FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 22. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

LUXEMBOURG - Hrvatska nije u razgovorima sa Slovenijom naišla na razumijevanje i želju da se nađe kompromisno rješenje o podnošenju zajedničkog rješenja za zaštitu vina teran, izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Jakovina je u ponedjeljak ujutro prije početka sastanka ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica EU-a, razgovorao sa slovenskim kolegom Dejanom Židanom. "Imali smo sastanak s kolegama iz Slovenije, razmijenili smo stajališta u vezi s problemom terana i za sada, nažalost, nismo naišli na veliko razumijevanje i želju da se nađe kompromisno rješenje o podnošenju zajedničkog prekograničnog zahtjeva za zaštitu tako da nam preostaje iskoristiti preostale mogućnosti, prvenstveno u razgovoru s kolegama iz Italije i u dodatnim konzultacijama s Europskom komisijom, a onda ćemo poduzeti pravne radnje koje nam stoje na raspologanju u svrhu zaštite intresa hrvatskih vinara", rekao je ministar Jakovina, dodajući da je zaštita istarskog terana od prevelikog značenja da se ne bi učinilo sve što je moguće. Jakovina je najavio da će krajem ovoga mjeseca razgovorati o tome s talijanskom stranom.

SPLIT - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas na otvaranju 6. Sajma poslova Splitsko-dalmatinske županije da nakon ulaska Hrvatske u EU ne očekuje veći priljev radnika iz stranih zemalja u Hrvatsku. Ne očekujem da će nakon 1. srpnja doći do priljeva radne snage iz drugih zemalja EU jer je naše tržište rada dosta zatvoreno i imamo veliki broj nezaposlenih, pa se ti ljudi neće odlučivati tražiti posao u Hrvatskoj nego u nekim drugim zemljama EU-a, rekao je Mrsić. On također nakon ulaska Hrvatske u EU ne očekuje veće pomake u pogledu odlaska iz Hrvatske radi traženja posla. Visokoobrazovani kadrovi i sezonski radnici iz Hrvatske i dosad su se zapošljavali u zemljama EU-a, iako tamošnje tržišta rada nije bilo otvoreno, kaže Mrsić. Najavio je da će od 1. srpnja u Hrvatskoj također biti pokrenuta mjera "garancije za mlade", iako se u EU taj program pokreće od 1. siječnja 2014. Takvu smo odluku donijeli shvaćajući problem nezaposlenosti mladih, rekao je Mrsić. To znači da će svaki čovjek mlađi od 29 godina, koji je završio srednju školu ili fakultet, morati biti u roku od šest mjeseci zaposlen ili mu se mora pružiti neko dodatno obrazovanje ili šansa za stjecanje vještina, kako bi se što lakše zaposlio, objasnio je.

ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora (HOK) danas je izvijestila da je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina donio odluku kojom se ribarima sufinancira razlika cijene plavog dizela, a po kojoj Ministarstvo sufinancira ribarima cijenu iznad 5 kuna po litri. Temeljem odluke, Ministarstvo poljoprivrede sufinancira razliku cijene plavog dizela od 5 kuna po litri i njegove maloprodajne cijene, odnosno ako je cijena plavog dizela 6,00 kuna, Ministarstvo sufinancira 1,00 kunu. Odluka se odnosi na razdoblje od 16. studenog 2012. godine do 15. lipnja 2013., navode iz Ministarstva. Inače, time se nastavlja sufinanciranja plavog dizela ribarima, jer je odluka o sufinanciranju cijene iznad 5 kuna bila na snazi i u razdoblju od 15. studenog 2011. do 15. studenog 2012. godine. S obzirom na to da gorivo, čija cijena trenutačno prelazi 6,00 kuna, čini značajnu stavku u ukupnim troškovima, zadovoljni smo što je Ministarstvo pozitivno reagiralo i što je donesena odluka koja nam u ovom trenutku puno znači, naglašava predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a Vladan Bojić. Za provedbu odluke o sufinanciranju dijela troškova zbog otežanih uvjeta i povećanih troškova poslovanja u ribarstvu, u državnom proračunu je osigurano 14 milijuna kuna, navode iz HOK-a.

ZAGREB - Ceh trgovine Hrvatske obrtničke komore (HOK) zatražio je da se iz prijedloga izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda izbaci odredba o zabrani izlaganja duhanskih proizvoda, upozoravajući kako će ta odredba izravno utjecati na poslovanje obrtnika trgovaca. HOK je primjedbe na prijedlog izmjena tog zakona, u okviru savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, uputio Ministarstvu zdravlja. "Riječ je o jednoj od odredbi koja direktno utječe na poslovanje obrtnika maloprodajnih trgovaca, a odnosi se na zabranu izlaganja duhanskih proizvoda. Prijedlog Ceha trgovine HOK-a je da se zabrana izlaganja duhanskih proizvoda ukloni iz postojećeg prijedloga Zakona", navodi se u priopćenju HOK-a. Zakon će negativno utjecati na prihode maloprodajne trgovine koja snažno osjeća posljedice gospodarske krize i kojoj se ne nazire kraj, upozoravaju iz HOK-u i navode kako je od 2008. do danas zatvoreno više od četiri tisuće obrtničkih trgovina

ZAGREB/UMAG - Tehnološko-poslovna konferencija, Microsoftovi Windaysi, počeli su danas u Umagu tehnološkom prezentacijom, a prema očekivanjima organizatora, tvrtke Microsoft Hrvatska, ta će konferencija u svom 13. izdanju do 26. travnja okupiti oko 1.500 domaćih i stranih sudionika, većinom IT stručnjaka i njihovih partnera. Tijekom pet dana konferencije održat će se više od 130 različitih predavanja kroz koje će se, kao i brojne radionice, prezentacije i direktne susrete sudionici upoznati s najnovijim tehnološkim trendovima, Microsoftovim rješenjima te važnosti tehnologije za razvoj i rast gospodarstva. Kao i zadnjih godina i 13. Windaysi podijeljeni su na tehnološki dio konferencije, WinDays13 Technology, kojima je danas i počela konferencija, dok su zadnja dva dana, 25. i 26. travnja, u sklopu poslovnog ili Windays13 Business dijela konferencije posvećeni aktualnim gospodarskim temama i IT-u.

ZAGREB - Dionički indeksi tjedan su započeli rastom vrijednosti, Crobex je današnje trgovanje završio u plusu od 0,51 posto, na 1.958,46 bodova, a Crobex10 je porastao za 0,71 posto, na 1.096,98 bodova. Redovni promet Burze danas je iznosio 10,2 milijuna kuna, a milijunske promete imale su povlaštena dionica Adris grupe i dionica HT-a, pri čemu obje bilježe i rast cijene. Povlaštenoj dionici Adrisa cijena je porasla za 3,48 posto, na 294 kune, a imala je promet od 1,6 milijuna kuna. Dionica HT-a protrgovano je za 1,4 milijuna kuna, uz rast cijene za 0,47 posto, na 215 kuna. Porast cijene od 5,65 posto, na 150 kuna, imala je dionica Hotela Makarska kojom je ostvareno 807,1 tisuća kuna prometa. Po prometu slijedi dionica Leda sa 787,6 tisuća kuna, a cijena joj je porasla za 1,36 posto, na 8.869 kuna. Dionici Jamnice cijena je pak pala za 1,92 posto, na 51.000,01 kunu, a imala je promet od 663 tisuće kuna. Uz promet od 577,1 tisuću kuna, dionici Ingre cijena je pala za 2,77 posto, pa trgovanje zaključuje uz cijenu od 4,21 kunu. Ingra je na Burzi objavila da je Nadzorni odbor te tvrtke danas prihvatio plan restrukturiranja te dao suglasnost da se nastavi s aktivnostima radi što brže realizacije predstečajne nagodbe, deblokade računa i nastavka normalnog poslovanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙