ujedno potvrdio informaciju da je predsjednik Uprave Coninga d.d. Stjepan Ptiček poslao Financijskoj agenciji (Fina) zamolbu za produljenje roka za dostavu dodatne dokumentacije za pokretanje postupka predstečajne nagodbe, budući da je rok dostave istekao s jučerašnjim danom. Ukoliko Fina ne udovolji zahtjevu Uprave to znači da neće doći do pokretanja predstečajne nagodbe, što je ujedno i razlog da se odmah pokrene stečaj tvrtke. Informacija o tome znat će se možda već tijekom sutrašnjeg dana, kazao je Vidaček. Zaposlenici Coninga te ostalih tvrtki iz grupacije, Congame, Coning ecogradnje i Coneca, u štrajku su već više od mjesec dana zbog neisplata plaća i ostalih potraživanja.

ZAGREB - Ulazak Hrvatske u EU predstavlja veliki izazov za poljoprivredu i prehrambenu industriju koje će biti suočena s velikom konkurencijom, a jedan od načina kako se tome oduprijeti je povezivanje i udruživanje proizvođača u zadruge ili klastere, rečeno je na okruglom stolu "Tržište hrane nakon ulaska Hrvatske u EU", održanom u organizaciji Zbora agrarnih novinara Hrvatskog novinarskog društva. Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol istaknula je kako proizvođači moraju postati svjesni da se moraju udruživati, jer samo tako mogu smanjiti troškove i biti konkurentniji. Direktor Croatiastočara Branko Bobetić upozorio je na problem PDV-a, koji je u Hrvatskoj viši u odnosu na prosjek EU-a, zbog čega je potrošačka košarica kod nas skuplja, povećava se prekogranična potrošnja koja će biti još veća kad uđemo u EU, a raste i sivo tržište. Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice kazao je kako se hrvatski voćari ne boje konkurencije, no problem su male površine pod voćnjacima. Problem je što Hrvatska nema strategije razvoja voćarstva, niti jedna vlada do sada to nije napravila, kazao je Ivković napominjući kako Hrvatskoj treba 45 tisuća hektara novih voćnjaka i tada bi mogla proizvoditi voća u vrijednosti od milijarde eura i izvoziti voća u vrijednosti 250 do 300 milijuna eura. Direktorica Žitozajednice Nada Barišić rekla je kako su predstavnici pekarske industrije već ušli na tržište EU, otvaraju pekare u Sloveniji i Mađarskoj, i ta industrija spremno dočekuje konkurenciju.

ZAGREB - Ministarstvo financija danas je potvrdilo da je Hrvatska izdala 10-godišnju obveznicu u vrijednosti 1,5 milijardi dolara, uz konačni prinos od 5,625 posto, a najavljuje da će se sredstva od tih obveznica utrošiti za podmirenje dugova koji dospijevaju na naplatu u idućem razdoblju. Hrvatska je jučer izdala 10-godišnju obveznicu u vrijednosti 1,5 milijardi američkih dolara, a Ministarstvo u obavijesti, koju je objavilo na svojim mrežnim stranicama, ističe da je potražnja za hrvatskim državnim obveznicama bila pet puta veća od ponude, što je omogućilo niži prinos u odnosu na preliminarnu cijenu od 5,875 posto. "Pokazalo se da postoji vrlo visok interes za hrvatske vrijednosne papire, a upis su tražila 372 investitora s upisanih nešto manje od 8 milijardi dolara", navodi se u priopćenju.

ZAGREB - U Hrvatskoj se u zadnje dvije-tri godine naplati u prosjeku oko 100 tisuća eura po kaznama 'na licu mjesta' za korištenje piratskog odnosno nelicenciranog softvera, što je znatno više od oko pet tisuća eura koliko je to bilo u 2010., a osim broja kazni u porastu je za dva do tri puta i broj prijava softverskog piratstva, izvijestio je danas glasnogovornik hrvatskog ureda BSA - Međunarodnog udruženja proizvođača poslovnog softvera Andrej Matijević. Na današnjem susretu s novinarima BSA je objavio i rezultate svoje informativne kampanje provođene zadnja tri mjeseca u Hrvatskoj o važnosti upravljanja softverskom imovinom i licenciranog softvera koje je pokazalo da oko 80 posto od tisuću ispitanih hrvatskih, većinom srednje velikih tvrtki, ne zna ništa o prednostima upravljanja softverskom imovinom, ali ih je 98 posto navelo da u svom poslovanju koriste isključivo licenciran softver. Takvi su rezultati, po riječima Matijevića, potvrdili pretpostavku da se u Hrvatskoj razvija svijest o važnosti korištenja licenciranog softvera, ali ne i o tome da je dobro upravljanje softverskom imovinom važno za smanjenje poslovnih rizika.

ZAGREB - Trgovanje na Zagrebačkoj burzi danas je obilježio nizak redovan promet od tek 8,7 milijuna kuna, pri čemu ni jedna dionica nije imala više od milijun kuna prometa, te blagi pad dioničkog indeksa Crobex za 0,10 posto, a rast Crobexa10 za 0,26 posto. Crobex je tako današnje trgovanje završio na 2.003,82 boda, a indeks Crobex10 na 1.111,87 bodova. Najtrgovanija dionica s prometom od 864 tisuće kuna bila je dionica Petrokemije čija je cijena porasla za 0,41 posto, na 231 kunu. S prometom od 705,2 tisuće kuna slijedi povlaštena dionica Adris grupe kojoj je cijena porasla 0,34 posto, na 295 kuna. Rast cijene za 0,21 posto, na 216,55 kuna, zabilježila je dionica HT-a ostvarivši 619,7 tisuća kuna prometa. Cijena je pak pala dionici Dalekovoda i to za 0,32 posto, na 49,76 kuna, uz promet od 605,3 tisuće kuna. Više od pola milijuna kuna prometa danas su imale i dionice Podravke (585 tisuća kuna) i Optima Telekoma (gotovo 504 tisuće kuna), a obje bilježe rast cijene za nešto više od 1,4 posto. Dionici Podravke cijena je porasla za 1,41 posto, na 287 kuna, a dionici Optime za 1,43 posto, na 7,10 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙