FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 18. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede započet će bilateralne i trilateralne aktivnosti kako bi se riješio problem koji se pojavio u sektoru proizvodnje vina nakon što je sa polica jednog trgovačkog lanca u Sloveniji povučen istarski teran, najavio je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Na konferenciji za novinare Jakovina je kazao kako će se već u ponedjeljak na Vijeću ministara u Luxemburgu započeti razgovore na bilateralnoj (Hrvatska-Italija) i trilateralnoj razini (Hrvatska-Slovenija-Italija) za pokretanje prekograničnog zahtjeva za zaštitu vina teran koji bi uključivao te tri zemlje koje proizvode to vino. U slučaju da te inicijative ne urode plodom, odnosno ukoliko taj zahtjev ne naiđe na razumjevanje Slovenije i Italije, Hrvatska će pokrenuti sve potrebne pravne radnje sa ciljem zaštite hrvatskog vinskog sektora, istaknuo je. Predsjednik Udruženja vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Ivica Matošević kazao je kako je povlačenje istarskog terana sa polica jednog trgovačkog lanca u Sloveniji unijela nemir među proizvođače. Na upit novinara kada će biti isplaćen drugi dio potpora poljoprivrednicima, jer su jučer predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore upozorili da potpore nisu isplaćene kako im je obećano, Jakovina je rekao da iako je zakonski rok za isplatu potpora 30. lipnja, sredinom ožujka isplaćeno je više od milijarde kuna, a preostali iznos bit će isplaćen, sukladno dogovoru sa poljoprivrednim proizvođačima, do kraja lipnja.

ZAGREB - Uprava Croatia Airlinesa potpisala je novi kolektivni ugovor (KU) sa Samostalnim strukovnim sindikatom aviomehaničara Hrvatske i Sindikatom inženjera i tehničara u zrakoplovstvu, priopćeno je iz Croatia Airlinesa. Odredbe novoga kolektivnog ugovora, koji vrijedi do 31. prosinca 2014., primjenjuju se od 1. travnja ove godine, kaže se u priopćenju. U Croatia Airlinesu ocjenjuju da novi kolektivni ugovor znatno pridonosi osiguravanju financijske stabilnosti i dobrobiti kompanije, ali i svih zaposlenika. S ostatkom sindikata Uprava Croatia Airlinesa spremna je nastaviti pregovore o sklapanju kolektivnog ugovora, kaže se u priopćenju. Dodaje se kako je program restrukturiranja pokrenut s ciljem konsolidiranja poslovanja i osiguravanja potrebnih uvjeta za postizanje stabilnosti i opstojnosti tvrtke, a značajan dio mjera koje se sukladno programu restrukturiranja moraju provesti odnose se na ostvarivanje ušteda u poslovanju. Stoga Croatia Airlines ne može pristati na produženje svih postojećih prava predviđenih kolektivnim ugovorom koji je istekao 31. ožujka, osobito na nove zahtjeve sindikata koji se odnose na povećanje materijalnih prava, jer bi se time izravno ugrozilo restrukturiranje kompanije.

ZAGREB - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) rebalansom svog proračuna smanjuje troškove poslovanja, a ušteđena sredstva u poslovanju i sva neutrošena prikupljena sredstva iz prošle godine usmjerava u Program razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima, izvijestili su danas iz HAKOM-a. Za uštede u ovogodišnjem rebalansu, koji ide na javnu raspravu, iz HAKOM-a kažu da su najvećim dijelom ostvarene smanjenjem rashoda za radnike i to u iznosu od oko 3 milijuna kuna. Program tog razvoja 2011. odobren je od strane Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, a HAKOM ga vidi kao način da se neutrošena sredstva vrate tržištu kao društveno odgovorna regulacija. Time će, kako očekuju u HAKOM-u, smanjiti jaz između slabije naseljenih te investicijski neatraktivnih područja i ostalih područja u Hrvatskoj.

ZAGREB - Udruženje brazilskih turističkih novinara proglasilo je Hrvatsku najboljom međunarodnom destinacijom za turiste iz Brazila, dodijelivši joj priznanje u sklopu godišnjih nagrada "Najboljih deset turizma" ("Os Dez Mais do Turismo"), izvijestili su danas iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice. Tu nagradu u Brazilu 28 godina dodjeljuje medijska grupacija Brazil Travel News, pod čijim se 'krovom' nalazi nekoliko vodećih brazilskih turističkih časopisa i televizijskih emisija. Nagrada će Hrvatskoj biti uručena na posebnoj svečanosti 7. svibnja u Sao Paolu. Proteklih godina to brazilsko priznanje dobile su tradicionalno popularna odredišta za brazilske turiste, Orlando, Velika Britanija i Florida. Takvo priznanje je i još jedna potvrda rastuće popularnosti Hrvatske među brazilskim touroperatorima, turističkim novinarima i samim turistima koji pojačani interes za Hrvatsku iskazuju zadnjih godina, naglašavaju iz HTZ-a.

ZAGREB - Dobitnici nagrade "Hrvoje Mateljić" za najbolje gospodarske priloge u 2012. godini su Nives Matijević iz Banka magazina za tiskane medije, Zoran Vukičević s Hrvatskog radija Split za elektroničke medije te Luka Orešković, novinar The Moskow Times, koji je nagradu dobio u kategoriji mladih novinara. Svečanost dodjele nagrada održana je danas u Novinarskom domu, nagrada je dodijeljena četvrti put za redom, a uz tiskane ili digitalne medije, po prvi su put ove godine dodijeljene i nagrade u kategorijima elektronički mediji (radio ili TV) te mladi novinari (do 29 godina). Nagradu je tjednik Lider utemeljio u znak sjećanja na prerano preminulog kolegu, novinara Hrvoja Mateljića.

ZAGREB - Nakon dva dana pada, glavni dionički indeksi Zagrebačke burze današnje su trgovanje završili s rastom vrijednosti, i to Crobex za 0,52 posto, na 1.955,91 bod, a Crobex10 za 0,74 posto, na 1.094,23 boda. Među sektorskim indeksima pak rast vrijednosti danas su zabilježili indeksi sektora turizma za 0,97 posto, prehrambene industrije 0,55 posto i prerađivačke industrije za 0,06 posto, dok su indeksi sektora prometa i graditeljstva pali za više od jedan posto. Današnji redovni promet Burze iznosio je nešto više od 17 milijuna kuna. Najveći je pojedinačni promet, veći od 6,1 milijun kuna, ostvaren dionicama Jamnice, a njihova je cijena pala za 2,65 posto i na kraju trgovanja iznosila je 51.110 kuna. Milijunski promet ostvaren je s još samo s dvije dionice. Dionica HT-a protrgovano je za 3,8 milijuna kuna, uz rast cijene za 0,22 posto, na 214,50 kuna, dok je dionicama Ericssona Nikole Tesle ostvareno 1,3 milijuna kuna, a njihova je cijena pala za 0,4 posto, na 1.503,99 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙